Care este secretul pentru o vacanță perfectă. Sfatul epidemiologilor

Care este secretul pentru o vacanță perfectă. Sfatul epidemiologilor

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat ce nu ar trebui să ne lipsească din bagaj pentru o vacanță fără griji, dar și ce vaccinuri ar trebui să facem în funcție de țara pe care urmează să o vizităm.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Un concediu reușit este cel în care te simți bine și din punct de vedere medical. Prof.dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, face câteva recomandări de călătorie. Primul sfat ar fi acela de a ne informa asupra locului pe care ne dorim să-l vizităm. Și nu este vorba doar despre frumusețile naturii și despre plăcerile alimentare. „Consider că este foarte important în același timp să avem o stare bună de sănătate. Nu te poți bucura de ceva dacă ești bolnav sau suferind. Ca să avem o stare bună de sănătate, trebuie să luăm niște măsuri. Prima măsură este să adăugăm la documentarea turistică o documentare privitoare la riscurile pentru sănătate”, explică prof.dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Prof.dr. Emilian Popovici

Prof.dr. Emilian Popovici

Expertul a dat câteva exemple atât pentru o deplasare internă, cât și pentru una externă: „Dacă este vorba despre o drumeție la munte, să spunem, este util să ne gândim că trebuie să avem asupra noastră o fașă de tifon, niște pansamente sterile, dezinfectant cu betadină, pentru că mici accidente sunt posibile și nu întotdeauna sunt prevenibile”.

Oțet contra meduzelor

De asemenea, dacă mergem într-o zonă în care există riscul să ne întâlnim cu vipere, „este foarte util să ne documentăm asupra posibilității de a ajunge la un vaccin antiviperin. Să știm unde este locul, spitalul, serviciul medical care poate să furnizeze un vaccin antiviperin. Pentru că dacă se întâmplă – chiar dacă riscul de a se întâmpla e mic – în clipele acelea e complicat să afli tot ce trebuie să afli și să și ajungi să beneficiezi de serviciul respectiv, în timp util. Dacă mergem la mare e foarte important să ne gândim că acolo se mai întâlnesc meduze și atunci este utilă o sticluță cu oțet pe care să-l aplicăm în momentul în care intrăm în contact cu meduza. Și exemplele pot continua”, mai spune universitarul.

Și pentru vacanțele proiectate în țară, dar și pentru cele de afară, înainte de a pleca ar fi bine să consultăm și medicul, mai ales atunci când avem și boli cronice, recomandă specialistul. E important ca medicul să ne facă o reevaluare a stării de sănătate, ne poate face recomandări pentru perioada de vacanță și, eventual, o ajustare de tratament. „În plus, medicul poate face câteva recomandări legate de regimul igienico-dietetic din vacanță sau de tratamentul care ar trebui urmat în cazul în care apar anumite probleme de sănătate”, mai spune profesorul.

Atenție la vaccinări!

Imunizările sunt la rândul lor foarte importante, mai ales în cazul deplasărilor externe, atrage atenția medicul: „Mă gândesc la consulturile la cabinetele autorizate pentru vaccinări internaționale. Acest consult trebuie făcut cu 4 până la 8 săptămâni înaintea călătoriei, astfel încât să existe o perioadă optimă necesară pentru completarea schemelor de vaccinare sau pentru profilaxie, în cazul malariei. Pentru că, altfel, nu va fi timpul necesar pentru vaccinare și revaccinări, în cazul în care există și această indicație și riscul este de a pleca în vacanță neimunizat complet și, deci, neprotejat complet față de boală”.

De asemenea, tot în cazul deplasărilor externe este important să se consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru a afla riscurile pentru sănătate care există în fiecare țară. „Pentru că și în cazul acestor deplasări externe nu ne gândim doar la boli infecțioase. Există și alte riscuri legate de climă – în anumite zone – legate de îmbăiere – pentru că pot fi meduze sau alte viețuitoare marine care pot ridica niște riscuri și care impun niște măsuri cum ar fi purtarea de încălțăminte protectivă. Toate acestea le putem afla chiar de pe site-urile ambasadelor țărilor de destinație care fac informări privitoare la vaccinările care trebuie făcute pentru acces în țara respectivă și pentru a proteja sănătatea”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

Acesta subliniază că nu există o schemă de vaccinare unică pentru călătorii. „Schemele de vaccinare trebuie particularizate și aici trebuie să ținem cont de destinație, dar și de scopul călătoriei. Pentru că una este să te duci la o conferință într-o țară africană, cu niște riscuri de sănătate, într-un hotel de 5 stele și mergi de pe aeroport direct la hotel, mergi la conferință, după care te întorci pe aeroport și pleci și alta este să te duci în aceeași țară într-un safari, unde interacționezi cu localnicii, cu mediul, și să fii expus îmbolnăvirilor. Într-o situație sunt anumite indicații, în cealaltă, altele”, subliniază expertul.

Trei categorii de vaccinuri

Vaccinurile pentru călători includ trei categorii, mai spune universitarul: „În primul rând, avem vaccinurile de bază. Și aici avem vaccinurile din programul de imunizări ale copilului. Dar și ale adultului. Foarte puțini oameni știu că, odată ce am încheiat vaccinările copilăriei – antitetanice și antidifterice, de exemplu, care se încheie în jurul vârstei de 14 ani – timp de zece ani suntem protejați. Dar studiile care se fac permanent pe vaccinări au arătat că după zece ani protecția începe să scadă semnificativ astfel că ajungem să nu mai fim protejați. Câți știu că la 24 de ani ar trebui să facem o revaccinare pentru tetanos și pentru difterie cu toxoid tetanic, respeciv cu toxoid difteric? Cei mai mulți cred că s-au vaccinat în copilărie și că sunt protejați și la 30-40 de ani, când ei de o perioadă semnificativă de timp nu mai sunt protejați. De ce? Pentru că nu se face o informare suficient de serioasă referitoare la vaccinările și revaccinările persoanelor de vârstă adultă”, mai spune profesorul.

Cât privește vaccinarea contra poliomielitei, un rapel ar fi necesar în cazul unor călătorii în țări precum Pakistan și Afganistan, în principal, în care virusul polio sălbatic încă mai circulă.

În afară de vaccinurile de bază, sunt cele specifice pentru anumite țări sau regiuni, dar și aici trebuie particularizat. „În Maldive, de exemplu, trebuie vaccinare pentru febra galbenă, dar nu pentru toate persoanele, ci doar pentru acelea care vin din zone endemice pentru febra galbenă. Pentru că altfel, dacă avem o informație incompletă, ne apucăm și ne vaccinăm pentru febră galbenă, noi nevenind dintr-o țară endemică și ne vaccinăm de pomană. Și ne asumăm niște riscuri de reacții adverse pentru că această vaccinare, chiar modernizată, are niște reacții adverse. De aceea este necesar consultul într-un cabinet specializat”, subliniază profesorul.

A treia categorie sunt vaccinurile obligatorii, conform regulamentului sanitar internațional.

Trusa medicală de vacanță

Bine ar fi ca din bagajul de călătorie să nu lipsească o trusă medicală care să conțină pe lângă o fașă, niște pansamente sterile, betadină și pastile pentru eventuale probleme digestive, recomandă specialistul: „Este vară și mai apar probleme digestive din pricina lipsei de igienă a mâinilor, a temperaturilor crescute și a vectorilor, așa cum sunt muștele, de exemplu. Și atunci un probiotic sau un eubiotic intestinal este bine-venit, ca și un dezinfectant intestinal, de tipul Furazolidon. Nu ne gândim la antibiotice, pentru că dacă ele sunt necesare asta înseamnă o formă de boală mai gravă care trebuie tratată sub supraveghere medicală”, atrage atenția medicul.

Contra insolației trebuie să purtăm pălării, umbrelă de soare și să evităm expunerea la soare între orele 11.00 și 16.00. În plus, se recomandă un consum suficient de apă, chiar dacă transpirația nu este evidentă când stăm la soare. Iar dacă ne aflăm în zone în care există îndoieli referitoare la calitatea apei, recomandarea este să consumăm doar apă îmbuteliată, să ne spălăm pe dinți tot cu apă îmbuteliată, și acolo unde nu avem această opțiune, să o fierbem și să o consumăm răcită.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!