Care sunt alimentele pe care ar trebui să le ocolești pentru a te feri de cancer
Salamul sau o bere rece într-o după-amiază însorită. Știm de mult timp că nu sunt cele mai sănătoase alegeri și, pe măsură ce oamenii de știință avertizează asupra riscurilor pentru sănătate, aceste mici plăceri par mai puțin îmbucurătoare, relatează The Telegraph.
Foto: Shutterstock (Arhivă)
La începutul anului, Societatea Americană de Cancer a raportat că numărul persoanelor sub 55 de ani diagnosticate cu cancer colorectal s-a dublat față de acum zece ani.
Între timp, Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului (IARC) intenționează să desemneze îndulcitorul artificial Aspartam ca fiind posibil cancerigen.
Consumul excesiv al unor alimente a fost legat de cancer , însă în cazul altora sunt necesare cercetări suplimentare.
Principalii responsabili
Salam, bacon, cârnați și șuncă
În anul 2015, IARC a clasificat aceste tipuri de carne procesată ca fiind o cauză „certă" care duce la apariția cancerului. Serviciul național medical din Marea Britanie (NHS) recomandă reducerea consumului de carne procesată la mai puțin de 70 g pe zi.
Motivul îngrijorării este reprezentat de substanțele chimice numite nitriți, care mențin aceste alimente proaspete pentru mai mult timp. Atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate, nitriții pot forma compuși cancerigeni cunoscuți sub numele de nitrozamine.
Înlocuiți cu: avocado sau ciuperci.
Alcoolul
Organismul nostru transformă alcoolul într-o substanță chimică numită acetaldehidă, care deteriorează celulele. „Există un risc crescut de cancer de sân, esofagian, începând de la niveluri scăzute de consum de alcool și, de asemenea, un risc crescut de cancer de ficat și colorectal la niveluri mai ridicate de consum de alcool", a afirmat Sadie Boniface, de la Institutul pentru Studiul Alcoolului.
Înlocuiți cu: băuturi fără alcool.
Preocupări
Carnea de vită și carnea roșie
Este cunoscut faptul că un consum excesiv de carne de vită, miel și porc crește riscul de cancer. Unul dintre motive este reprezentat de o moleculă numită hem, o cantitate prea mare poate determina modificări celulare în mucoasa colonului, care poate deveni cancerigenă.
Băuturi răcoritoare cu conținut de zahăr
Oamenii de știință de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au descoperit că femeile care consumau mai mult de două astfel de băuturi prezentau un risc de două ori mai mare de a se confrunta cu cancer colorectal.
Philip Calder, profesor la Universitatea din Southampton, este de părere că acest lucru se datorează faptului că persoanele care consumă multe astfel de băuturi au mai multe șanse de a fi obeze, un factor de risc pentru cancer.
Înlocuiți cu: apă, lapte, cafea sau ceai neîndulcit.
Prăjituri, cereale pentru micul dejun, ciocolată și dulciuri
Cu toate că niciun studiu de control randomizat nu a arătat o legătură directă între zahăr și cancer, nutriționiștii spun că persoanele care consumă o cantitate mare de zahăr au, de obicei, o dietă destul de săracă.
Înlocuiți cu: surse de fibre, precum legumele.
Posibili responsabili
Gumă de mestecat fără zahăr
În urmă cu o săptămână, oamenii de știință care lucrează pentru Organizația Mondială a Sănătății au sugerat că aspartamul ar putea fi un posibil factor care duce la apariția cancerului. Dar, la fel ca în cazul zahărului, s-ar putea ca acest lucru să se datoreze faptului că persoanele care consumă îndulcitori artificiali au o dietă necorespunzătoare.
Înlocuiți cu fructe.
Alune și unt de arahide
Nu alunele sunt problema, ci aflatoxinele, toxine produse de anumite ciuperci care se găsesc în alune și nuci. Aflatoxinele au fost asociate cu un risc ridicat de cancer la ficat.
Înlocuiți cu: alternative precum untul de migdale.
Apă de la robinet
Substanțele polifluoroalchilice (PFA) se regăsesc din ce în ce mai des în apa noastră potabilă.
Înlocuiți cu: un filtru pentru purificarea apei.
Iaurturi cu arome
Atenția acordată alimentelor ultraprocesate a dus la preocupări legate de produsele cu niveluri ridicate de emulsifianți, substanțe chimice care creează o textură fină.
Nu există studii care să demonstreze că emulsifianții sunt cancerigeni, însă se crede că aceștia declanșează inflamații în intestin și în fluxul sanguin, deoarece organismul nu îi recunoaște.
Înlocuiți cu: iaurt simplu.
Pâinea albă
Nutriționiștii sunt, de asemenea, îngrijorați de cerealele puternic procesate. Conform unor studii, un aport ridicat de cereale rafinate este asociat cu riscul de cancer de colon și gastric.
Înlocuiți cu: pâine din cereale integrale.
Sursa: adevarul.ro