Care e diferența între salata de vinete românească și cea arăbească. Ingredientul care îi schimbă gustul
Salata de vinete este un preparat popular în România, dar și în țările arabe. Ușor de gătit, delicioasă, aceasta se face după diferite rețete locale, cu ingrediente care schimbă gustul, dar și textura.
Salata de vinete, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Rețeta arăbească pentru salata de vinete este cunoscută sub numele de "Baba Ganoush" și este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din Orientul Mijlociu. Iată modul de preparare:
Vinetele se coc direct pe flacără sau în cuptor până când coaja devine neagră și carnea se înmoaie. Pulpă de vinete este apoi scoasă din coajă, mărunțită și amestecată cu tahini (o pastă făcută din semințe de susan măcinate), ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi și sare.
La final se adaugă pătrunjel proaspăt tocat și se servește cu pâine caldă. Salata de vinete arabă este mai mult decât o salată - este un dip cremos și delicios, scrie realitatea.net
Gospodinele din România prepară salata de vinete doar cu ulei, iar în zone ale țării se mai adăugă usturoi sau ceapă mărunțite.
Se coc pe grătar pentru a le da un gust afumat
La fel ca în varianta arabă, vinetele sunt coapte, de preferință pe grătar pentru a le da un gust afumat. După ce s-au răcit, sunt curățate de coajă și lăsate la scurs.
Pulpa este apoi tocată fin cu cuțitul (nu cu blenderul, deoarece acesta poate transforma vinetele într-o pastă prea lichidă), și amestecată cu ulei de floarea soarelui, sare și piper. Salata de vinete românească are o consistență mai degrabă granuloasă, decât cremoasă.
Astfel, diferența dintre salata arăbească și cea românească este dată de utilizarea tahini, ceea ce îi conferă un gust bogat și cremos. În rețeta românească însă, vinetele sunt vedeta iar uleiul și condimentele folosite evidențiază gustul lor.
De asemenea, în salata românească, se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. ”Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi”, arată în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), regretatul gastronom Radu Anton Roman.
Sursa: adevarul.ro