Care este cea mai periculoasă substanță chimică din lume. Rezultatul cercetătorilor este surprinzător

Care este cea mai periculoasă substanță chimică din lume. Rezultatul cercetătorilor este surprinzător

Cercetătorii au încercat să afle care este cea mai periculoasă substanță chimică din lume pentru oameni. După ce au analizat mai multe substanțe, ei au ajuns la o concluzie neașteptată: pericolul poate fi mai mare sau mai mic în funcție de modul de depozitare și de utilizare.

Toxina botulină, o otravă produsă de bacteria Clostridium botulinum  FOTO: Profi media

Toxina botulină, o otravă produsă de bacteria Clostridium botulinum FOTO: Profi media

Toxina botulină, o otravă produsă de bacteria Clostridium botulinum, este considerată cea mai toxică substanță naturală de pe Pământ, blocând semnalele nervoase către mușchi pentru a provoca moartea prin paralizie, scrie Live Science

În mod similar, puternicul agent nervos VX, dezvoltat ca armă chimică de armata britanică, își asfixiază și victimele paralizând mușchii respiratori. Trifluorura de clor, un gaz incolor ultracorosiv, este atât de reactiv încât explodează spontan la contactul cu materiale aparent inofensive precum apa, nisipul și chiar cenușa substanțelor care au ars deja.

Neurotoxinele sunt considerate în general cele mai toxice arme chimice din cauza impactului devastator de rapid asupra corpului uman: doar 10 miligrame de VX sunt suficiente pentru a provoca moartea în câteva minute. Cu toate acestea, doar o persoană a fost ucisă de agentul menționat în ultimul deceniu. Secretul stă în modul de depozitare și de utilizare.

„Chiar și o substanță chimică foarte periculoasă nu prezintă niciun risc dacă nu există expunere”, a declarat pentru Live Science un purtător de cuvânt al Agenției Europene pentru Produse Chimice din Finlanda.

Toxina botulină, VX și trifluorura de clor sunt, prin urmare, extrem de periculoase, dar au riscuri foarte, foarte scăzute pentru o persoană obișnuită.

„Unele substanțe chimice periculoase sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea noastră în doze mici. În timp ce la expuneri mai mari pot fi letale”, a adăugat purtătorul de cuvânt,

Sarea obișnuită de masă este un exemplu excelent. Cantitatea mică din dietele noastre este vitală pentru a menține echilibrul ionic corect în corpul nostru, dar în cantitate mai mare poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.

Orice poate deveni periculos dacă nu este manipulat corespunzător

Chiar și încercarea de a determina care substanțe chimice sunt cele mai periculoase este plină de dificultăți, deoarece există atât de multe moduri în care ar putea provoca rău.

În Uniunea Europeană, reglementările de clasificare, etichetare și ambalare definesc nouă caracteristici periculoase, inclusiv toxice, explozive și corozive.

De exemplu, deși clorul este un dezinfectant comun în piscine astăzi, gazul concentrat a fost folosit ca armă chimică în Primul Război Mondial și a provocat atât arsuri chimice, cât și iritații respiratorii.

Totuși, diferența cheie este că piscinele includ doar o cantitate mică de clor, iar această cantitate mică este dizolvată în apă.

Concluzia este că siguranța este adesea sub controlul nostru. Orice poate deveni periculos dacă nu este manipulat corespunzător, dar există pași pe care îi putem lua pentru a reduce probabilitatea de vătămare.

„Cel mai important lucru este să știi exact care sunt pericolele și ce poți face pentru a minimiza riscul”, a declarat Richard Webb, specialist la Facultatea de Chimie a Universității din Cardiff.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii