Care este cea mai potrivită carne de vită pentru friptură: „Merge bine pe grătar”. Ce greșeală să nu faci

Care este cea mai potrivită carne de vită pentru friptură: „Merge bine pe grătar”. Ce greșeală să nu faci

Nu toată carnea de vită este potrivită pentru o friptură suculentă, fragedă și aromată. Diversele tipuri de carne se comportă diferit la gătit din cauza texturii și chiar a gustului. De exemplu, într-un fel are gustul o carne macră și în alt fel o bucată marmorată cu grăsime.

Nu toată carnea se vită poate fi gătită sub formă de friptură FOTO Shutterstock

Nu toată carnea se vită poate fi gătită sub formă de friptură FOTO Shutterstock

Pentru a ști cum să alegeți corect bucata potrivită pentru friptură, chef Joseph Hadad oferă câteva sfaturi pe blogul său .

"Baveta mică, de exemplu, aflată pe partea de burtă a vitei, este o bucată destul de tare. Așa că trebuie să o tăiați subțire și să o frigeți la foc iute, fără a o lăsa să treacă de stadiul de medium-rare. O marinare prealabilă ajută și ea. Baveta mare sau fleică (skirt steak) este o bucată de carne din aceeași zonă abdominală, însă mult mai lungă și ceva mai grasă. Nu se folosește prea des ca friptură, ci mai curând în preparate precum fajita sau stir-fry, adică tăiată în bucăți mici și trasă rapid la tigaie.

Vrăbioara, partea superioară a spatelui, este o zonă expusă la efort și, drept urmare, destul de tare. Cel mai bine această carne se folosește pentru gătitul îndelung la foc mic și tocare", arată bucătarul.

Cel mai bine este pus în valoare pe grătar

Acesta spune că ribeye sau antricotul este cea mai bună opțiune pentru o friptură datorită marmorării sale cu grăsime gustoasă. Iar dacă carnea mai este și maturată (28 de zile), atunci gustul este și mai intens.

"T-bone este o bucată de carne ce conține și vrăbioară și antricot, fiind despărțite de un os în formă de T, de unde și-a luat și numele. Cel mai bine este pus în valoare pe grătar.

Fileul este cea mai fragedă carne din corpul unei vite. Este un mușchi subțire și macru, din care se obțin fripturi delicate. Merge bine făcut pe grătar sau în tigaie și gătit cu cât mai puține intervenții, astfel încât să fie gustul său pus în valoare, nu acoperit de marinade și multe condimente.

Coastele, în schimb, merg foarte bine gătite la cuptor, în vreme ce ceafa de vită este bogată în grăsime și merge pregătită atât la cuptor, cât și pe grătar", a precizat Joseph Hadad.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”