Care sunt materialele cele mai bune pentru măști eficiente împotriva coronavirusului

Care sunt materialele cele mai bune pentru măști eficiente împotriva coronavirusului

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago și de la Laboratorul Național Argonne au studiat diferite țesături și combinații de material pentru confecționarea unor măști care să fie aproape sau la fel de eficiente ca N95.

De când autoritățile din multe țări au recomandat sau au ordonat purtarea măștilor pentru nas și gură împotriva coronavirusului, în condițiile în care nu se găsesc în cantități suficiente la vânzare, multă lume a încercat să și le confecționeze acasă.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago și de la Laboratorul Național Argonne recomandă, după multe studii asupra țesăturilor, mătasea, flanela, bumbacul și șifonul.

Mult mai multă eficiență s-a constatat la o combinație de materiale. De exemplu, o mască făcută dintr-un strat de bumbac țesut des, plus două straturi de șifon sau mătase are o performanță aproape la fel de mare sau chiar mai bună ca o mască N95 la captarea celor mai mici particule.

„Există foarte puține date științifice cu privire la măsurarea eficiențelor de filtrare a acestor măști”, spune Supratik Guha, profesor de inginerie moleculară la Pritzker School of Molecular Engineering de la Universitatea din Chicago.

Într-un laborator de la Argonne, cercetătorii au generat aerosoli de clorură de sodiu, folosiți de obicei pentru a testa măștile de protecție pentru spitale. Studiul s-a concentrat pe particulele cuprinse între 10 nanometri și șase micrometri.

Epidemiologii cred că noul coronavirus, SARS-CoV-2, se răspândește cel mai probabil prin picături mari, ce cad rapid la sol, după ce cineva tușește, strănută sau vorbește, însă nu este încă stabilit dacă picăturile mai mici de „aerosol” care atârnă în aer mai mult ar putea răspândi și virusul.

Pentru siguranță, se recomandă materialele cu o țesătură strânsă, care blochează mai bine aerosolii.


„Particulele care încearcă să treacă peste acea membrană din materiale se va bloca în pori și nu vor ajunge în cealaltă parte”, spune Supratik Guha.

Bumbacul cu 600 de fire bătute pe 2 centrimetri este mai eficient decât bumbacul cu 80 de fire pe pe 2 centrimetri (acesta fiind bumbacul pentru lenjerii de corp, de regulă), filtrând peste 90% din particule mai mari de 300 nanometri și peste 65% din cele mai mici.

Materialul matlasat din bumbac bătătorit s-a descurcat și mai bine, filtrând mai mult de 90% de particule mai mari și mai mult de 80% de particule mici.

O combinație de țesături a avut performanțe bune. Mătasea și șifonul au ambele efecte electrostatice, ceea ce înseamnă că generează o încărcare care poate reține virusul.

O mască care combină straturile de mătase și bumbac, sau straturile de șifon și bumbac, captează, de asemenea, peste 90% din particule mai mari de 300 nanometri și mai mult de 80% din cele mai mici.

În timp ce o mască N95 – standard, utilizată în spitale – se comportă ușor mai bine cu particule mai mari, masca din material mixt, de fapt, a filtrat mai multe particule mici, în experiment.

De asemenea, un amestec de flanelă și bumbac a avut rezultate bune.

Măștile din tricouri nu funcționează bine. Într-un studiu Virginia Tech, măștile făcute dintr-un singur strat de tricou de bumbac a captat doar 20% din particule până la 300 nanometri și 50% dintre cele până la 1.000 nanometri.

Un studiu al Universității Cambridge din 2013 a descoperit că două straturi de material de tricou pot capta aproximativ 70% din particule până la 1.000 nanometri.

O mască făcută în casă ar putea proteja în mod eficient persoana care o poartă, dacă s-au utilizat materialele adecvate și este perfect etanșă.

Eficiența de filtrare a unei măști poate scădea cu 60% și dacă există lacune în formă, ceea ce face alegerea materialului mai puțin semnificativă.

„Dacă aș face măști acasă, aș pune accentul pe designul măștii pentru a reduce spațiile libere”, spune Guha.

Masca chirurgicală N95 poate folosi ca model, scrie  Newsweek România .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”