Carmen Dan, către absolvenţii Academiei de Poliţie: Justiţia se face pe bază de probe şi nu stabilind ţinte
Ministrul de Interne, Carmen Dan, le-a spus sâmbătă absolvenţilor de la Academia de Poliţie că "justiţia se face pe bază de probe şi nu stabilind ţinte", subliniind că îşi doreşte ca teoria să se regăsească în practica şi munca tinerilor ofiţeri de poliţie.
"V-aţi pregătit în şcoală, mulţi aţi absolvit dreptul, aţi învăţat multă teorie, aţi învăţat că justiţia se face pe bază de probe şi nu stabilind ţinte şi că prezumţia de nevinovăţie este un principiu de drept. Mi-aş dori ca teoria să se regăsească în practica şi în munca voastră de zi cu zi. Şi înainte de toate, nu uitaţi că şi voi sunteţi oameni şi niciodată nu veţi fi mai presus de lege", a declarat Carmen Dan, în discursul ţinut în faţa absolvenţilor de la Academia de Poliţie.
Ministrul de Interne a subliniat că noii ofiţeri de poliţie trebuie să rămână imparţiali şi echidistanţi, iar cetăţenii trebuie protejaţi în situaţii de urgenţă.
"Vă începeţi activitatea în acest minister într-o perioadă a schimbărilor, într-un moment în care cei mai mulţi dintre colegii pe care îi veţi întâlni la viitoarele locuri de muncă au vârste apropiate de a dumneavoastră. Da, Ministerul Afacerilor Interne întinereşte, iar dumneavoastră sunteţi parte a acestui suflu nou instituţional, a unei schimbări de mentalitate şi acţiune în raport cu provocările actuale. Tocmai de aceea, misiunea dumneavoastră nu va fi una uşoară. Este însă o misiune pe care v-aţi ales-o. Cetăţenii noştri trebuie protejaţi de ameninţările clasice, cum ar fi criminalitatea în toate formele ei, migraţia ilegală sau terorismul. În faţa acestor provocări, trebuie să rămâneţi imparţiali şi echidistanţi, să respectaţi statutul profesional şi să nu uitaţi niciodată că sunteţi în slujba legii. Cetăţenii trebuie protejaţi în situaţii de urgenţă, pentru că, de multe ori, sunteţi singurul reper de speranţă. De multe ori, voi sunteţi cei care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. În astfel de situaţii, singura baricadă în faţa neprevăzutului sunteţi voi, salvatorii", a adăugat Carmen Dan.
Sâmbătă, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", a avut loc ceremonia de avansare în grad a promoţiei 2018, care a primit titulatura de "Centenarul Unirii".
Este vorba de 577 absolvenţi la cursuri la zi (497 pentru MAI), diferenţa fiind reprezentată de absolvenţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serviciului Pază şi Protecţie şi absolvenţi din Republica Moldova, dar şi din Palestina.
Cei mai mulţi absolvenţi sunt de la Facultatea de Poliţie, cursuri de zi - 244, de la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative - 110 şi de la Facultatea de Poliţie de Frontieră - 60, care au primit gradul profesional de subinspector de poliţie.
De asemenea, 50 de tineri au absolvit Facultatea de Jandarmi, iar 33 au terminat Facultatea de Pompieri, primind gradul de sublocotenent. Alţi 17 tineri au absolvit Facultatea de Arhivistică.
În cadrul Facultăţii de Poliţie, la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, au fost pregătiţi 36 de absolvenţi pentru specialităţile poliţie, jandarmi şi poliţie de frontieră.
Şef de promoţie a fost desemnat Alin Mucea, care a urmat cursurile Facultăţii de Pompieri, cu media 10. Tânărul sublocotenent a îmbrăţişat cariera de pompier, urmând exemplul tatălui şi al fratelui său, care sunt pompieri în Rădăuţi, judeţul Suceava.
Totodată, Cosmin Alin Paraschiv a fost desemnat şef de promoţie pe Facultatea de Poliţie cu media 9,74; Aurica Cotoş - şef de promoţie pe Facultatea de Poliţie de Frontieră cu media 9,66; Alexandra Gabriela Moise - şef de promoţie pe Facultatea de Jandarmi cu media 9,66; Radu Stelian Ganea - şef de promoţie pe Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative cu media 9,73; Alexandru Gabriela Telegescu - şef de promoţie pe Facultatea de Arhivistică cu media 9,66.
La ceremonie au participat familiile absolvenţilor, conducerea Academiei de Poliţie şi corpul profesoral, precum şi reprezentanţi ai structurilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională. AGERPRES