Cucerirea oraşului Lîsîceansk permite armatei ruse să controleze întreaga regiune Lugansk, acesta fiind unul dintre obiectivele strategice pe care preşedintele rus şi le-a propus în momentul în care a hotărât declanşarea „operaţiunii militare speciale”.
La câteva ore după căderea oraşului Lîsîceansk, consilierul prezidenţial Oleksîi Arestovici a numit modul în care ucrainenii au apărat zona Lîsîceansk-Severodoneţk drept o „operaţiune militară de succes”.
Din perspectiva Kievului, cu cât pot întârzia avansul armatei Federaţiei Ruse, cu atât ucrainenii ar avea mai mult timp la dispoziţie pentru a primi muniţie occidentală, precum rachete şi artilerie mai avansată, pe care să o utilizeze împotriva trupelor ruse, conform BBC.
În Donbas, conflictul a intrat într-o nouă etapă, în care artileria grea a căpătat un rol important.
„Rusia are în prezent un avantaj uriaş în ceea ce priveşte artileria şi muniţia. Ar fi putut, pur şi simplu, să-l distrugă (oraşul) de la distanţă, aşa că nu avea niciun rost să mai rămânem”, a afirmat Haidai.
În cadrul unei întrevederi cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că forţele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească, pentru a-şi dezvolta capacităţile de luptă şi că grupurile „Vest” şi „Est” trebuie să-şi continue acţiunile conform planului.
Dacă trupele ruse vor avansa rapid, ar putea avea drept scop cucerirea sudului Ucrainei şi a oraşului Dnipro.
Dacă trupele ruse sunt epuizate, este posibil ca Rusia să declare sfârşitul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina. În acest fel, Rusia aspiră că un acord unilateral de încetare a focului să determine reducerea ajutorului internaţional pentru Ucraina.
Fără sprijinul militar din partea Occidentului, conflictul ar putea redeveni unul „îngheţat”, aşa cum s-a întâmplat de altfel în perioada 2014-2022.