Care sunt cele mai bune legume cu care poți să înlocuiești carnea în timpul postului
Există trei alimente care pot înlocui carnea cu succes. La fel de hrănitoare și mult mai sănătoase decât produsele de origine animală, legumele sunt recomandate nu doar în postul Paștelui. Sunt pline de nutrienți și aduc energie organismului.
Ciupercile, un aliment plin de nutrienți FOTO Shutterstock
Despre ciuperci se spune că sunt mai hrănitoare decât carnea. Sunt o sursă naturală de fibre, vitamine B şi acid folic, dar conțin și o cantitate semnificativă de proteine. În perioada postului pot fi combinate cu diverse alte alimente, se prepară uşor şi susţin buna funcţionare sănătosă a organismului tău, relatează clicksanatate.ro
Poţi să înlocuieşti carnea inclusiv la prepararea sarmalelor cu ciuperci. O altă variantă de substitut al cărnii pe proada postului şi nu numai este vânăta, gustoasă, saţioasă şi sănătoasă atunci când nu foloseşti prea mult ulei la prepararea ei.
Diverse variante de gătit conopida
Și conopida se află pe lista preparatelor bogate în protenie. Deși pare greu de folosit la prepararea diferitelor mâncăruri, cu puţină imaginaţie vei obţine mult gust în farfurie. Puteți prepara supa cremă, salată, plăcintă. Conopida este o variantă sănătoase pentru a înlocui carnea pe perioada postului.
Cartoful, unul dintre alimentele de bază ale românilor, pot fi gătiți în diverse moduri: fiert, la cuptor sau în supă cremă ori ciorbe de legume. Evită să-l prăjeşti şi alege mai des varianta de cartof dulce. De asemenea, proteine vegetale conțin fasolea și mazărea.
Citește articolul complet pe clicksanatate.ro
Cel mai lung post din calendar
Postul Paștelui 2023 a început luni, 27 februarie, și se încheie pe 15 aprilie. Este cel mai aspru şi mai lung post din calendarul ortodox, cu doar două dezlegări la pește.
Anul acesta creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele pe 16 aprilie, sărbătoare precedată de șase săptămâni de post, în care credincioșii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Domnului. Postul Paștelui este o perioadă de curăţire, de renunțare la preocupările lumeşti şi de apropiere de Dumnezeu.
În postul ținut după toate rigorile bisericești nu se mănâncă lapte, brânză, carne, ci numai legume fierte (fără grăsimi) şi fructe. În zilele de dezlegare este permis untdelemnul şi vinul, adică: sâmbăta, duminica, la 9 martie (Sfinții 40 de Mucenici). Postul Paştelui are doar două zile în care credincioşi pot mânca peşte
Sursa: adevarul.ro