Care sunt cele mai răspândite religii din lume
Aproximativ 85% din populația lumii se identifică cu o religie. Cea mai populară religie este creștinismul, cu peste două miliarde de adepți. Pe locul al doilea se află islamul, care este practicat de peste 1,91 miliarde de persoane.
FOTO Shutterstock
Creștinismul se bazează pe viața și învățăturile lui Iisus Hristos . Creștinismul are originea în iudaism. Ca moștenitor alături de islam și iudaismul contemporan al tradiției religioase orientale, creștinismul perpetuează până în ziua de astăzi credințe și mituri născute pe malurile Eufratului acum mai bine de 5.000 de ani.
Cele mai mari grupuri ale sale sunt Biserica Romano-Catolică, bisericile ortodoxe orientale și bisericile protestante, iar textul său sacru este Biblia .
A doua cea mai răspândită religie este islamul, cu un număr estimat de 1,8 miliarde de adepți în întreaga lume.
Sensul general al cuvântului Islam este pace și supunere față de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor. Religia a fost fondată în secolul al VII-lea în peninsula Arabă, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, de către profetul Muhammad și bazată pe textul religios cunoscut sub numele de Coran.
Pe parcursul timpului s-a răspândit pe un larg teritoriu care se întinde în Europa, Asia și Africa de Nord. Centrul religios se află în orașele sfinte Mecca și Medina.
În anul 1054 avut loc Marea Schisma, eveniment ce a împărțit creștinismul în două și a dus la separarea definitivă a Bisericii de la Constantinopol față de cea de la Roma.
Hinduismul, cu un număr estimat de 1,1 miliarde de adepți, este a treia religie ca mărime din lume și, de asemenea, una dintre cele mai vechi, cu credințe și practici care datează cel puțin din anii 1500 î.Hr.
Hinduismul este practicat în principal în India (unde aproximativ 80% din populație se identifică ca fiind hindusă), Nepal și Indonezia.
A patra cea mai răspândită religie este budismul, cu aproximativ 500 de milioane de adepți în întreaga lume și peste 250 de milioane numai în China.
Bazată pe învățăturile lui Gautama Buddha, religia a fost fondată în India în urmă cu aproape 2.500 de ani. Prevederile budismului includ un jurământ de non-violență și o adeziune la un comportament etic în toate aspectele vieții.
Întrucât nu s-au păstrat documente originale, iar predica lui Buddha a fost transmisă în mai multe versiuni, este foarte greu să cunoaştem în detaliu învăţătura sa propriu-zisă. Potrivit tradiţiei, în centrul predicii lui Buddha se află dharma (dhamma, în pali), înţeleasă ca virtute sau dreaptă conduită. Dharma reprezintă „calea de mijloc“ între satisfacerea tuturor simţurilor şi austeritatea ascetică exagerată.
Sursa: adevarul.ro