Care este prețul corect al cărnii de miel pentru Paște. Cel mai mare crescător de oi din România: „Mai e loc de creștere”
Carnea de miel este nelipsită de pe masa de Paște. În condițiile în care furajele s-au scumpit, crescătorii de oi se văd nevoiți să crească și ei prețurile la carne. Conform celui mai mare crescător de oi din țară, Dumitru Andreșoi, prețul corect ar fi de 25-26 de lei/ kg în viu, relatează România TV .
Carne de miel este preferată românilor FOTO Shutterstock (Arhivă)
„Ca efective nu mă pot pronunța, eu cred că este stabil, nu știu dacă este în creștere. Îmi doresc să fie în creștere și, cu siguranță, dacă menținem trendul la prețurile care se obțin pe produsele acestor animale, cu siguranță și crescătorii de ovine o să mărească efectivele. Din păcate, au fost foarte mulți ani în care prețurile obținute au fost sub prețul de cost și numai dragostea foarte mare a crescătorilor a făcut să nu scadă efectivul.
Dacă anul trecut, în aceeași dată, când am organizat această întâlnire, prețurile erau undeva la 17-18 lei/kg mielul de lapte, astăzi achiziționăm mielul de lapte de la crescători la 24 de lei. Deci fermierul primește 24 de lei/kg în viu. E un preț bunișor, mai e loc de creștere, sperăm ca piața să suporte în continuare o creștere a prețului. (…) Așteptăm, la mielul de lapte în viu, undeva la 25-26 de lei/kg în perioada Pascală. Dacă s-ar stabiliza apoi la 23-24 de lei/kg pe perioada verii, eu spun că ar fi un preț corect”, a spus Andreșoi pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii „Portret de Fermier”.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reușit din anul 2022 și până acum să deschidă noi piețe de export pentru crescătorii români de ovine.
„Cele mai noi piețe deschise pentru crescătorii de ovine, ultimele două mari piețe, din punctul meu de vedere, sunt Maroc și Algeria. În Maroc avem o perioadă de carantină istorică pentru crescătorii de ovine, zero zile de carantină, iar la Algeria sunt niște condiții extraordinare pentru a exporta. În ambele țări se fac exporturi astăzi”, a susținut președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”.
„Carnea s-a scumpit la noi între 5 și 10%”
„Aș vrea să subliniez și celelalte piețe de export, nu numai pe animale vii. Vreau să subliniez că în ultimii doi ani de zile, pe lângă exportul cu SUA, reușim să obținem echivalența pentru produsele crud uscate și pentru conserve, reușim să ducem produse din România în SUA; reușim să deschidem exportul cu Vietnam pe carne de pasăre și pe cereale; reușim să deschidem exportul cu Indonezia, a doua cea mai mare piață de consum cereale din lume; reușim să deschidem exportul cu Tunisia, Quatar, Kenya, Senegal, Azerbaidjan, sunt o parte din piețele care s-au deschis în ultimii doi ani”, a mai adăugat el.
Un artist cunoscut din județul Dâmbovița este proprietarul unei ferme de porci și păsări . Este vorba despre tenorul Vlad Miriță. În cadrul unui interviu acordat Playtech, cântărețul a dezvăluit că a fost nevoit să crească prețurile.
„Carnea s-a mai scumpit, am fost nevoiți, sunt anumite piese mai scumpe, altele sunt ceva mai ieftine. Produsele vedetă sunt ceafa de porc, la 17 lei/100 de grame, și oasele de porc pentru ciorbă, la 28 lei kilogramul, aflate la mare căutare”, a precizat fermierul.
Deși ferma sa nu este mare, scumpirile s-au simțit din plin.
„Noi nu avem foarte multe animale la fermă, creștem în medie cam 100 de porci pe an, atât. Dacă e să fac un calcul, carnea s-a scumpit la noi între 5 și 10%, urmare a inflației. Toate s-au scumpit, curentul, furajele, mâna de lucru, transportul”, a afirmat el.
Sursa: adevarul.ro