Care sunt orașele din România în care se mută cei mai mulți români

Care sunt orașele din România în care se mută cei mai mulți români

Datele statistice arată că un sfert dintre românii care migrează se stabilesc în București. După Capitală, următorul oraș preferat de români este Iași. Contrar așteptărilor, următorul oraș nu este Cluj Napoca, nici Timișoara.

Iași este al doilea oraș preferat, după București

Iași este al doilea oraș preferat, după București

În mod surprinzător, în preferințele românilor, după București și Iași se află orașele Vaslui și Galați. Abia apoi se află în lista preferințelor orașul Cluj Napoca. Urmează apoi Brașov, Timișoara, Constanța și Florești (județul Cluj).

În ceea ce provește județele, după Capitală, urmează Ilfov, Timiș și cluj, abia pe locurile 6și 7 fiind situate județele Vaslui și Galați, arată o statistică publicată de Hot News , care a vorbit cu profesorul Dumitru Sandu, pentru a găsi o explicație a acestor cifre.

Profesorul a explicat că unul dintre motivele care au făcut ca un număr atât de mare de români să migreze sau să se stabilească în orașe este acela că foarte mulți dintre cei care au fost plecați la muncă în străinătate provin din Vaslui. De asemenea, pandemia și perioada de după i-a determinat pe mulți să se întoarcă acasă , după ce locurile de muncă au fost tot mai greu de găsit.

Fenomen nou migrator

Pe de alt parte, el vorbește despre un fenomen nou migrator, și anume „migrația circulară”. Acesta se referă la faptul că unii oameni care merg la muncă în străinătate, revin în țară, iar după o vreme, pleacă iar. E foarte probabil, mai arată el, ca în Vaslui să fi avut loc acest fenomen.

Pe de alt parte, posibilitatea de a lucra remote din orice colț de lume poate fi un alt factor care a dus la aceste cifre. Probabil că o parte din cei întorși au profitat de acest lucru și vin s ă lucreze de acasă , acolo unde e posibil acest lucru, mai explică demograful român.

Anual, între 400.000 și 500.000 de români își schimbă domiciliul prin migrație internă. Cifrele au fost, însă, variate, în ultimii 50 de ani. Potrivit INS, numărul total al stabilirilor cu domiciliul se referă la persoanele care au sosit în localitate și fac dovada că au asigurată locuința acolo. Aceste date includ migrația internațională, dar nu sunt incluse aici schimbările de domiciliu în cadrul aceleiași localități.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”