Care sunt noile obiective ale lui Putin, după ce armata sa a cucerit Lugansk

Care sunt noile obiective ale lui Putin, după ce armata sa a cucerit Lugansk

Cucerirea oraşului Lîsîceansk permite armatei ruse să controleze întreaga regiune Lugansk, acesta fiind unul dintre obiectivele strategice pe care preşedintele rus şi le-a propus în momentul în care a hotărât declanşarea „operaţiunii militare speciale”.

La câteva ore după căderea oraşului Lîsîceansk, consilierul prezidenţial Oleksîi Arestovici a numit modul în care ucrainenii au apărat zona Lîsîceansk-Severodoneţk drept o „operaţiune militară de succes”.

„Trupele noastre s-au retras pe poziţii mult mai bine întărite. Am rezistat în Lugansk aproape 5 luni. Cât timp am ţinut linia de apărare aici, am construit noi fortificaţii în Doneţk. Acum, trupele noastre sunt acolo”, a afirmat pentru BBC guvernatorul ucrainean al Luganskului, Serghei Haidai.

Din perspectiva Kievului, cu cât pot întârzia avansul armatei Federaţiei Ruse, cu atât ucrainenii ar avea mai mult timp la dispoziţie pentru a primi muniţie occidentală, precum rachete şi artilerie mai avansată, pe care să o utilizeze împotriva trupelor ruse, conform BBC.

În Donbas, conflictul a intrat într-o nouă etapă, în care artileria grea a căpătat un rol important.

„Rusia are în prezent un avantaj uriaş în ceea ce priveşte artileria şi muniţia. Ar fi putut, pur şi simplu, să-l distrugă (oraşul) de la distanţă, aşa că nu avea niciun rost să mai rămânem”, a afirmat Haidai.

Preluarea controlului oraşului Lîsîceansk, după căderea oraşului Severodoneţk , permite armatei ruse să se îndrepte spre oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, cele două oraşe cheie aflate sub control ucrainean.

În cadrul unei întrevederi cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că forţele implicate în operaţiunea de capturare a regiunii Lugansk trebuie să se odihnească, pentru a-şi dezvolta capacităţile de luptă şi că grupurile „Vest” şi „Est” trebuie să-şi continue acţiunile conform planului.

Dacă trupele ruse vor avansa rapid, ar putea avea drept scop cucerirea sudului Ucrainei şi a oraşului Dnipro.

Dacă trupele ruse sunt epuizate, este posibil ca Rusia să declare sfârşitul „operaţiunii militare speciale” din Ucraina. În acest fel, Rusia aspiră că un acord unilateral de încetare a focului să determine reducerea ajutorului internaţional pentru Ucraina.

Fără sprijinul militar din partea Occidentului, conflictul ar putea redeveni unul „îngheţat”, aşa cum s-a întâmplat de altfel în perioada 2014-2022.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

2 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 Fiica legionarului Alexandru Arnăutu, condamnată în lotul Le Pen