Care sunt infecțiile serioase care ne pot strica vacanțele. Sfatul unui medic pentru a ține bacteriile departe

Care sunt infecțiile serioase care ne pot strica vacanțele. Sfatul unui medic pentru a ține bacteriile departe

Riscul de a dezvolta o infecție urinară crește foarte mult în lunile de vară, cele în care trebuie să ne bucurăm de vacanță. Deshidratarea poate să conducă la apariția infecțiilor urinare, spune doctorul Marian Botea, medic primar Urologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău. Vremea caldă și umedă favorizează dezvoltarea și înmulțirea germenilor și bacteriilor din uretră.

Infecția tractului urinar este definită ca un răspuns inflamator al mucoasei care tapetează căile urinare la invazia microorganismelor, a bacteriilor în principal. Infecția urinară este un termen general care poate prezenta o infecție la orice nivel al tractului urinar.

„Cele mai frecvente sunt infecțiile de tract urinar inferior, ce implică vezica urinară, binecunoscuta cistită acută, inflamația vezicii urinare de cauză infecțioasă. Femeile sunt mai predispuse la infecții de tract urinar, motivul fiind anatomia aparatului uro-genital, la femei uretra este mai scurtă, astfel că bacteriile pătrund mai ușor în vezica urinară”, spune dr. Marian Botea.

Potrivit medicului buzoian, riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar în timpul lunilor de vară este explicat în primul rând prin temperaturile ridicate care duc la deshidratare.

„Eliminarea bacteriilor din căile urinare se face mecanic, prin spălare cu jeturi de urină. În timpul zilelor toride de vară, când nu ne hidratăm corespunzător, automat vom urina mai rar, urina stagnează în vezica urinară, bacteriile au timp să se înmulțească și să producă inflamația tractului urinar”, explică medicul Marian Botea.

Micțiunile dese și în cantități mici, urgența de a urina, usturimile la urinare, senzația de arsură la urinare și dureri pelvine.

„Putem preveni infecțiile urinare ținând cont de factorii de risc care duc la apariția lor, iar aici ne referim în primul rând la consumul de lichide scăzut, constipația cronică, frigul, umezeala, de asemenea, activitatea sexuală, vaginitele, infecțiile de tract genital, folosirea de metode contraceptive de tipul steriletului și spermicidelor”, declară Marian Botea.

image

Tratamentul infecției urinare se face prin administrarea unui antibiotic, întotdeauna la recomandarea și cu prescripția medicului.

„Pentru cistita acută, tratamentul constă în administrarea unui antibiotic în doză unică sau pe o perioadă de 3-5 zile, la acesta se poate adăuga un antiinflamator și un antiseptic urinar. Bineînțeles, în infecții mai grave, care implică rinichiul, căile urinare superioare, antibioticul poate fi administrat pe o perioadă de 10-14 zile”, spune urologul buzoian.

Pentru a preveni apariția acestor afecțiuni, spune medicul buzoian, în primul rând persoanele trebuie să consume lichide cel puțin 2,5 - 3 litri pe zi.

De asemenea, nu trebuie să amâne urinarea și să nu se grăbească atunci când urinează, deoarece urina care stagnează în vezică va duce la colonizarea vezicii urinare și există riscul crescut de a dezvolta o infecție de tract urinar. Trebuie evitate constipația, frigul și umezeala.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...