Care sunt șansele unei contraofensive ucrainene în Herson? Contribuția armelor occidentale la succesele de până acum

Care sunt șansele unei contraofensive ucrainene în Herson? Contribuția armelor occidentale la succesele de până acum

Revista britanică „The Week” evaluează pe baza evoluțiilor curente ale războiului dus de Rusia în Ucraina și a capacităților de luptă de care dispun în prezent cele două părți șansele unei potențiale contraofensive ucrainene în regiunea Herson. Totodată, analiza surprinde modalitățile în care au contribuit ultimele livrări de arme occidentale la cele mai recente succese obținute de armata ucraineană.

Panoramă Herson FOTO SHUTTERSTOCK

Armata ucraineană încearcă să recucerească regiunea Herson FOTO SHUTTERSTOCK

Ucraina a distrus deja depozite de muniție și centre de comandă rusești cu ajutorul sistemelor de artilerie avansate furnizate de SUA și alte națiuni occidentale. Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA a permis forțelor ucrainene să țină la distanță invadatorii ruși în estul provinciei Donețk și să izoleze parțial forțele ruse din regiunea sudică Herson, în contextul în care Kievul anunță lansarea unei contraofensive pentru a-și lua înapoi teritoriile, arată o analiză „The Week”.

Ucraina va avea nevoie de mai mult decât sistemele HIMARS pentru a recuceri Hersonul de la ruși: până în prezent, armata rusă și-a folosit artileria superioară numeric cu o eficacitate brutală împotriva forțelor și civililor ucraineni de-a lungul liniei de front. Cât despre Ucraina: cât de mult o poate ajuta artileria furnizată de Occident într-o potențială contraofensivă?

Cum ajută HIMARS Ucraina să atace Rusia?

Ucraina a fost depășită numeric pe parcursul invaziei Rusiei - forțele ruse au folosit masiv focurile de artilerie pentru a distruge forța de luptă a armatei ucrainene. De pildă, în regiunea Donbass, au bombardat zonele urbane pentru a le face nelocuibile și în consecință imposibil de apărat.

„Încearcă să zdrobească pur și simplu totul cu ajutorul artileriei, fără a avea comandanți deosebit de talentați sau mari succese în utilizarea tacticii moderne”, a declarat colonelul ucrainean Serghi Cerevati pentru The Wall Street Journal . „Ei continuă să folosească vechi manuale sovietice de unde iau singura tactică eficientă: utilizarea barajelor de artilerie”, a subliniat el.

Dintre armele livrate recent de Occident, mai întâi obuzierele și ulterior sistemele de artilerie cu rază mai lungă de acțiune de mare precizie au ajutat Ucraina să lovească în spatele liniilor rusești, perturbând liniile de aprovizionare, distrugând depozitele de muniție și decimând centrele de comandă, potrivit analizei WSJ.

La începutul săptămânii, armata ucraineană a anunțat că a lovit un cartier al Grupului Wagner, o forță mercenară aflată în legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Oficialii ucraineni au precizat că au identificat coordonatele bazei grupării paramilitare private Wagner din Popasna, Lugansk, pe baza unei imagini postate pe rețelele de socializare de un blogger militar pro-Kremlin. „S-a zis cu cartierul Wagner în Popasna”, a scris parlamentarul ucrainean Olecsii Honciarenko pe Facebook. „Mulțumesc, HIMARS și Forțele Armate ale Ucrainei!”

Ce alte mijloace folosesc forțele ucrainene pentru a slăbi apărarea rusă?

Pe lângă luptele purtate deschis de-a lungul liniei de front, Ucraina duce și un război din umbră în interiorul zonelor ocupate. Agenții forțelor de operațiuni speciale și partizanii au „semănat teroare în rândul oficialilor colaboraționişti printr-o serie de atacuri cu mașini-bombă, asasinate cu arme de foci, spun oficialii ucraineni, cel puțin o otrăvire”, relatează The New York Times .

Și, în timp ce armata ucraineană își asumă mare entuziasm meritul pentru dezafectarea a trei poduri peste râul Nipru, rupând orașul ocupat Herson de liniile de aprovizionare rusești la est de râu, Kievul s-a abținut să revendice fățiș responsabilitatea pentru seria de atacuri efectuate adânc în teritoriul ocupat.

O serie de explozii misterioase au zguduit o bază aeriană rusă din Crimeea săptămâna trecută, la mai bine de 160 de kilometri de mile de liniile ucrainene, distrugând un număr semnificativ de avioane de război avansate , între care avioane de luptă, bombardiere și avioane de supraveghere. Ucraina și-a declinat oficial responsabilitatea pentru acel atac (pe care nici Rusia nu l-a recunoscut ca atare), ca și pentru exploziile ce au survenit în ziua următoare în nordul Crimeei. Cu toate astea oficialii au aplaudat public atacurile și au revendicat neoficial meritul pentru aceste atacuri.

