Carles Puigdemont, convocat de justiția spaniolă, rămâne deocamdată la Bruxelles (presă)
Liderul separatist catalan Carles Puigdemont este convocat de justiția spaniolă, dar el cere de la Bruxelles, unde s-a instalat împreună cu o parte din guvernul său destituit de Madrid, garanția unui proces imparțial înainte de orice întoarcere a sa în Spania, relatează AFP și France 24.
Carles Puigdemont a încercat marți să transfere criza catalană "în centrul" Europei, anunțând instalarea sa la Bruxelles împreună cu o parte din guvernul său destituit, notează France 24, în contextul în care justiția spaniolă i-a convocat marți pe Puigdemont și 13 din "miniștrii" săi pentru a fi puși sub acuzare joi și vineri.
Sub amenințarea urmăririi judiciare pentru "rebeliune", după declarația de independență din 27 octombrie votată la 27 octombrie de parlamentul regional catalan, Carles Puigdemont a explicat într-o conferință de presă marți la prânz că el intenționează să rămână în Belgia împreună cu unii dintre "miniștrii" săi ca să "explice lumii deficiențele democrației statului spaniol".
În cursul serii de marți, totuși, cel puțin doi dintre acești "miniștri" s-au întors la Barcelona, unde au aterizat la puțin timp după ora 23:00 (22:00 GMT), a constatat un jurnalist AFP. Unul dintre ei, Joaquim Forn, responsabil cu portofoliul de la Interne, a fost fluierat la sosirea pe aeroportul din Barcelona de către adversarii independenței Cataloniei, care l-au numit "trădător", agitând drapelul național al Spaniei.
Audiența Națională, instanța juridică de la Madrid care se ocupă de cazuri complexe, a fost sesizată luni de parchet, care a cerut urmărirea penală, în special pentru "rebeliune" și "răzvrătire" pentru care responsabilii catalani riscă între 15 și 30 de ani de închisoare.
De la Bruxelles, Puigdemont a asigurat că el nu se sustrage justiției, dar a avertizat că nu se va întoarce în Spania fără asigurarea unui proces imparțial, acuzând parchetul că este ghidat de "dorința de răzbunare" față de persoana sa. El a mai spus că nu va solicita azil politic în Belgia.
Carles Puigdemont a sosit luni în Belgia, în timp ce măsurile de punere sub tutelă de către Madrid a instituțiilor catalane fuseseră declanșate în mod concret.
Un judecător al Audienței Naționale declarase anterior că, ignorând hotărârile pronunțate de Madrid și pe cele judecătorești, guvernul catalan "a continuat să ia măsurile necesare pentru crearea unui stat catalan independent sub forma unei republici".
Pentru a evita tulburările cu mai puțin de două luni înainte de alegerile regionale stabilite pentru 21 decembrie de către șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a spus că separatiștii își vor "încetini" acțiunea.
"Am fost obligați să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violența" și "dacă această atitudine are prețul să încetinească desfășurarea Republicii, atunci trebuie să consideram că este un preț rezonabil de plătit în Europa secolului XXI ", a spus el.
În ceea ce privește alegerile convocate de Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a declarat marți că va respecta rezultatul acestora. "Vreau un angajament clar din partea statului (spaniol). Statul va respecta oare rezultatele care ar putea da o majoritate forțelor separatiste? ", a întrebat el retoric.
AGERPRES