Carmen Dan, la Antena 3: Mă aștept să fiu citată la Parchet. Cred că sunt indicii că a fost o încercare de lovitură de stat în 10 august.

Carmen Dan, la Antena 3: Mă aștept să fiu citată la Parchet. Cred că sunt indicii că a fost o încercare de lovitură de stat în 10 august.

Carmen Dan, la Antena 3: Mă aștept să fiu citată la Parchet. Cred că sunt indicii că a fost o încercare de lovitură de stat în 10 august. Carmen Dan: Avem 69 de persoane duse la Parchet cu probatoriu, luăm în calcul sute de persoane care au provocat violențe, despre care nu se vorbește. Mă aștept să fiu citată la Parchet. Nu văd de ce aș fi pusă sub acuzare.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că se așteaptă să fie citată la Parchet în dosarul violențelor din 10 august, dar că nu vede de ce ar fi pusă sub acuzare. ”Până acum nu am primit citație de la Parchet, dar eu cred că asta se va întâmpla într-o ultimă instanță. Și eu voi fi bomboana pe colivă sau cireașa pe tort. Mă aștept să fiu citată, când mă voi chema mă voi duce. Nu văd de ce aș fi pusă sub acuzare”, a declarat ministrul de interne. Ea a mai spus că polițiștii au identificat 69 de persoane duse la parchet cu probatoriu și că ”luăm în calcul sute de persoane care au provocat violențe, despre care nu se vorbește.”

Ministrul de interne, Carmen Dan, a ieșit miercuri seară, la Antena 3, pe fondul vizitei premierului Dăncilă la Bruxelles și al criticilor liderilor europeni în ce privește democrația din România. Ieșirea ministrului are loc în contextul punerii sub acuzare a conducerii jandarmeriei și a secretarului de stat Mihai Dan Chirică în cadrul anchetei de la Parchetul General.

”România face pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție și independența justiției este sub presiune. Am văzut în această vară în București oameni bătuți de forțele de ordine și, sincer, asta este inacceptabil”, a declarat, marți seară, Manfred Weber, liderul grupului popularilor europeni (PPE) – cel mai mare grup din Parlamentul European, după întâlnirea cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Cele mai importante declarații:

Am intrat într-o cursă contra cronometru. Imagini cu bătăi sau cu intervenții în forță am văzut și în alte state europene din păcate. Diferența este că este pentru prima dată când există interes, o nevoie de a comenta aceste imagini la nivel european. Răul pleacă tot de la noi. Nu există nevoia de a cunoaște realitatea sau de a obține informațiile cât mai multe în așa fel încât imaginea expusă public să fie una corectă.

Ar fi fost interesant dacă domnul Weber ar fi comentat dacă este normal ca un președinte de stat să solicite procurorului general să facă anchete și să cerceteze violențele.

Antena 3 difuzează imagini de la mitingul din 10 august, insistând pe cadre cu violențe împotriva jandarmilor. Explicațiile de pe ecran: Au avut atacuri cu scop diversionist pentru a slăbi apărarea Guvernului. Jandarmii trântiți la pâmânt/ Femia jandarm e lovită și bătută cu sălbăticie/ Jandarmii se ridică singuri în timp ce sunt loviți continuu/ Sunt loviți sadic, fără oprire/

Gâdea: Aceste imagini ar trebuie proiectate în Parlamentul European, să le vadă și Manfred Weber.

Carmen Dan: Vorbim de trei situații în ceea ce privește cercetarea penală. Avem dosarul de la Parchetul General, dosar început foarte repede. Vă amintiți mesajul președintelui chiar în seara zilei de 10 august în care se pronunța vis a vis de violențele jandarmilor. În data de 11 august a avut iarăși o solicitare către procurorul general în care i-a solicitat să se autosesizeze. Ulterior, a început acest dosar.

Din momentul în care s-au solicitat documente, persoane care să se ducă la audiere, n-a fost nici un moment în care să ezit să nu punem la dispoziție.

Luni, după proteste, Parchetul General a solicitat 15 polițiști care să lucreze acolo și de a doua zi acești polițiști au fost delegați să lucreze în dosar la dispoziția Parchetului General. Ulterior, a ieșit procurorul general și a spus că documentele puse la dispoziție la minister sunt clasificate. Este o componentă normală, firească, a unei structuri militare, care e firesc să aibă documente clasificate, se întâmplă în orice stat european.

Aveți informații că au existat persoane trimise pentru a incita? Există această suspiciune dar eu o înțeleg într-o altă notă. Dl președinte încearcă să inducă ideea că au fost trimise din zona Jandarmeriei. Ceea ce este exclus. Nu pot să cred că într-o structură care apără ordinea publică ar putea să conceapă un astfel de plan diabolic fără să spună nimănui și să-l și pună în aplicare.

Sunt foarte interesată să existe o verificare iar Jandarmeria a depus o cerere la DIICOT. Protestul din 10 august a fost diferit față de celelalte manifestații publice. Sunt lucruri care crează această suspiciune și ea trebuie verificată.

