Care va fi ora standard a Lunii. NASA va crea un sistem de referință al timpului lunar

Care va fi ora standard a Lunii. NASA va crea un sistem de referință al timpului lunar

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) are termen până la sfârșitul anului 2026 pentru a stabili un sistem de referință al timpului lunar.

NASA vrea să stabilească timpul lunar FOTO: Arhivă

NASA vrea să stabilească timpul lunar FOTO: Arhivă

Într-o notă trimisă marți de șeful Biroului de politică științifică și tehnologică al SUA (OSTP), agenția spațială a cerut să colaboreze cu alte agenții americane și internaționale pentru a stabili un sistem de referință al timpului centrat pe Lună. NASA are termen până la sfârșitul anului 2026 pentru a stabili ceea ce se numește Coordinated Lunar Time (LTC), scrie theguardian.com.

Nu este vorba de un fus orar ca cel de pe Pământ, ci de un întreg cadru de referință pentru Lună. Pentru că pe Lună există mai puțină gravitație, timpul se mișcă acolo un pic mai repede - 58,7 microsecunde în fiecare zi - comparativ cu cel de pe Pământ. Printre altele, LTC ar oferi un punct de referință pentru măsurarea timpului pentru navele spațiale și sateliții lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.

"Un ceas atomic de pe Lună va ticăi la o rată diferită de cea a unui ceas de pe Pământ", a declarat Kevin Coggins, cel mai înalt oficial de comunicații și navigație al Nasa. "Este logic ca atunci când te duci pe un alt corp, cum ar fi Luna sau Marte, fiecare să aibă propria sa bătaie de inimă".

NASA are în plan să trimită misiuni de astronauți pe suprafața lunară începând cu septembrie 2026 prin programul Artemis, care va stabili, de asemenea, în cele din urmă, o bază lunară științifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări sunt implicate în acest efort.

Fără un standard de timp lunar unificat, a declarat un oficial OSTP pentru Reuters, ar fi dificil să se asigure că transferurile de date între navele spațiale sunt sigure și că comunicațiile dintre Pământ, sateliții lunari, bazele și astronauții sunt sincronizate.

Discrepanțele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și localizarea pozițiilor pe Lună sau pe orbită, a mai spus oficialul.

"Imaginați-vă dacă lumea nu și-ar sincroniza ceasurile la aceeași oră, cât de perturbator ar putea fi acest lucru și cât de provocator ar deveni lucrurile de zi cu zi", a spus oficialul.

Ceasurile și fusurile orare de pe Pământ funcționează pe baza timpului universal coordonat (UTC), care este recunoscut la nivel internațional. Acesta se bazează pe o vastă rețea globală de ceasuri atomice plasate în diferite locații din întreaga lume. Acestea măsoară schimbările în starea atomilor și generează o medie care, în cele din urmă, alcătuiește o oră precisă.

Dezvoltarea LTC ar putea necesita amplasarea de ceasuri atomice pe Lună.

Conform memorandumului, definirea modului de implementare a LTC va necesita acorduri internaționale, prin intermediul "organismelor de standardizare existente" și între cele 36 de națiuni care au semnat un pact numit acordurile Artemis, care implică modul în care țările acționează în spațiu și pe Lună. China și Rusia, cei doi principali rivali ai SUA în spațiu, nu au semnat acordurile Artemis.

UTC ar putea influenț a modul în care este implementat LTC, a declarat oficialul. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor din cadrul ONU definește UTC ca fiind un standard internațional.

Stația Spațială Internațională, aflându-se pe orbita joasă a Pământului, va continua să folosească timpul universal coordonat. Dar unde intră în vigoare noul timp spațial este un lucru pe care NASA trebuie să îl stabilească. Chiar și timpul de pe Pământ se accelerează și încetinește, necesitând secunde bisectoriale.

Spre deosebire de Pământ, pe Lună nu va exista ora de vară, a precizat Coggins.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...