Până în prezent, sistemele de apărare aeriană ucraineană și forțele aeriene au refuzat Rusiei supremația aeriană. Totodată, apărarea navală a Ucrainei a menținut flota rusă de la Marea Neagră într-o „poziție extrem de defensivă, cu patrule limitate în general la apele aflate în vizorul coastei Crimeei”, a transmis la începutul săptămânii Ministerul britanic al Apărării.

„Flota Mării Negre continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar în prezent se chinuie să exercite un control eficient pe mare. Și-a pierdut nava amiral, Moskva; o parte semnificativă a avioanelor sale de luptă de aviație navală; și controlul Insulei Serpilor. Eficacitatea limitată în prezent a Flotei Negre subminează strategia generală de invazie a Rusiei, în parte pentru că amenințarea amfibie la adresa Odesei a fost acum în mare măsură neutralizată. Aceasta înseamnă că Ucraina poate deturna resurse pentru a face presiuni asupra forțele terestre ruse în alte părți”, a arătat marți raportul zilnic al serviciilor de informații britanice cu privire la situația războiului Ministerul Apărării .

Cum ripostează Rusia?

În ciuda ajutorului militar occidental primit de Ucraina, „Rusia menține o superioritate covârșitoare în privința numărului de trupe și muniție, iar în ultimele săptămâni, Kremlinul a început să-și consolideze armata în regiunea [Herson], transferând acolo resurse din estul Donbasului” , relatează Times . Ucraina a pus cărămizi importante ale contraofensivei pe care o plănuiește la Herson, dar deocamdată „ruperea liniilor de aprovizionare nu au erodat avantajul copleșitor al Moscovei în privința artileriei, muniției și echipamentului greu, făcând dificil, dacă nu imposibil, un avans al forțelor ucrainene fără a suferi pierderi umane uriașe”.

Analiștii militari apreciază că Ucraina nu are forța de muncă pentru un asalt la scară largă” asupra Hersonului, a relatat WSJ, citat de The Week.

De asemenea, potrivit lui Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St. Andrews din Scoția, citat de „Times”, „Adevăratele limitări cu care se confruntă ucrainenii sunt că avansarea în mediul de luptă de astăzi este cu adevărat dificil. Dacă nu ai stăpânire totală asupra cerului și abilitatea de a elibera calea pentru trupele tale, soldații angajați în avans sunt în pericol real de a fi măturați.”

Are Ucraina vreo șansă?

Liderii ucraineni vor să încerce să recucerească Herson înainte ca Rusia să organizeze un referendum privind absorbția provinciei în Rusia, sau cel puțin să perturbe acest efort, scrie The Week. Din nefericire pentru Ucraina, cea mai bună șansă a lor de a contracara Rusia necesită izolarea forțelor ruse pe partea vestică a râului Nipro, ceea ce ar putea dura luni, nu săptămâni, blocând forțele ucrainene, a declarat Michael Kofman, un expert în studii ruse și strategie .

„Poziția pe care o are armata rusă la Herson este cea mai puțin defensibilă dintre teritoriile pe care le-au ocupat”, a spus Kofman . „Odată ce aceste poduri sunt spulberate și odată ce nu mai dispun de conexiunea feroviară spre Herson, va fi foarte complicat pentru ei să transporte muniție acolo. Vor fi obligați să se retragă în poziții care, în cel mai bun caz, sunt în afara orașului. "

Forțele ruse nu pot sprijini o operațiune la sol în lipsa unor linii de comunicații și reaprovizionare fiabile, a arătat în raportul său de weekendul trecut Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. „Aducerea de muniție, combustibil și echipament greu în cantității suficiente pentru operațiuni ofensive sau chiar defensive la scară largă peste podurile de pontoane sau pe calea aerului este nepractică, dacă nu imposibilă. Dacă forțele ucrainene au perturbat toate cele trei poduri și îi pot împiedica pe ruși să le restaureze pe o mare perioadă de timp, atunci forțele ruse de pe malul de vest al Niprului își vor pierde probabil capacitatea de a se apăra chiar și împotriva unor contraatacuri ucrainene limitate.”

După șase luni în care urmărit la lucru armata ucraineană, „dacă le-ai evalua performanțele pe o scară de la zero la 10, cred că probabil că i-aș situa aproximativ 12 în baza felurilor diferite în care s-au dovedit impresionanți”, a declarat un înalt oficial al Pentagonului în fașa jurnaliștilor, săptămâna trecută. „Și cred că putem fi cu toții de acord că de bun început au găsit modalități de a face lucrurile pe care nu le-am fi crezut posibile”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!