Despre declarațiile președintelui Iohannis. S-a antepronunțat, este evident. Ulterior nu a avut nici un interes în a solicita informați în așa fel încât să-și facă o imagine. Procurorul general nu este în subordinea domnului președinte, și s-a executat cu surle și trâmbițe.

Eu în afară de faptul că am pus la dipoziția parchetului absolut tot, spun următorul lucru. În afară de acest dosar, mai există un dosar important deschis la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului unu, avem peste 160 de plângeri ale jandarmilor. Sunt foarte interesată ca ministru de interne să-i descoperim pe adevărații agresori. Există acest indiciu, că au avut pe cineva în spate.

Mie îmi pare că din modul în care s-au manifestat reiese organizare.

Din cele expuse, din tot ce reiese din documente, eu asta am înțeles. A fost clar o încercare de înlăturare a forțelor de ordine din fața guvernului pentru a se intra în Guvern. Da, eu cred că sunt indicii (că a fost lovitură  de stat). Spun doar că tot ce am avut la dispoziție noi ca urmare a analizelor a fost pus la dispoziția DIICOT.

Trebuie să vedem cine sunt adevărații agresori, cine au provocat. Au auzit ceva discutându-se de dosarul de la… Nu înțeleg de ce nu există interes și în cealaltă zonă. Noi am făcut tot ce a stat în puterea noastră. Am vizualizat până acum 60 de mii de minute. Avem 69 de persoane duse la parchet cu probatoriu, luăm în calcul sute de persoane care au provocat violențe,despre care nu se vorbește.

Despre ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei. În jurul orei 20 prefectul Capitalei și-a exprimat acordul verbal pentru intervenția în forță. În contextul în care comandantul acțiunii, care avea decizia și coordona misiunea, i-a prezentat elementele pentru care se justifică intervenția în forță. Ulterior, comandatul face procedura. Totul până la 23.11 când a avut loc agresiunea împotriva celor doi jandarmi. Ora intervenției nu estea atât de relvantă în acest context. Puteau să intervină conform aprobării prefectului. Are dublă acoperire juridică.

Nu știu cine i-a adus. Aș dori tare mult să văd tare mult când sunt chemați. Să fie investigați și ei domnule Gâdea. Noi vedem că de fapt lovitura și interesul este pentru conducerea jandarmeriei.

Pentru cei care au provocat violențe în piață din rândul civililor de ce nu există interes? Sunt sute în proces de identificare. Polițistul face identificare cu delegare de la procurori. Pentru 69 de persoane am depus probatoriu la Parchetul civil, care ar trebui să cheme la audiere și jandarmii loviți. Avem peste 160 de jandarmi. Ați auzit discutându-se ceva despre aceste dosare?

Acest jihad împotriva jandarmeriei nu a început după 10 august. Vedeți mesajele pe Facebook, să le luam pistoalele și să-i împușcăm în cap.

Domnul Manfred Weber vorbește despre faptul că au fost violențe în stradă? Nu poate fi întâmplător. Urmârind interese obscure, cei care se ocupă genul acesta de scenarii, nu fac altceva decât să facă rău României. Cea care lovesc nu este Jandarmeria, Guvernul României, ci o țară întreagă. Și așa ne cream o imagine și asta rămâne în afară despre noi. Mi se pare absolut inacceptabil.

Până acum nu am primit citație de la Parchet, dar eu cred că asta se va întâmpla într-o ultimă instanță. Și eu voi fi bomboana pe colivă sau cireașa pe tort. Mă aștept să fiu citată, când mă voi chema mă voi duce. Nu văd de ce aș fi pusă sub acuzare.

Acțiunea Jandarmeriei a fost legală, mă uit cu încredere către Jandarmerie și mă aștepți să fie atenți la lege.

Am fost acuzată că am dispus eu clasificarea documentelor. Raportul despre care s-a discutat a fost clasificat pentru că el conține informații cu caracter secret. Iese procurorul general de fiecare dată și mai dă un răspuns. Acum invocă o decizie CCR din ianuarie în care ia din dispozitiv doar ce-i convine. Se vorbește despre declasificare, dar este apanajul instanțelor de judecată, nu al parchetului. Atât timp cât tu știi că ai depuse niște documente și soliciți declasificate spunând că ancheta procurorului este îngreunată înseamnă că responsabilizezi ministrul de interne. Eu ce aș putea să fac? Să le pun pe Facebook, să se vadă cum se organizează o instituție pentru a apăra statul. De ce să nu-i dau domnului Dide? Celor care proiectează pe clădirea guvernului mesaje de răsturnare a ordinii constituționale.

Eu sunt optimistă, mă aștept ca măcar de aici încolo să vedem că există interes și pentru adevărații agresori, pentru cei care au fost în spatele acestei mișcări organizate, pentru cei care au organizat în așa fel mulțimea încât să creeze posibilitatea întrării în Guvern. Dacă era Parchetul sau altă instituție la fel s-ar fi comportat Jandarmeria.

Cetățeni bătuți de jandarmi s-au văzut și în alte state europene și forțele de ordine intervin acolo mult mai agresiv. Dar n-am văzut comentarii.




Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii