Care este stadiul lucrărilor la baza militară Mihail Kogălniceanu, care va fi una dintre cele mai mari din Europa de Est
Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se extinde și va ajunge una dintre cele mai importante baze militare NATO din Europa de Est. Lucrările sunt deja în plină desfășurare de peste un an, după cum au precizat pentru ”Adevărul” reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
Lucrările trebuie finalizate până în 2041 FOTO Facebook Baza 57 Aeriana Constantin Cantacuzino
Conform studiului de fezabilitate aprobat prin Hotărâre de Guvern în 2019, proiectul are o durată de implementare de 20 de ani.
Proiectul de modernizare include printre altele investiții masive, printre care se numără un turn de control și un parc ultramodern de tehnică militară. 12,1 miliarde de lei vor fi investite în Baza de la Kogălniceanu. În prezent, la Baza 57 Mihail Kogălniceanu sunt câteva mii de militari, majoritatea americani.
În afară de facilitățile pentru avioanele de luptă, Baza 57 Mihail Kogălniceanu va mai avea și locuinţe de serviciu pentru militari, precum şi o bază sportivă, cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital. Proiectul trebuie finalizat până în anul 2041. În final, suprafața bazei va fi de aproximativ 2.800 de hectare.
Ordinul de începere a lucrărilor pentru prima etapă a proiectului de modernizare a fost dat în primăvara lui 2023, iar prima etapă de modernizare este deja în derulare din septembrie 2023, după cum au declarat pentru „Adevărul” reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
”Proiectul a fost împărțit pe patru etape, prima dintre acestea constând în lucrări necesare activității de zbor - asigurare utilități, realizare pistă decolare-aterizare și zone de mișcare aeroportuară, precum și în lucrări de realizare a împrejmuirii. Pentru etapele următoare se vor stabili prioritățile în funcție de necesitățile Ministerului Apărării Naționale. În ceea ce privește stadiul implementării primei etape a proiectului, vă precizăm că, ulterior recepționării proiectului tehnic, lucrările de execuție au fost începute în luna septembrie a anului 2023”, au precizat pentru ”Adevărul” oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
”Adevărul” a solicitat Ministerului Apărării Naționale și stadiul procentual al realizării lucrărilor, însă nu a primit răspuns până la ora redactării acestui articol.
Prima fază a proiectului de modernizare are o valoare de 2,1 miliarde lei fără TVA, din care a fost semnat un contract de prestări servicii și lucrări de execuție pentru etapa I în valoare de 1,4 miliarde lei fără TVA, cu o durată totală de 46 de luni. Concret, prima fază a proiectului de modernizare trebuie finalizată până în toamna lui 2027.
De când e utilizată baza de americani
Din 24 februarie 2022, de când a izbucnit războiul din Ucraina, mii de militari de elită din mai multe țări din Europa de Vest și Statele Unite, echipați cu tancuri, elicoptere și avioane de luptă au ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
Forţele militare americane utilizează baza de la Mihail Kogălniceanu începând cu anul 1999. Contractul pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu prevede, printre altele, realizarea unei piste de decolare-aterizare şi de căi de rulare, sistem de balizaj şi radionavigaţie, precum şi a unei clădiri pentru simulator de zbor. Modernizarea va fi finanţată din fonduri de la bugetul de stat.
După terminarea tuturor lucrărilor de modernizare, baza aeriană de la Mihail Kogălniceau va ajunge una dintre cele mai mari și moderne baze NATO din estul Europei, putând găzdui până la 10.000 de militari.
La începutul lui 2023, NATO a anunțat că prin eforturile comune ale militarilor români, italieni și canadieni s-a reușit creșterea capacității de luptă a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, ce poate găzdui mai multe avioane de vânătoare aliate ce operează misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO. Modernizările au fost realizate pentru a permite operarea a până la zece aeronave și staţionarea temporară a încă cinci aeronave. Mai precis, a fost modernizată și consolidată o suprafață de peste 1.300 de metri pătrați din suprafața bazei și a căii de rulare.
Sursa: adevarul.ro