Care ar fi planurile pe termen lung ale lui Putin după o posibilă ocupare a Ucrainei
Directorul de Informații Naționale al SUA, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă incerte, potrivit CNN.
„Ceea ce nu este clar în această etapă este dacă Rusia va continua să urmărească un plan maximalist de a captura toată Ucraina sau cea mai mare parte a Ucrainei, fapt care ar necesita mai multe resurse”, a spus Haines.
„Dacă vor urma planul maximalist, considerăm că va fi deosebit de dificil pentru ruși să dețină și să controleze teritoriul ucrainean și să instaleze un regim durabil pro-rus la Kiev”, a adăugat ea.
Directorul CIA, William Burns, a fost de acord că Putin nu pare să aibă un plan definit pentru ceea ce ar face dacă forțele ruse preiau controlul asupra Ucrainei.
„Provocarea cu care se confruntă – și aceasta este cea mai mare întrebare care planează asupra analizei noastre a planificării sale de luni bune – este că nu are un final politic durabil în fața a ceea ce va continua să fie o rezistență acerbă din partea ucrainenilor”, a spus Burns.
Putin a poziționat peste 150.000 de soldați lângă granițele Ucrainei înainte de începerea războiului pe 24 februarie. Pentagonul a spus că Rusia a trimis acum aproape toate acele forțe de luptă în Ucraina.
Cu toate acestea, Pentagonul a spus că nu a văzut semne că Rusia mută forțe suplimentare către Ucraina în acest moment.
Oficialii și analiștii americani care urmăresc Rusia spun că armata rusă ar avea nevoie de o forță de câteva ori mai mare decât cea actuală pentru a menține o ocupație susținută a Ucrainei.
Directorul CIA: Putin e „supărat și frustrat” și va înteți atacurile
Directorul CIA a declarat marți că invazia Rusiei asupra Ucrainei a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și consideră că liderul rus ar putea escalada operațiunile militare pentru a ocupa Ucraina, potrivit npr.org .
"Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Este probabil să dubleze atacurile și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține seama de victimele civile", a mărturisit Burns în fața Comisiei de Informații a Camerei.
„Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă”, a spus acesta.
Burns a fost unul dintre câțiva șefi de informații care au apărut în fața audierii anuale a comitetului privind amenințările la nivel mondial.
Directorul CIA a spus că Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false:
- el credea că Ucraina este slabă,
- credea că Europa este distrasă și nu va oferi un răspuns puternic,
- credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor
- și că armata Rusiei a fost modernizată și ar lupta eficient.
„S-a dovedit că se înșeală în toate punctele de vedere”, a spus Burns, care a fost ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005-2008.