Care este cea mai folositoare plantă din lume și multiplele beneficii pe care le aduce
Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA a anunțat care este cea mai folositoare plantă de pe glob, beneficiile aduse fiind numeroase, inclusiv pentru sănătate.
Bambusul, o plantă extrem de benefică FOTO Denis Grigorescu
După cum spun reprezentanții USDA în rapoartele și analizele întocmite în ultimii ani, mugurii de bambus sunt extrem de benefici pentru sănătate. 100 de grame de muguri de bambus conțin printre altele 533 miligrame de potasiu, 59 miligrame fosfor, 13 miligrame calciu, câte 4 miligrame de vitamina C și sodiu, 3 miligrame magneziu, 2,2 grame de fibre, 5,2 grame – carbohidrați și 3 grame-zaharuri. În multe țări asiatice, bambusul este considerat ”regina legumelor”. Cantitatea de potasiu conținută de 100 de grame de muguri de bambus reprezintă 11% din doza necesară pentru un adult.
Mugurii de bambus sunt consumați în cantități mari în țări asiatice precum China, Japonia, Filipine, Thailanda, Indonezia și Bangladesh, fiind una dintre mâncărurile favorite ale asiaticilor. Mugurii de bambus pot fi ținuți fără probleme în frigider până la un an.
În plus, bambusul are proprietăți antibacteriene și antifungice importante. Aceasta sunt datorate prezenței unui agent bio-bacterian și bacteriostatic ce poată numele “Bamboo Kun”, protejând planta contra bacteriilor și permițând creșterea sa în sălbăticie, fără a fi utilizate pesticide sau îngrășăminte chimice. Această caracteristică foarte importantă se menține în țesătura din bambus, împiedicând dezvoltarea bacteriilor pe suprafața sa.
La ora actuală, pe glob există aproximativ 1.000 de specii de bambuși. Și, datorită rezistenței sale mari, bambusul mai este supranumit ”arborele de fier”, fiind utilizat frecvent, în special în Asia, ca material de construcție.
Dintre toate plantele de pe glob, bambusul este planta arborescentă cu cea mai rapidă creștere, putând ajunge și la o creștere de un metru pe zi. Tulpina unui bambus poate atinge și 25 de metri înălțime.
În construcții, bambusul este utilizat pentru construirea schelelor, a gardurilor, a podurilor. Alte utilizări ale bambusului sunt inclusiv pentru jucării și instrumente muzicale, dar și în industria mobilei, fiind foarte apreciat pentru rezistența sa în timp.
Mai trebuie spus că bambusul este folosit în mod frecvent în medicina tradițională din China pentru tratarea cu succes a mai multor tipuri de infecții.
Fibrele de bambus sunt utilizate pentru fabricarea țesăturilor textile și inclusiv în metoda tradițională chinezească de fabricație a hârtiei.
Sursa: adevarul.ro