Care este explicația științifică a faptului că te trezești în mod repetat la 3 noaptea
Dacă te confrunți cu nopți nedormite și te trezești în mod repetat, s-ar putea să existe o explicație științifică pentru suferința ta. Dave Asprey, un expert în longevitate, susține că fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge ar putea fi vinovate de aceste treziri nocturne.
Trezirile nocturne la ora 3: Cauzele și cum să le învingi. FOTO: Arhivă
Conform teoriei sale, atunci când nivelul de glucoză scade, organismul nostru eliberează hormoni de stres precum cortizonul și adrenalina, care ne trezesc brusc din somn .
Într-un videoclip postat pe rețeaua de socializare Instagram, distribuit celor 1,1 milioane de urmăritori ai săi, Dave Asprey a spus:„Pentru majoritatea oamenilor care se trezesc între 3 și 5 dimineața și nu se pot întoarce la culcare, este, de obicei, din cauza scăderii zahărului din sânge”. Acesta a explicat că, atunci când cortizonul și adrenalina sunt eliberate, organismul declanșează un mecanism de eliberare a glucozei suplimentare, stocate în principal în ficat și mușchi, pentru a furniza energie rapidă.
El a mai adăugat: „Dar problema este că atât cortizonul, cât și adrenalina te trezesc. În timp ce creierul primește ceea ce vrea, tu nu dormi.” Expertul în longevitate a recomandat pacienților să experimenteze cu diferite combinații de alimente înainte de culcare, sugerând miere brută, colagen și ulei MCT ca fiind opțiuni potrivite. Uleiul MCT este un supliment alimentar obținut din trigliceride cu lanț mediu, grăsimi saturate care se găsesc în mod natural în uleiul de cocos și în alte surse vegetale.
Studiile arată că anumite alimente, cum ar fi colagenul, uleiul MCT (un tip de grăsime sănătoasă) și mierea naturală, în special cea de salcâm, trifoi sau miere crudă, ne oferă energie pe o perioadă mai lungă de timp, fără să ne facă zahărul din sânge să scadă brusc, așa cum se întâmplă cu alte alimente. Dave Asprey, un om de afaceri foarte bogat din lumea tehnologiei, a creat o afacere în jurul cafelei, numită Bulletproof, care se bazează pe principiile unei alimentații sănătoase și eficiente.
În căutarea tinereții fără bătrânețe, biohackerul a riscat sănătatea și a cheltuit o sumă exorbitantă de 2 milioane de dolari pentru a testa pe propria piele limitele științei și ale corpului uman. Obsedat de ideea de a-și prelungi viața, bărbatul în vârstă de 50 de ani afirmă că testele medicale confirmă succesul eforturilor sale de a încetini procesul de îmbătrânire, susținând că ar putea trăi până la 180 de ani.
Stresul cronic poate duce la o dereglare a ritmului circadian prin creșterea nivelurilor de cortizon și adrenalină, hormoni care, în mod normal, variază pe parcursul zilei. Această dezechilibrare poate afecta adormirea și calitatea somnului.
Conform Clinicii Cleveland , receptorii hormonali sunt prezenți aproape în fiecare celulă a corpului uman. Odată ajuns în sânge, hormonul acționează ca un mesager chimic, influențând o gamă largă de țesuturi și organe, de la sistemul imunitar până la structurile precum părul, pielea și chiar unghiile.
Sursa: adevarul.ro