Care sunt cele mai sănătoase pâini pe care le poți cumpăra din magazin. Una dintre ele poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă
Pâine este unul dintre cele mai vechi și mai răspândite alimente din lume. Cu toate acestea, susțin specialiștii, cele de supermarket tind să se încadreze în categoria alimentelor ultraprocesate și conțin adesea săruri și zaharuri adăugate.
Pâinea albă este mai puțin sănătoasă, susțin specialiștii FOTO: Shuterstock
Donna Peters, medic nutriționist, susține că „nu toate pâinile sunt egale, ele variază enorm în ceea ce privește gustul și valoarea nutritivă”.
„Alte opțiuni, cum ar fi pâinea autentică cu aluat acru, cu semințe de in sau pâinea de secară sunt fabricate cu procesare minimă. Ele sunt mai bogate în nutrienți, ceea ce le face mai benefice pentru sănătatea noastră”, spune dr. Peters.
Nutriționistul Kayla Daniels susține că „pâinea proaspăt coaptă cu ingrediente minime (făină, apă, drojdie, sare) nu este ultraprocesată”.
Pâinea albă
„Pâinea albă este fabricată din făină rafinată și are un conținut scăzut de nutrienți, inclusiv fibre (conține aproximativ 0,6 g pe felie, în timp ce toți ar trebui să consumăm 30 g pe zi, conform recomandărilor guvernului) și conține, de obicei, zahăr adăugat, sare și conservanți”, explică Peters.
Prin urmare, consumul de pâine albă poate duce la creșteri ale glicemiei, ceea ce, potrivit lui Peters, poate avea un impact negativ asupra nivelului de energie, a dispoziției, a controlului greutății și chiar asupra sănătății pe termen lung.
Pâine integrală sau din cereale integrale
Pâinea integrală este făcută din făină integrală de grâu, ceea ce înseamnă că bobul cerealelor rămâne intact la fabricarea făinii pentru pâine. Pentru alte tipuri de făină se îndepărtează și tărâțele din boabele de cereale la fabricare, ceea ce elimină vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții importanți, care previn deteriorarea celulelor.
Potrivit specialiștilor, consumul regulat de pâine integrală poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și anumite forme de cancer.
„Pâinea integrală este, în general, mai sănătoasă decât pâinea albă”, spune Peters.
Acest lucru se datorează conținutului mai mare de fibre al pâinii integrale.
„Fibrele sunt importante pentru sănătatea intestinului nostru și, având în vedere că 80% din sistemul imunitar se află în intestin, acestea au un impact și asupra sănătății noastre generale. Cea mai sănătoasă alegere este 100% din cereale integrale. Așadar, verificați eticheta”, explică Peters.
Pâine de secară
Există o mulțime de varietăți diferite de pâine de secară. A cest tip de pâine este fabricat din făină de secară și este plin de vitamine B și fibre. De asemenea, conține lignani, compuși vegetali asociați cu reducerea riscului de boli de inimă, simptome ale menopauzei, osteoporoză și cancer la sân.
„Optați pentru secară neagră, deoarece este mai puțin procesată și mai bogată în nutrienți. Pentru mine, este o alegere bună”, spune Peters.
Pâine cu semințe de in
Deși este rar întâlnită în supermarket, pâinea din semințe de in este o alegere sănătoasă din punct de vedere nutrițional care are și un gust delicios.
„Pâinea din semințe de in este foarte bogată în fibre și o sursă bună de acizi grași omega-3. Este bună pentru intestine și susține și sănătatea inimii. Încercați să alegeți o pâine cu semințe de in ca prim ingredient, deoarece conținutul de fibre va fi mai bun”, spune Peters.
Sursa: adevarul.ro