
Care mai este situația pe frontul ucrainean? Pentru prima dată în 2025, Rusia nu a recurs la un atac masiv cu drone
Noaptea de 1 aprilie a fost prima din 2025 când Rusia nu a folosit un atac masiv de drone kamikaze. Conform statisticilor Forțelor Aeriene ale Ucrainei, pentru prima dată după mult timp, rușii nu au recurs la un atac masiv cu drone.
Autoritățile de la Kiev nu au înregistrat lansarea niciunei drone rusești împotriva teritoriului Ucrainei de luni seara, o situație practic nemaiîntâlnită din primul an de război și care nu s-a mai întâmplat de când Rusia s-a angajat public, pe 18 martie, să oprească atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei.
„Nu au existat drone de atac. Vom continua să fim atenți până când aceasta va însemna cu adevărat ceva“, a scris marți dimineața, pe canalul său de Telegram, șeful Centrului Împotriva Dezinformării al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Andri Kovalenko.
Nici canalul forțelor aeriene ucrainene, care raportează de obicei de seara până dimineața sosirea pe teritoriul ucrainean a mai multor grupuri de drone de atac kamikaze Shahed pe care Rusia le-a achiziționat din Iran, nu a informat despre intrarea în spațiul aerian ucrainean a vreunei drone în ultimele ore.
Ultima dată când a fost înregistrată o astfel de noapte fără drone inamice a fost pe 14 martie 2025, iar înainte, pe 14 octombrie 2024.
În ciuda absenței dronelor kamikaze, armata rusă și-a continuat atacurile, folosind în mod activ bombe aeriene ghidate (KAB). Au fost efectuate lovituri în zonele de graniță ale regiunii Sumî, precum și în regiunea Zaporojie și regiunea Donețk.
În noaptea de 30 martie, trupele ruse au efectuat un raid pe scară largă folosind 111 drone kamikaze și drone momeală de diferite tipuri. Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au reușit să distrugă 65 de drone „Shaheed”, alte 35 au fost afectate de războiul electronic. Pagubele aduse infrastructurii au fost înregistrate în patru regiuni.
Acest calm fără precedent pentru Ucraina vine după ce, în weekend, președintele american Donald Trump l-a amenințat pe omologul său rus Vladimir Putin cu tarife secundare la exporturile sale de petrol dacă nu face ceva pentru încetarea ostilităților pe care Washingtonul o dorește.
Ucraina menține apărarea activă, în timp ce Rusia crește presiunea ofensivă pe front
Armata ucraineană observă o creșterea a presiunii ruse de-a lungul întregului front, susținând însă că aceste acțiuni ofensive intensificate au ca efect pierderi semnificative în rândul trupelor ruse, în timp ce analiștii confirmă că trupele ucrainene își continuă operațiunea recent lansată pe teritoriul Rusiei în regiunea Belgorod, scrie luni agenția EFE.
Potrivit datelor de front publicate luni, numărul confruntărilor a crescut cu 32% săptămâna trecută, la 1.382, după ce Rusia și-a intensificat asalturile în regiunile ucrainene Donețk și Zaporojie, precum și în regiunea rusă de graniță Kursk, unde armata ucraineană controlează în continuare o mică fâșie de teritoriu de-a lungul graniței.
Cele mai grele lupte, în apropiere de Pokrovsk
Zona cea mai intensă de confruntări este pe sectorul de front din apropierea orașului Pokrovsk, în regiunea Donețk, sector unde au fost consemnate 37% dintre confruntările de săptămâna trecută.
Unitățile ruse nu au făcut progrese semnificative în vecinătatea acestui oraș, în pofida încercărilor de a recâștiga teritoriul pierdut acolo în urma unei serii de contraatacuri ucrainene. Kievul face tot posibilul să nu mai piardă teren pe sectorul de front din jurul orașului Pokrovsk, întrucât căderea în mâinile Rusiei a minelor de cărbune cocsificabil din acea zonă ar fi o lovitură grea pentru economia Ucrainei.
În schimb, trupele ruse au reușit să facă progrese locale la vest de Kurahove și în apropiere de Torețk, potrivit platformei ucrainene de analiză militară DeepState. Cel mai notabil progres al armatei ruse este pătrunderea în localitatea Rozliv, unde amenință să taie ruta logistică folosită de trupele ucrainene care încă luptă în localitatea Kostiantinopil din apropiere.
În sud, înaintarea spre Zaporojie, zădărnicită
Însă în sud încercările trupelor ruse de a înainta către orașul Zaporojie au fost zădărnicite, în pofida atacurilor constante. Insuficiența echipamentelor grele împiedică soldații ruși să facă progrese semnificative spre orașe precum Zaporojie, Sumî sau Harkov, potrivit șefului platformei ucrainene de analiză militară Defense Express, Serghei Zgureț.
Prin urmare, anticipează acesta, armata rusă va continua să lanseze valuri de atacuri ale infanteriei de-a lungul întregului front, cu obiectivul de a epuiza forțele și resursele armatei ucrainene.
Această evaluare este împărtășită de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), care estimează că unitățile ruse ar putea încerca de asemenea să se apropie mai mult de capitalele regionale pentru a le aduce în raza de acțiune a artileriei sale și a pătrunde în Dnipropetrovsk, regiune din centrul Ucrainei unde trupele ruse nu au intrat, dar au ajuns la numai câțiva kilometri de granița sa administrativă.
Potrivit ISW, dacă Rusia va reuși să pătrundă cu armata sa într-o nouă regiune ucraineană, precum Dnipropetrovsk, ar putea sub acest pretext să formuleze la eventuale negocieri de pace noi revendicări teritoriale, pe lângă cele deja cunoscute care privesc peninsula Crimeea și provinciile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Armata rusă plătește un preț greu în oameni și echipamente
Kievul susține în acest timp că armata rusă plătește un preț greu în efective de luptă și echipamente pentru a obține pe teren doar progrese limitate. Potrivit unui analist militar ucrainean, Oleksandr Kovalenko, pentru a câștiga doar aproximativ 130 de kilometri pătrați Rusia ar fi pierdut în martie circa 40.000 de soldați, morți și răniți, precum și mai mult de 1.500 de piese de artilerie, cifre neconfirmate independent, în timp ce niciuna dintre tabere nu publică date despre pierderile proprii, dar de obicei le exagerează pe cele ale inamicului.
Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat la rândul său luni că pierderile în rândul trupelor sale s-au diminuat în luna martie prin măsuri care au pus accentul pe prelungirea instruirii militare a noilor recruți și pe integrarea mai treptată a acestora în unitățile de luptă.
Forțele ucrainene continuă ”apărarea activă” și au reușit recent să înainteze pe unele sectoare ale frontului și să-și îmbunătățească pozițiile tactice, a mai afirmat Sîrski, într-un mesaj pe Telegram.
El nu a menționat încă noua operațiune din provincia rusă de graniță Belgorod, unde trupele ucrainene au ocupat recent câteva sate de-a lungul graniței cu provincia ucraineană Sumî, potrivit analiștilor și bloggerilor militari.
Aceștia estimează că incursiunea ucraineană în Belgorod are ca scop dispersarea resurselor rusești și îngreunarea pregătirii unor eventuale noi ofensive ruse în nordul Ucrainei.
Sursa: adevarul.ro