Care sunt alimentele ce nu îngrașă. Gustările perfecte pentru a fi consumate seara

Care sunt alimentele ce nu îngrașă. Gustările perfecte pentru a fi consumate seara

Adesea, în miez de noapte, suntem tentați să mâncăm, însă preocupările legate de greutate ne fac să rezistăm acestor impulsuri.

Mâncare

Ne confruntăm adesea cu o bătălie interioară în ceea ce privește mâcarea. Foto: Arhivă Adevărul

Cu siguranță, preocuparea pentru un stil de viață sănătos este în creștere în rândul românilor. Mulți dintre noi, dornici să își mențină greutatea sub control, au adoptat regula de a nu mai consuma alimente după ora 18:00. Cu toate acestea, este important să înțelegem că nevoile fiecăruia sunt individuale, iar această regulă nu se aplică întotdeauna tuturor.

Este firesc să simțim foame și seara, iar ignorarea acestui semnal al corpului poate avea consecințe negative asupra sănătății și bunăstării noastre. În loc să ne înfometăm, putem alege să consumăm gustări sănătoase, care să ne satisfacă atât foamea, cât și nevoia de nutrienți.

Specialiștii în nutriție ne asigură că a ne înfometa atunci când corpul ne cere hrană nu este benefic. Chiar și seara, putem alege alimente care nu doar ne satisfac foamea, ci ne oferă și nutrienți esențiali, îmbunătățind calitatea somnului. Există o gamă variată de alimente care pot fi consumate fără griji, contribuind la un somn odihnitor.

În timp ce studiile subliniază riscul creșterii în greutate asociat cu consumul de alimente înainte de culcare, specialiștii în nutriție susțin că o gustare ușoară, bogată în nutrienți și cu un aport caloric redus, poate fi benefică.

Există, totuși, alimente care pot fi consumate, fără ca acestea să se depună. Kiwi este o alegere excelentă pentru gustările de seară, datorită conținutului său scăzut de calorii și bogăției în nutrienți. Două fructe de kiwi ne oferă nu doar 84 de calorii, ci și 4 grame de fibre și o doză impresionantă de vitamina C - 142% din necesarul zilnic.

Un studiu recent din 2023, efectuat pe 15 sportivi de elită, a evidențiat faptul că acest fruct, datorită nivelului său de serotonină, poate contribui la îmbunătățirea calității somnului. Pe parcursul a patru săptămâni, participanții au inclus în dieta lor de seară două fructe de kiwi. La finalul studiului, s-a constatat o creștere a duratei somnului și o reducere a episoadelor de trezire nocturnă.

Cu siguranță, biscuiții și brânza formează o combinație atractivă și nutritivă pentru o gustare, mai ales înainte de culcare. Chiar dacă această gustare este sănătoasă, este important să o consumi cu moderație și să o incluzi într-o dietă echilibrată. Biscuiții și brânza pot fi o alegere excelentă pentru o gustare de seară, oferind o combinație echilibrată de nutrienți și contribuind la un somn mai odihnitor. Cu toate acestea, este important să consumi porții moderate și să variezi alimentele pentru a beneficia de toate nutrienții de care ai nevoie.

Conform healthline.com , pentru a ne asigura că mâncăm sub 200 de calorii înainte de somn trebuie să avem aproximativ 4 biscuiți din grâu integral, aproximativ 16 grame, și o felie de brânză cheddar cu conținut scăzut de grăsime, aproximativ 28 de grame, astfel încât să obținem în jur de 145 de calorii.

Iaurtul grecesc, un aliat pentru un somn odihnitor și un apetit controlat. Bogat în calciu și proteine, în special cazeină, iaurtul grecesc este o alegere excelentă pentru o gustare de seară. Calciul contribuie nu doar la sănătatea oaselor, ci și la un somn mai profund și mai odihnitor. Pe de altă parte, cazeina, o proteină cu digestie lentă, ajută la reducerea apetitului în timpul nopții și dimineața, contribuind la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. 170 de grame de iaurt grecesc simplu, fără grăsimi, are 104 calorii. În cazul în care nu vă place iaurtul simplu și îl preferați pe cel cu fructe, atunci puteți adăuga 75 de grame de afine, ce au 43 de calorii.

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de triptofan, un aminoacid esențial pentru producția de serotonină, cunoscută drept hormonul fericirii. Seara, serotonina se transformă în melatonină, hormonul somnului, care reglează ciclul nostru somn-veghe și ne ajută să adormim mai ușor și să avem un somn mai profund.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

3 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

4 Surpriză de proporții! / Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile

5 „Probabil aţi văzut deja ce s-a întâmplat în România” / Mesajele subversive ale pionilor Moscovei care caută sabotori în Europa