Care sunt persoanele care au marcat trecerea de la un miliard la altul în populație

Care sunt persoanele care au marcat trecerea de la un miliard la altul în populație

Populația mondială a depășit borna de 8 miliarde de oameni în primele ore ale zilei de 15 noiembrie, confirmând un raport dat publicității încă din luna iulie de Organizația Națiunilor Unite.

Poveștile oamenilor care au schimbat numărul populației / Foto: Arhivă

Poveștile oamenilor care au schimbat numărul populației / Foto: Arhivă

Ca o recunoaștere a potențialului demografic uriaș al Asiei, pământeanul cu numărul 8 miliarde a fost desemnat în persoana micuței Vinice, născută marți, într-un spital din Manila, Filipine.

În anii precedenți, ONU a selectat copiii care să reprezinte cei cinci, șase și șapte miliarde de pământeni.

5 miliarde de oameni

La câteva minute după ce s-a născut, în iulie 1987, Matej Gaspar avea o cameră de luat vederi cu bliț pe fața lui micuță și un grup de politicieni în jurul mamei sale epuizate.

Blocat în spatele unei coloane de mașini, oficialul britanic al ONU, Alex Marshall, se simțea parțial responsabil pentru haosul pe care îl adusese în maternitatea minusculă din suburbiile Zagrebului.

„Practic, ne-am uitat la proiecții și am visat că populația mondială va trece de cinci miliarde în 1987", spune el. „Iar data statistică a fost 11 iulie".

Când s-a dus la demografii ONU pentru a lămuri ideea, aceștia au fost indignați.

„Ne-au explicat nouă, ignoranților, că nu știam ce facem. Și chiar nu ar trebui să alegem un individ dintre atâția alții."

Dar au făcut-o oricum. „Era vorba de a da o față cifrelor", spune el. „Am aflat unde urma să fie secretarul general în acea zi și de acolo a pornit totul."

Treizeci și cinci de ani mai târziu, cel desemnat pământeanul cu numărul 5 miliarde încearcă să uite de intrarea sa ceremonioasă pe lume. Pagina sa de Facebook sugerează că locuiește în Zagreb, este căsătorit fericit și lucrează ca inginer chimist. Dar el evită interviurile și a refuzat să vorbească cu BBC.

„Ei bine, nu-l condamn", spune Alex, amintindu-și de circul mediatic din prima zi a lui Matej.

6 miliarde de oameni

În timp ce jumătate din următorul miliard de oameni vor proveni din doar opt țări - majoritatea din Africa - în majoritatea statelor, rata fertilității va fi mai mică de 2,1 copii pe femeie, numărul necesar pentru a susține o populație.

În Bosnia și Herțegovina, una dintre cele mai rapide populații în scădere din lume, Adnan Mevic, în vârstă de 23 de ani, se gândește mult la acest lucru.

Adnan Mevic FOTO Twitter

Adnan Mevic FOTO Twitter

„Nu va mai rămâne nimeni care să plătească pensiile pentru bătrâni", spune el. „Toți tinerii vor dispărea".

El are un master în economie și își caută un loc de muncă. Dacă nu va găsi unul, se va muta în UE. Adnan locuiește în afara orașului Sarajevo cu mama sa, Fatima, care are amintiri suprarealiste despre nașterea sa.

Mi-am dat seama că ceva era neobișnuit, deoarece medicii și asistentele se adunaseră în jurul meu, dar eu nu puteam să-mi dau seama ce se întâmpla", spune Fatima.

„Când a sosit Adnan, secretarul general al ONU de atunci, Kofi Annan, era acolo pentru a-l boteza ca fiind omul cu numărul 6 miliarde din lume. „Eram atât de obosită, încât nu știu cum mă simțeam", își amintește Fatima, râzând.

Adnan și mama lui răsfoiesc albume foto. Într-unul dintre ele, un băiețel micuț stă în fața unui tort uriaș, flancat de bărbați în costume și pantaloni militari kaki. „În timp ce alți copii aveau petreceri de aniversare, eu am fost doar vizitat de politicieni", spune Adnan.

Dar au existat și avantaje. Faptul că a fost al șaselea milliard copil a dus la o invitație de a-l întâlni pe eroul său, Cristiano Ronaldo, la Real Madrid, când avea 11 ani.

7 miliarde de oameni

Sadia Sultana Oishee și Adnan Mevic

Sadia Sultana Oishee și Adnan Mevic

Chiar lângă Dhaka, în Bangladesh, Sadia Sultana Oishee își ajută mama, curățând cartofi pentru cină. Are 11 ani și ar prefera să fie afară, jucând fotbal, dar părinții ei sunt destul de stricți.

Familia a fost nevoită să se mute aici când afacerea lor a fost afectată de pandemie. Viața este mai puțin costisitoare în sat, așa că își pot permite să plătească taxele școlare pentru cele trei fiice ale lor.

Oishee este cea mai mică și este talismanul familiei. Născută în 2011, ea a fost numită unul dintre cei șapte miliarde de copii din lume.

Mama ei nu avea nicio idee despre ceea ce urma să se întâmple. Nici măcar nu se aștepta să nască în acea zi. După o vizită la medic, a fost trimisă în sala de travaliu pentru o cezariană de urgență.

Oishee s-a născut la miezul nopții și a fost înconjurată de echipe de televiziune și de oficiali locali care se înghesuiau unii peste alții să o vadă. Familia a fost uimită, dar încântată.

Deși tatăl ei spera la un băiat, acum este fericit cu cele trei fiice inteligente și muncitoare.

De când s-a născut Oishee, alte 17 milioane de persoane s-au adăugat la populația în creștere a Bangladeshului.

În acest an, până în acest moment, s-au născut peste 117 milioane de pământeni, dar peste 58 de milioane au murit, astfel că sporul natural al populației este doar puțin peste 58 de milioane de locuitori.

Populația mondială va ajunge probabil la 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050, apoi va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080, înainte de a se stabiliza la acest nivel până în 2100, potrivit proiecțiilor realizate de Divizia pentru Populație din cadrul Departamentului pentru Economie și Afaceri Sociale al Organizației Națiunilor Unite. Site-ul worldometer.info a calculat că borna de 10 miliarde de locuitori va fi atinsă și depășită în 2058.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Uite o poveste mai mult decât interesantă

5 VIDEO „Când am fost prima dată la McDonald’s mâncam un hamburger, beam un suc, luam un pai, o plăcintă și plecam cu 20 de cenți rest”