Care locuri de muncă scapă de amenințarea inteligenței artificiale

Care locuri de muncă scapă de amenințarea inteligenței artificiale

Inteligența artificială schimbă paradigma pe piața muncii. Angajații vor fi presați tot mai mult să-și actualizeze permanent abilitățile, asemenea unui telefon inteligent. Altfel, vor fi înlocuiți de roboți.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Întâmpinată cu entuziasm sau cu îngrijorare, inteligența artificială își va face loc tot mai mult în piața forței de muncă, schimbând cu totul felul în care lucrăm. Nici măcar lucrătorul din agricultură nu va putea scăpa de ea, dar nici acei angajați la stat care merg la birou fără stresul că ar trebui să fie eficienți. „Nu ar trebui să ne temem de inteligența artificială atâta vreme cât suntem interesați să ne dezvoltăm alte abilități. Dacă suntem dispuși să învățăm“, dă asigurări expertul în resurse umane Leonard Rizoiu.

Joburile se vor reorganiza

Impactul foarte mare, adaugă expertul, va fi asupra faptului că joburile se vor reorganiza. „Nu vom mai face aceleași lucruri. Un specialist de marketing nu va mai face aceleași lucruri, de exemplu, pe care le face acum, ci va trebui să învețe să facă lucruri noi. Va trebui să învețe să folosească inteligența artificială în beneficiul muncii lui. Va intra în atribuțiile jobului. Joburile ni se schimbă tuturor, fără excepție“, explică expertul.

Fie că vorbim despre specialistul în salarizare , care nu mai calculează „de mână“, ci pur și simplu vor fi făcute de inteligența artificială, iar angajatul doar va superviza. „Specialistul de marketing nu se va mai ocupa el de campaniile de promovare, de găsirea imaginilor și a pozelor pentru campanii, ci o va face inteligența artificială. Dezvoltarea de noi abilități ale angajatului și utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă vor face diferența pe piață în viitorul apropiat“, mai spune Leonard Rizoiu.

„Aceasta înseamnă că trebuie să luăm în serios formarea continuă. Dezvoltarea continuă. Învățarea continuă. Nu ne vom mai rezuma la faptul că am învățat, am devenit specialiști și acum punem în practică, ci, mai degrabă, ciclul de dezvoltare și învățare va deveni efectiv permanent. Până acum, o dată la patru ani, mai făceam câte un curs, că poate s-a mai schimbat ceva. Acum, lucrurile se schimbă foarte repede“, mai spune expertul în HR.

Școlarizarea continuă și costurile pe care ea le implică vor cădea în sarcina angajatului, mai spune Rizoiu: „Pentru că fiecare dintre noi suntem propriii asistenți ai carierei noastre“. Angajatul fie va trebui să pună bani deoparte pentru instruirea sa, fie trebuie să aibă grijă ca salariul pe care-l câștigă să acopere și dezvoltarea acestor noi abilități.

Vor dispărea și măturătorii

Inteligența artificială intră în diferite segmente ale industriei și serviciilor mai repede sau mai încet, mai spune expertul. „Dacă vorbim de producție, intră ceva mai încet. Deoarece companiile sunt reticente să investească foarte mulți bani în mașinării, utilaje care sunt manevrate de oameni cu complexitate redusă a muncii. Adică, parcă n-ar vrea companiile să dea bani acum pentru o mașină de măturat ultrainteligentă pe care să o manevreze oameni care nu au prea multă responsabilitate a muncii sau au studii foarte precare“, a explicat Rizoiu.

Dar inteligența artificială va intra cu siguranță și în acest domeniu. „Măturătorii vor dispărea și vor apărea mașinării care vor spăla singure și vor face munca celor care o fac acum. La fel și în agricultură, unde deja există foarte multă inteligență artificială. Cumva, inteligența artificială a intrat foarte mult în servicii – cele financiare, cele de suport, de marketing, de promovare, de vânzări. În zona de industrie au intrat pe zona de automatizare și roboți industriali, dar, fiind vorba de investiții mult mai mari acolo, intră mai greu“, a mai spus expertul.

Fără abilități, fără job

Piața va cerne foarte mult angajații cu abilități suplimentare de ceilalți angajați și, dacă rămânem neinstruiți, vom avea o problemă. „Foarte multe cursuri de perfecționare permanentă sunt foarte accesibile pe internet, iar instruirea nu este neapărat scumpă. Important este unde să le cauți. Să fii curios să cauți aceste informații și să te «actualizezi» tot timpul. Noi suntem acum precum iPhone-urile care se upgradează tot timpul, pentru că, altminteri, nu mai putem face față joburilor și pieței muncii“, atrage atenția expertul.

Ce se întâmplă cu angajații din IT

Nici măcar programatorii nu vor scăpa de inteligența artificială care va prelua mult din munca pe care o fac aceștia azi: „IT-iștii se tem deja și nu doar că se tem, au și pierdut foarte mult teren. Dacă acum câțiva ani nu ne atingeam de niciun IT-ist, iată că acum IT-iștii revin către companiile care-i căutau sau către recruterii care-i căutau. Se schimbă un pic paradigma“, atrage atenția expertul asupra distorsiunilor introduse în piață de apariția inteligenței artificiale.

Potrivit acestuia, deja există universități care au introdus în programa de studii materia în sine sau informații despre inteligența artificială: „De ce? Pentru că această inteligență artificială este și ea făcută clar de niște programatori. Dar nu de atât de mulți programatori. În continuare, programatorii vor fi căutați, nu sunt niște dinozauri pe cale de dispariție. Sunt și softuri care nu se mai utilizează. Cumva se face trecerea către noua eră digitală și este nevoie de inputul și de ajutorul acestor oameni. În pericol nu sunt decât dacă, la fel ca și noi, restul, nu se upgradează și nu învață abilități noi“, mai spune Leonard Rizoiu.

În concluzie, pe piața muncii vor rămâne doar cei talentați. Regulă valabilă și pentru ceilalți angajați pe care nu-i va mai trage angajatorul de mână să învețe utilizarea computerelor și a programelor digitale. „Angajatorul îl va alege pe cel care știe deja. Iar prețul nostru, ca angajați, va fi în funcție de ce știm“, conchide expertul în resurse umane.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...