Care este cel mai bun indicator al momentului în care ai putea muri: „Aceste cifre contează, de fapt”
Un nou studiu subliniază importanța activității fizice pentru sănătate. Datele arată că reprezintă factorul-cheie privind momentul decesului.
Activitatea fizică este cel mai important factor privind durata vieții FOTO Colaj
Cel mai bun mod de a prezice cât de curând vei muri este cât de multă activitate fizică faci, este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Colorado și de la Universitatea Johns Hopkins și de la Universitatea din Minnesota, într-un studiu publicat recent în revista Medicine & Science in Sports & Exercise.
Studiul a avut în vedere analiza unui sondaj condus de Centers for Disease Control, care a implicat 3.653 de americani cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, cărora li s-a cerut să poarte un accelerometru la încheietura mâinii pentru cercetare timp de o săptămână, relatează startribune.ro .
Datele despre activitatea fizică a participanților au fost strânse între 2011 și 2014. Apoi, cercetătorii au comparat rezultatele subiecților de testare care încă trăiau în 2019 și a celor 416 subiecți de testare care au murit până la acel moment.
Rezultatul a indicat că activitatea fizică a fost elementul definitoriu privind durata de viață, mai important decât probleme de sănătate sau obiceiurile nesănătoase.
Activitatea fizică este chiar un element care prezice momentul morții mai decât vârsta.
„Știm că vârsta este un predictor puternic, dar arătăm că activitatea fizică este un predictor și mai bun, mai puternic”, a spus Cui, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică U. „Acest lucru îl face unul dintre cei mai puternici predictori ai mortalității de orice cauză”, a mai punctat el.
Studiul a constatat că activitatea fizică pe care o faci în cele 10 ore cele mai active este deosebit de bună pentru a prezice riscul de mortalitate, indicând că perioadele de activitate de intensitate mai mare sunt asociate cu un risc mai scăzut de deces. „Acei indivizi care sunt foarte activi în cele 10 ore cele mai active vor avea un risc mai mic decât cei cu o activitate fizică constantă moderată pe parcursul întregii zile”, a mai spus Cui.
„Activitatea fizică este un factor de risc modificabil, ceea ce înseamnă că ne putem încuraja să facem mai mult exerciții”, a mai punctat Cui.
Cercetările sunt continuate cu privire la dispozitivele portabile și activitatea fizică. „Mesajul important este să încercați să faceți mai mult exercițiu, mai ales în timpul zilei. (...) Dacă aveți un dispozitiv purtabil, uitați-vă la numere. Studiul nostru vă spune că aceste cifre contează de fapt”, a concluzionat expertul.
Sursa: adevarul.ro