Care este secretul propagandei lui Putin. De ce are aşa mare trecere în rândul ruşilor

Care este secretul propagandei lui Putin. De ce are aşa mare trecere în rândul ruşilor

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se apropie de cea de-a cincea lună – în ciuda mai multor runde de discuţii de pace eşuate şi în ciuda sancţiunilor economice severe impuse Rusiei de către ţările occidentale.

Războiul nu are loc doar pe pământul ucrainean. Propaganda preşedintelui Vladimir Putin propulsează războiul din Ucraina prin presa rusă, continuând în acelaşi timp să intensifice tensiunile cu Occidentul.

Această propagandă – fie că este difuzată ca puncte de discuţie în emisiunile TV, fie că apare ca simbolul „Z” acum omniprezent – ​​funcţionează şi va continua să funcţioneze, deoarece este o tactică încercată şi reambalată din istoria complicată a Rusie, scriu Julia Khrebtan-Hörhager de la Universitatea de Stat din Colorado şi Evgeniya Pyatovskaya de Universitatea din Florida de Sud în The Conversation.

Reciclarea vechii baraţiuni: Occidentul e rău

Atractia propagandei lui Putin este repetarea acesteia. Se bazează pe tipuri similare de dezinformare folosite în timpul erelor imperiale şi sovietice ale Rusiei, care reciclează vechea naraţiune: Occidentul e rău.

Popularitatea lui Putin creşte vertiginos, 83% dintre oameni raportând în cele mai recente estimări din aprilie 2022 că îşi susţin liderul. Majoritatea ruşilor susţin şi războiul din Ucraina.

În calitate de cercetători ai studiilor critice culturale şi internaţionale , credem că popularitatea lui Putin şi impactul pe scară largă al propagandei sale nu sunt întâmplătoare. Putin le oferă ruşilor ceea ce le-a lipsit de la căderea Uniunii Sovietice în 1991 – un val de mândrie naţională, scriu autoarele.

Apel la măreţia anterioară

Majoritatea ruşilor s-au considerat de multă vreme patrioţi , gata să-şi dea viaţa pentru un obiectiv mai mare: să elibereze Europa de nazism şi de influenţa toxică a Occidentului şi, de asemenea, să unifice ţările divizate care au fost odată unite sub Rusia imperială între 1721 şi 1917. Armata Imperială Rusă s-a sacrificat pentru scopul mai mare de a păstra Mama Rusia în timpul multor războaie ale acestei epoci .

Ţarul Petru cel Mare a devenit un simbol naţional al mândriei şi puterii în secolul al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, în timp ce a purtat războaie împotriva Suediei şi altora pentru a extinde teritoriul Rusiei. Putin a remarcat asemănările pe care le împărtăşeşte cu Petru cel Mare .

Liderii politici au continuat să servească drept figuri puternice în Rusia în anii următori.

După Revoluţia Rusă din 1917, de exemplu, liderul comunist rus Vladimir Lenin a devenit noul simbol naţional al puterii Rusiei. Statui ale sale au apărut în fiecare piaţă centrală din fiecare oraş, oraş şi sat din Uniunea Sovietică – şi multe sunt intacte astăzi.

Iosif Stalin a ajuns la putere după moartea lui Lenin în 1924 şi a devenit deosebit de proeminent ca simbol şi lider naţional în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Războiul a devenit o experienţă de creare de identitate pentru cetăţenii sovietici . Aproximativ 27 de milioane de oameni din Uniunea Sovietică au murit în timpul războiului, sacrificându-se pentru Stalin şi Uniunea Sovietică.

Putin joacă rolul tătucului

Decenii mai târziu, după căderea Uniunii Sovietice, un alt lider politic a apărut ca un nou simbol naţional al unităţii: Vladimir Putin.

Putin a preluat mandatul în 2000 ca un lider hipermasculin, hotărât şi neînfricat care a aspirat să întruchipeze conducătorii anteriori admiraţi, precum Lenin şi Stalin. La fel ca predecesorii săi, Putin a fost un patriot fără compromisuri, cu o stăpânire de fier in punct de vedere istoric asupra politicii.

