Care este miza luptelor de la Soledar? Importanța strategică a acestui oraș în războiul din Ucraina

Care este miza luptelor de la Soledar? Importanța strategică a acestui oraș în războiul din Ucraina

Forțele armate ale Rusiei îşi concentrează eforturile asupra cuceririi orașului Soledar, din apropiere de Bahmut (regiunea Donețk), unde desfășoară atacuri susţinute şi puternice.

Soldat ucrainean în Soledar FOTO Profimedia

Soldat ucrainean în Soledar FOTO Profimedia

„După o încercare nereuşită de a captura Soledar, inamicul s-a regrupat, şi-a schimbat tactica şi a lansat un nou atac feroce”, a anunțat marți viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar.

Potrivit lui Maliar, aceste atacuri ar fi conduse de mercenari ai companiei militare private Wagner.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evocat o situație dificilă la Soledar şi în apropiere de Bahmut, unde invadatorii ruși au ocupat un sat din zonă. Totuși, potrivit lui Zelenski, armata ucraineană controlează în continuare ambele oraşe. Atât ucrainenii, cât și rușii au suferit pierderi grele la Soledar și Bahmut, unde se poartă una dintre cele mai intense lupte de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

„Totul este complet distrus. Întregul teritoriu al oraşului Soledar este acoperit de cadavrele invadatorilor şi poartă cicatricile exploziilor. Aşa arată nebunia”, a descris preşedintele ucrainean situația din zonă.

Însă, potrivit evaluării de marți a Ministerului britanic al Apărării, armata rusă şi mercenarii Wagner controlează probabil cea mai mare parte a Soledarului după o serie de progrese tactice în ultimele zile.

Importanța strategică a liniei Soledar-Bahmut

Soledar, un oraș cu circa 10.000 de locuitori înainte de declanșarea războiului, este situat la circa 20 de kilometri de Bahmut (circa 70.000 de locuitori înainte de declanșarea războiului). Cele două orașe fac parte din linia ucraineană de apărare din faţa zonei urbane Sloviansk şi Kramatorsk.

„Axa Soledar ar putea constitui probabil un efort al Rusiei de a înconjura Bahmut dinspre nord şi de a perturba liniile de aprovizionare ucrainene”, precizează Ministerul britanic al Apărării.

Din punctul de vedere al Moscovei, cucerirea acestei zone ar constitui un pas semnificativ pentru a prelua sub control întreaga regiune a Donbasului - formată din regiunile Donețk și Lugansk -, unul dintre obiectivele declarate ale Kremlinului în acest război.

Propagandă și interese financiare

Dincolo de obiective strategice, cucerirea Soledarului și a Bahmutului ar avea și o importanță propagandistică, mai ales pentru șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Prigojin intenționează să profite de o eventuală victorie pentru a-și prezenta mercenarii ca o forță de luptă eficientă.

De altfel, șeful Wagner a declarat deja că atacul asupra Soledar este realizat exclusiv de membrii organizaţiei sale. De asemenea, el a recunoscut că este interesat de „orașele subterane” de lângă Soledar și Bahmut.

„Cireașa de pe tort este sistemul de mine din Soledar și Bahmut, care este de fapt o rețea de orașe subterane”, a spus șeful Wagner, explicând că mercenarii săi, tancurile și vehiculele de luptă s-ar putea deplasa la o adâncime de 80-100 de metri prin această rețea subterană.

Evgheni Prigojin s-a referit la vastele mine de sare și ghips din zonă, care conțin peste de 160 de kilometri de tuneluri și o vastă încăpere subterană care a găzduit meciuri de fotbal și concerte de muzică clasică în vremuri pașnice.

Anterior, un oficial de la Casa Albă a afirmat că oligarhul rus este interesat să preia controlul asupra minelor de sare şi ghips din apropiere de Soledar și Bahmut.

Potrivit administrației de la Washington, Wagner exploatează resurse naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan şi din alte țăro africane pentru a face rost de bani pentru finanţarea războiului din Ucraina.

„Cu toții suntem îngrijorați de eroii de la Soledar și credem în armata noastră, care, dacă este bine organizată, poate învinge ocupanții ruși”, transmite de la fața locului jurnalistul Iuri Butusov.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!