Carmen Dan: Am dovada acceptului chestorului Cătălin Ioniţă pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Române
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat joi seară "dovada" acceptului semnat de chestorul Cătălin Ioniţă pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Române, în situaţia în care premierul ar fi decis să accepte propunerea de eliberare din funcţie a chestorului Despescu (şeful Poliţiei Române).
"Am aici dovada acceptului exprimat de chestorul Cătălin Ioniţă pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Române, în situaţia în care premierul ar fi decis să accepte propunerea de eliberare din funcţie a chestorului Despescu. Acest acord a ajuns şi la domnul prim-ministru. Sintetizând, avem pe de o parte, documente şi pe de altă parte, vorbe. Acordul a fost semnat de chestorul Cătălin Ioniţă marţi, înaintea anunţului public pe care l-am făcut, referitor la propunerea de demitere a actualului şef al Poliţiei Române", a susţinut Dan, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.
Ea a precizat că poate înţelege "dubla poziţionare sub presiune" a chestorului Cătălin Ioniţă, dar a respins acuzaţia că l-ar fi minţit pe premierul Mihai Tudose.
"Nu ştiu ce răspuns se aştepta să primească premierul de la chestorul Cătălin Ioniţă în acea discuţie telefonică, după ce doar cu două ore înainte anunţase public că nu-l schimbă pe şeful Poliţiei Române. Cum ar fi putut chestorul Ioniţă să răspundă că-şi doreşte să ocupe o funcţie care nu mai era disponibilă? De aceea pot să înţeleg această dublă poziţionare sub presiune a chestorului Ioniţă, dar de aici până la a fi acuzată de minciună este o cale lungă", a susţinut Dan, la sediul MAI.
Ministrul de Interne a mai precizat că dacă premierul avea dubii referitoare la persoana pe care a propus-o pentru funcţia de şef al Poliţiei Române, ar fi putut clarifica situaţia "pe loc".
"În mod normal, dacă premierul avea dubii referitoare la persoana propusă de mine, ar fi putut să le clarifice pe loc, în timpul discuţiei pe care am avut-o cu dânsul. La întoarcerea de la minister am avut o întâlnire lămuritoare cu chestorul Cătălin Ioniţă. Ca om, pot înţelege explicaţiile dânsului, însă nu aş putea să comunic eu ce s-a întâmplat între momentul exprimării acordului şi dimineaţa zilei următoare. Aceste aspecte care ţin inclusiv de planul personal le poate comunica doar chestorul Ioniţă, dacă consideră necesar", a afirmat Carmen Dan.
În continuare, ea a făcut o prezentate cronologică a momentelor privind propunerea de demitere a şefului Poliţiei Române şi la cea de ocupare a acestei funcţii de către şeful DGA.
"Marţi, înainte de declaraţia de presă, am avut o discuţie clară cu chestorul Cătălin Ioniţă, care a acceptat propunerea de a fi împuternicit la conducerea Poliţiei Române, exprimându-şi determinarea de a prelua această funcţie şi misiunea explicită de a începe o reformă reală în Poliţia Română. După discuţie, chestorul a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea. Acesta este acordul semnat de chestorul Cătălin Ioniţă. Imediat după ce am anunţat că propun schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei, începând cu seara de marţi s-a declanşat în spaţiul public o campanie de denigrare a domnului Ioniţă referitoare la familia lui şi la activitatea lui profesională din trecut. Aceleaşi aspecte în anul 2016, când a fost numit director general al Direcţiei Generale Anticorupţie, nu au constituit o problemă pentru nimeni. În condiţiile acestei campanii virulente împotriva lui, miercuri dimineaţă, la ora 6,27, am primit un mesaj telefonic de la domnul Ioniţă, prin care îmi solicita să se prezinte la minister pentru o discuţie. Astfel, înainte de a pleca la şedinţa de Guvern, chestorul Cătălin Ioniţă mi-a raportat că are anumite reţineri să meargă mai departe, explicându-mi şi motivele, sens în care are pregătit un raport. De comun acord, am stabilit să aşteptăm decizia prim-ministrului cu privire la propunerea de schimbare a domnului Despescu. La începutul şedinţei de Guvern, în jurul orei 13,30, premierul a anunţat public că nu îl va schimba pe domnul Despescu. După şedinţa de Guvern, domnul prim-ministru mi-a cerut să avem o discuţie în cabinetul dânsului. În scurta discuţie pe care am avut-o, acesta mi-a arătat raportul evenimentelor depus de domnul Despescu, mi-a comunicat decizia de a nu-l schimba din funcţie şi nu m-a întrebat absolut nimic despre chestorul Ioniţă. Fac precizarea că în cursul zilei de miercuri nu am avut absolut nicio discuţie cu prim-ministrul referitoare la chestorul Ioniţă, iar de la Ministerul de Interne nu a plecat niciun comunicat oficial referitor la acesta", a mai susţinut Carmen Dan.
Şeful Guvernului, Mihai Tudose, a declarat, miercuri seară, că ministrul Carmen Dan "l-a minţit" şi nu mai are cum să lucreze cu ea. Potrivit lui Tudose, ministrul Afacerilor Interne a susţinut că şeful DGA, Cătălin Ioniţă, ar fi acceptat să preia funcţia de şef al Poliţiei Române în locul lui Bogdan Despescu, acest fapt fiind infirmat ulterior de Ioniţă.
"Am să-mi permit să vă divulg un lucru şi supărarea mea faţă de doamna ministru. Am întrebat-o dacă este adevărat că omul acela refuză. Mi-a spus că nu este adevărat, că omul îşi doreşte funcţia. La prânz, l-am sunat pe domnul chestor să-l întreb eu, fiindcă pe canalele media se vehiculau diverse informaţii, că nu vrea. (...) Discuţia a fost următoarea: (...) 'Bună ziua, sunt premierul. Domnul comisar, doriţi această funcţie? Răspunsul a fost exact aşa: 'Domnul prim-ministru, permiteţi să raportez, în cursul dimineţii m-am prezentat la doamna ministru cu un raport prin care refuz această funcţie'. (...) Din momentul acela am spus că un ministru de Interne care îşi permite să mă mintă în halul acesta, nu mai am ce să lucrez cu domnia sa", a afirmat Tudose. AGERPRES