Care sunt efectele epurărilor FSB asupra eficienței armatei ruse

Care sunt efectele epurărilor FSB asupra eficienței armatei ruse

Trupele ruse au salutat, în general, arestările, dar analiștii, citați de publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europe, spun că unitățile ai căror comandanți au fost încarcerați își vor vedea cu siguranță operațiunile perturbate.

Vladimir Putin inspectează corpul de generali ruşi

Epurările continuă în armata rusă. Au fost anunțate arestările lui Vadim Șamarin, adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate, și Vladimir Vertelețki, un ofițer superior de achiziții din cadrul ministerului.

Șamarin a fost arestat sub suspiciunea că a acceptat mită, pe o perioadă de șapte ani, în valoare de 36 de milioane de ruble (370.000 de euro) de la conducerea unei fabrici de telefoane, în timp ce Vertelețki a fost arestat pentru că ar fi acceptat lucrări contractate care erau incomplete, ceea ce a costat armata rusă peste 70 de milioane de ruble (720.000 de euro).

Arestările lui Șamarin și Vertelețki sunt cele mai recente dintr-o serie care i-a inclus și pe ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov, pe Iuri Kuznețov, șeful Direcției principale de personal din cadrul Ministerului rus al Apărării, și pe generalul Ivan Popov, acuzați de luare de mită, trafic de secrete de stat și, respectiv, fraudă. Dacă vor fi găsiți vinovați, fiecare dintre ei ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

Expertul militar Iuri Fiodorov a declarat pentru Novaia Europa că seria de arestări provine, cel mai probabil, dintr-o „confruntare între clanuri și facțiuni din cadrul ministerului”, adăugând că lupta internă a fost prezentată publicului doar ca o luptă împotriva corupției, în timp ce, de fapt, toate semnele indică o „luptă pentru putere” între agențiile de aplicare a legii, în special Ministerul Apărării și agențiile de securitate de stat.

„Este corect să spunem că, în cele din urmă, ceea ce este în joc aici este găsirea unui rol în alegerea viitorului lider al Rusiei”, a continuat Fiodorov.

Expertul militar al Fundației Anticorupție, Ian Matveev, a fost de acord că arestările nu au avut ca scop real combaterea corupției, ci mai degrabă „eliminarea” aliaților fostului ministru al apărării Serghei Șoigu. „Armata rusă are de mult vreme nevoie de țapi ispășitori de rang înalt”, a spus el. „Acum i-au găsit”.

Soldații se bucură

Trupele rusești au salutat, în general, vestea acestor arestări de profil înalt. Un ofițer de nivel mediu al armatei ruse a declarat că soldații se plâng adesea de averea obținută ilicit de generalii lor, în timp ce un alt militar rus a declarat că înalții lideri arestați ar trebui „împușcați în Piața Roșie” pentru a servi drept „exemplu pentru ceilalți”.

Ofițerul i-a luat apărarea lui Popov, despre care a spus că și-a pierdut favorurile superiorilor săi pentru că a fost prea „onest și direct” – o idee pe care Fiodorov a părut să o confirme, sugerând că șeful Statului Major General Valeri Gherasimov s-ar fi răzbunat pe Popov după ce acesta a încercat să treacă peste el pentru a-l avertiza pe Putin față de problemele armatei ruse. Ofițerul a declarat că membrii arestați din conducerea armatei „au profitat de pe urma războiului” și că se fac vinovați de multe alte fărădelegi decât cele pentru care trebuie să răspundă acum.

El a mai spus că soldații obișnuiți erau conștienți de „afacerile dubioase” din sectorul comunicațiilor cu mult înainte de arestarea lui Șamarin: deși ziarele susțineau că întreaga armată rusă a fost echipată cu echipamente de comunicații de ultimă generație, „în realitate, regimente întregi au luptat fără niciun aparat de radio” sau cu walkie-talkie-uri cumpărate de organizații umanitare rusești.

Cine are de suferit

Expertul militar al Fundației Anticorupție, Ian Matveev, a declarat că unitățile ai căror comandanți au fost încarcerați își vor vedea cu siguranță operațiunile perturbate, prezicând, de asemenea, că arestarea lui Șamarin nu va face decât să înrăutățească problemele deja semnificative cu care se confruntă rețelele de comunicații ale armatei. Matveev a fost de acord cu faptul că schimbările de personal ar putea avea efecte negative doar pe termen scurt. „Mașinăria birocratică se va bloca și deciziile vor dura și mai mult timp pentru a fi luate”, a spus el.

Genaral-maiorul Ivan Popov, în cușcă la tribunal

Tribunalul militar rus care îl judecă pe general-maiorul Ivan Popov, arestat pentru corupție, a dispus ca acesta să stea în timpul ultimei audieri în „cușca” menită să îi umilească pe inculpați și a respins solicitarea avocaților ca el să fie transferat în arest la domiciliu, relatează portalul lenta.ru.

Popov, care a comandat forțe ce au luptat în mai multe sectoare ale frontului din Ucraina a anunțat în iulie anul trecut că a fost demis din funcţia de comandant al Armatei 58, după ce a spus că a raportat șefilor săi situaţia dezastruoasă care domnea în primele linii unde, potrivit lui, militari ruşi „au fost înjunghiaţi pe la spate”, din cauza greşelilor unor ofiţeri de rang înalt. Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus” și care a comandat unități rusești în sudul Ucrainei, a ridicat în mod explicit problema morții soldaților ruși din cauza artileriei ucrainene și a spus că aceștia nu aveau sisteme de armament și recunoaștere adecvate pentru a contracara loviturile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?