Care e mai periculoasă: obezitatea sau sedentarismul? Medic: „Demontează mitul, nu există niciun dubiu“

Care e mai periculoasă: obezitatea sau sedentarismul? Medic: „Demontează mitul, nu există niciun dubiu“

Până acum se știa că sportul făcut în mod regulat și o condiție fizică bună pot neutraliza riscurile de boală legate de obezitate. Societatea europeană de cardiologie atrage atenția că nu putem fi supraponderali și sănătoși în același timp.

Obezitatea nu poate fi combătută prin mișcare fizică FOTO Shutterstock

Obezitatea nu poate fi combătută prin mișcare fizică FOTO Shutterstock

Studiile recente ne arată că efectul negativ al kilogramelor în plus are un impact major pe sănătatea cardiacă și nu poate fi compensat de mișcare se rată într-o postare pe pagina de socializare a nutriționistului Mihaela Bilic.

Specialistul face referire aici la prima analiză națională transversală făcută în Spania pe un număr de 526.000 de adulți, cu o vârstă medie de 42 ani. Aceștia, în funcție de nivelul de activitate fizică și greutatea corporală, au fost repartizați în 3 grupuri: 42% aveau greutate normală, 41% erau supraponderali și 18% obezi.

"Factorii de risc urmăriți au fost diabetul, colesterolul crescut și hipertensiune arterială, elemente în legătură directă cu sănătatea inimii. Studiul a arătat un risc cardiovascular crescut în cazul persoanelor supraponderale și obeze față de cei normoponderali, indiferent de activitatea fizică practicată.

Participanții care erau obezi și făceau mișcare aveau un risc dublu de colesterol crescut în sînge, un risc de 4 ori mai mare să fie diabetici și de 5 ori mai mare să fie hipertensivi, față de cei cu greutate normală, dar sedentari.Observațiile noastre demontează mitul că un mod de viață activ poate anula efectele negative ale kilogramelor în plus și obezității”, spune autorul studiului", conform mesajului postat de dr. Mihaela Bilic.

"Prioritatea numărul unu trebuie să fie slăbitul"

Totodată medicul trage un semnal de alarmă spunând că mișcarea fizică aduce beneficii reale sănătății, în același timp fiind recomandat să fim atenți și la kilogramele în plus.

"Aceste concluzii trag un semnal de alarmă vizavi de politica sanitară și recomandările făcute populației, prioritatea numărul unu trebuie să fie slăbitul, contează mai mult decât condiția fizică. Este important să luptăm și împotriva obezității și împotriva sedentarismului, dar pierderea în greutate trebuie să rămână obiectivul prioritar!

Nu există niciun dubiu, mișcarea are beneficii reale pentru sănătate, cu cât suntem mai activi, cu atât mai bine. Există chiar studii care arată că a fi sedentar are un impact negativ mai mare decât tabagismul, diabetul sau bolile cardiovasculare. Pentru sănătatea noastră este bine să fim atenți și la kilogramele în plus și la condiția fizică. Însă dacă ar fi să alegem răul cel mai mic, e mai bine să fii sedentar decât supraponderal!", spune specialistul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...