Carismă și sex. Cum și-a construit o agentă chineză relații cu politicieni de vârf din SUA

Carismă și sex. Cum și-a construit o agentă chineză relații cu politicieni de vârf din SUA

O agentă chineză a petrecut ani în SUA, între 2011 și 2015, pentru a-și construi relații cu politicieni care aveau șansa să ajungă în Congres sau poate chiar mai sus, potrivit unei ample investigații a publicației Axios.

Serviciile secrete americane au încadrat activitatea acesteia la „operațiuni de strângere de informații politice” conduse de Ministerul Securității Statului (MSS) din China.

Operațiune oferă o imagine a modului în care Beijingul a încercat să obțină acces la informații despre politicieni și să încerce să influențeze cercurile acestora.

Activitatea agentei s-a încheiat brusc în timpul Administrației Obama, însă rămâne un caz cheie pentru contraspionajul american cu extindere și în administrațiile Trump și Biden.

Christine Fang i-a vizat pe politicienii locali în plină ascensiune din zona Bay în special care aveau potențial de a urca pe scena națională.

În 2011, Fang s-a înscris la Universitatea de Stat din East Bay, California, unde a servit ca președinte al Asociației Studențești Chineze și președinte al organizației APAPA, care încurajează americanii de origine asiatică să se implice în activități civice. Ea a folosit acele poziții ca platformă pentru a avea acces la cercurile politice.

S-a folosit de adunări politice, conferințe ale societății civice, mitinguri de campanie și evenimente din campus pentru a intra în legătură cu oficiali aleși și alte personalități proeminente.

Fang a participat constant la conferințe regionale ale primarilor, care i-au permis să-și dezvolte rețeaua de politicieni în toată țara.

De asemenea, s-a angajat în relații sexuale sau romantice cu cel puțin doi primari din orașe din Midwest, pe o perioadă de aproximativ trei ani, relații surprinse în urma supravegherii electronice a FBI, potrivit unui oficial al serviciilor de informații din SUA.

Prin campaniile de strângere de fonduri și-a extins rețeaua, Fang reușind să se apropie de puterea politică.

Fang a intrat în atenția serviciilor secrete când acestea supravegheau un alt ofițer MSS, care lucra sub acoperire ca diplomat la Consulatul Chinei din San Francisco. Acesta folosea Consulatul ca bază pentru a face contacte cu politicienii americani la nivel local și de stat, inclusiv invitându-i în călătorii în China. Fang avea și ea o relație foarte apropiată cu Consulatul, intrând astfel pe lista de supraveghere.

Printre cele mai semnificative ținte ale lui Fang a fost Rep. Eric Swalwell (D-California), pe care l-a cunoscut prin Asociația Studenților din China. Până în 2014, ea reușise să dezvolte legături strânse cu biroul lui Swalwell.

Pe fondul unei anchete de contraspionaj, ofițerii federali au devenit atât de alarmați de comportamentul și activitățile lui Fang, încât în 2015 l-au alertat pe Swalwell cu privire la suspectă, oferindu-i ceea ce se numește un „briefing defensiv”.

Swalwell a întrerupt imediat toate legăturile cu Fang.

Nu după mult timp, Fang a părăsit SUA, în mijlocul anchetei FBI. Plănuise să călătorească la Washington, D.C., pentru a participa la un eveniment politic în iunie 2015.

Cu puțin timp înainte, a spus că nu mai poate participa, deoarece trebuia să se întoarcă în mod neașteptat în China.

Fang nu s-a mai întors în SUA și a întrerupt contactele cu prietenii americani și cu rețelele din California, pe care le construise atât de minuțios în ani de zile.

Cazul demonstrează strategia Chinei de a cultiva relații care ar putea dura ani sau chiar decenii pentru a da roade.

Partidul Comunist Chinez știe că primarii și membrii consiliului orașelor au potențial de a deveni guvernanți și membri ai Congresului.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă