Care erau „saloanele morții” de la spitalul Sfântul Pantelimon și cine este doctorița cunoscută drept „doamna cu coasa”
Pe zi ce trece apar noi detalii despre cazul morților suspectele de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală. Conform unui referat întocmit de procurori, una dintre doctorițele reținute pentru tentativă de omor și omor calificat este cunoscută printre colegi ca „doamna cu coasa”.
Doctorițele arestate sunt Miron Maria Alexandra, cunoscută drept „doamna cu coasa” și Mirela Păiuș. Ele se confruntă cu acuzații grave, tentativă de omor și omor calificat, după ce au încercat „să suprime viaţa” unui pacient „prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h”.
„La data de 26.03.2024, ora 16:45, inculpata Miron Maria Alexandra, în calitate de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sfântul Pantelimon Bucureşti», profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei M.M (pacient în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), a încercat să suprime viaţa acestuia prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei salvatoare a martorei G.E.N care a suplinit insuficienţa dozei de noradrenalină administrată prin intermediul dispozitivului medical cu injectarea, fără ştirea medicului, a acestei substanţe direct în perfuzia pacientului.
La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele Miron Maria Alexandra şi Păiuş Mirela, ambele în calitate de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sfântul Pantelimon Bucureşti», profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei M.M (pacient în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa acestuia, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus 58 de minute mai târziu la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.
Inculpatele au săvârșit faptele cu premeditare, întrucât prin prisma profesiei lor – medici specialişti ATI, cunoşteau efectele noradrenalinei (faptul că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime), precum şi consecinţele lipsei ei, iar prin reducerea dozei de noradrenalină au declanșat lanțul cauzal care a dus la deces, iar pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut”, se arată în referatul cu pricina.
„Saloanele morții”
De asemenea, în același referat este precizat și faptul că martora G.E.N . „nu-și amintește exact câte situații de acest gen a avut, în care inculpata Miron Maria să fi scăzut brusc rata de noradrenalină pacienților săi, pentru a le induce stopul cardiac, dar au fost destul de mulți”. În plus, cei care urmau sau trebuiau să moară erau „mutați în saloanele 3,6 sau 7”.
„Martora a menționat că nu-și amintește exact câte situații de acest gen a avut, în care inculpata Miron Maria să fi scăzut brusc rata de noradrenalină pacienților săi, pentru a le induce stopul cardiac, dar au fost destul de mulți. Inculpata Miron Maria când venea la vizită, evalua pacienții apoi după ce le modifica noradrenalina le spunea că sunt «DE LĂSAT», afirmație prin care îi făcea pe asistenți să înțeleagă că pacienții trebuie să moară și să nu aducă modificări față de cele stabilite de doctor. Totodată aceasta transmitea și medicului de gardă acest lucru, care alegea dacă să lase pacientul să moară sau nu. Potrivit declarației martorei, în general, pacienții în stare gravă care urmau sau trebuiau să moară erau mutați în saloanele 3, 6 sau 7”.
„«Nu e încă mort?»”
Ba mai mult, aceeași martoră în acest dosar a spus că „nu știe dacă medicii” sunt la curent cu practica asistenților „de a pune noradrenalină în perfuzii pentru a compensa reducerea ratei de pe injectomat”.
Potrivit aceluiași referat, „doamna cu coasa” venea regulat să vadă care este starea pacientului, mai precis să vadă dacă a murit. Conform martorei, între ea și Miron Maria „nu existau întotdeauna dialoguri”, însă „îi adresa din priviri întrebarea «De ce nu a murit?»”.
„G.E.N. a mai menționat că nu știe dacă medicii cunosc despre practica aceasta a asistenților de a pune noradrenalină în perfuzii pentru a compensa reducerea ratei de pe injectomat. Inculpata Miron Maria, după ce făcea aceste modificări, venea periodic să controleze starea pacientului, respectiv să vadă dacă acesta a decedat. Martora a menționat că între ea inculpată nu existau întotdeauna dialoguri, însă îi adresa din priviri întrebarea «De ce nu a murit?» sau «Nu e încă mort?», martora răspunzând prin același limbaj non-verbal «Nimic încă». Martora a arătat că o altă modalitate care duce la grăbirea decesului pacienților este aceea de a modifica parametri ventilatorului. Chiar dacă a văzut-o pe inculpată modificând acești parametri ai ventilatorului, G.E.N. a arătat că nu are cunoștințele necesare pentru a spune cu certitudine că aceste modificări au condus la decesul vreunui pacient”.
Scăderea ratei de noradrenalină
Totodată, asistenta medicală care s-a ocupat de îngrijirea pacientului a mărturisit că o infirmieră i-a semnalat faptul că rata noradrenalinei pe injectomat a fost redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h, „după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele Păiuș Mirela și Miron Maria”.
„Cu privire la scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, P.M.C. (asistentul medical care a îngrijit pacientul) a declarat că infirmiera A.G. i-a atras atenția că, după ce prin rezerva 8 au trecut inculpatele Păiuș Mirela și Miron Maria (ultima poreclită la nivelul secției ATI «doamna cu coasa»), infirmiera a observat că rata noradrenalinei pe injectomat fusese redusă de la 20 ml/h la 1 ml/h. Totodată, aceasta a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator. Deși valoarea trebuia să fie setată la 100, aceasta era scăzută la o rată destul de mică, sub 50. Văzând acest lucru, P.M.C a ieșit pe hol și a întrebat cine a modificat rata la ventilator și la noradrenalină, iar în acel moment i-a răspuns inculpata Păiuș Mirela, spunându-i că ea a modificat și că urmează să vină, însă nu a mai venit”, se mai arată în același referat.
Sursa: adevarul.ro