Cu toate acestea, Putin a fost şi cineva pe care ruşii îl puteau privi drept „unul dintre noi”.

Putin joacă rolul tătucului, dar grijuliu pentru cetăţenii ruşi.

Pe măsură ce a reprimat drepturile LGBTQ+ şi a dezincriminat violenţa domestică , Putin a organizat şi sesiuni anuale de dialog prin telefon pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetăţenilor.

De asemenea, Putin pescuieşte , călăreşte pe cai şi înoată cu delfinii – toate creând o imagine despre el ca fiind dur, dar iubitor şi cu care se poate identifica omul de rând.

Astăzi, cultul popularităţii lui Putin este legat şi de ideea de a reanima trecutul Rusiei pentru a restabili măreţia ţării. Această dorinţă de a reconstrui Rusia ca o imagine a trecutului său justifică războiul lui Putin împotriva Ucrainei şi confruntările politice şi economice continue ale ţării cu Occidentul .

Înapoi în URSS

Putin şi-a amintit despre trecutul glorios al Rusiei încă din primele zile ale preşedinţiei sale. În 2003, el a emis o modificare a imnului de stat al Uniunii Sovietice în noul imn naţional al Rusiei, cu doar modificări minore ale versurilor şi aceeaşi melodie.

În 2005, Putin a numit dizolvarea Uniunii Sovietice un „ dezastru geopolitic major al secolului ”, subliniind că mii de ruşi au rămas blocaţi în afara ţării lor de origine.

Nostalgia lui Putin pentru Uniunea Sovietică l-a ajutat să justifice diferite conflicte, cum ar fi invazia Georgiei din 2008 , de exemplu.

Putin a apărat anexarea forţată a Crimeei de Ucraina în 2014 ca o reunificare cu Rusia. În mod similar, Putin spune că regiunea Donbas din estul Ucrainei a fost întotdeauna rusă .

Potrivit viziunii preşedintelui asupra lumii, proverbialul urs rus îşi adună pur şi simplu puii rătăciţi.

Orientat spre Vest

Un alt element al apelului lui Putin la ruşi este modul în care apără naţiunea împotriva puterilor occidentale.

Putin se laudă că este imun la criticile Occidentului şi condamnă Occidentul , în special SUA, pentru sprijinul acordat Ucrainei şi sancţiunile economice împotriva Rusiei.

Mass - media rusă strâns controlată reăetă ca un papagal în mod regulat liniile oficiale ale guvernului, raportând în mod fals că sancţiunile anti-ruse ucid economia globală , de exemplu.

În schimb, critica occidentală la adresa Rusiei funcţionează contraproductiv, unificând şi mai mult ruşii şi întărindu-le patriotismul .

Realităţi diferite

Naraţiunile din Rusia despre orice, de la războiul din Ucraina la starea economiei creează o realitate foarte diferită de cea cunoscută în afara ţării.

Fuziunea dintre nostalgia şi propaganda controlată de stat în Rusia asigură sprijinul oamenilor pentru războiul aflat în desfăşurare.

Apelul de a lupta împotriva „ Ucrainei naziste ” a înlocuit strigătele de război vechi de decenii pentru a învinge „Germania nazistă”.

Inspirată de memoria luptei Rusiei împotriva nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia conduce acum un alt război sacru – pentru lume împotriva nazismului , după cum se putea citi pe un banner la un eveniment din martie 2022 la care a participat Putin.

Litera „Z” este un nou simbol de război în Rusia, care a apărut când maşinile militare ale Rusiei au fost văzute rulând pe străzile ucrainene la sfârşitul lunii februarie.

De atunci, Z a crescut în popularitate – apărând pe vehicule militare şi civile, clădiri administrative ruseşti şi pe pereţi sub formă de graffiti.

Unii ruşi poartă „Z” chiar şi pe haine.

Guvernul rus a spus că „Z” înseamnă victorie , unificare şi noul val al patriotismului rus.

Acest spirit de patriotism este puternic de-a lungul generaţiilor, inclusiv în rândul copiilor şi adolescenţilor .

Propulsat de propaganda puternică şi paralelismul istoric persuasiv, războiul de propagandă al Rusiei continuă şi nu se va opri prea curând.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!