Cardul european de sănătate: Ce este, cum îl obți, ce avantaje are și când nu poate fi folosit
Cardul european de sănătate, a cărui denumire completă e Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), este documentul ce îți conferă dreptul la prestațiile medicale necesare în cazul unei șederi de scurtă durată într-unul din statele membre ale Uniunii Europene.
Cardul european de sănătate are o valabilitate de doi ani
Practic, cu acest card ai acces gratuit sau la un cost mult mai redus la serviciile medicale – tratamente și proceduri – care sunt acoperite în mod normal de asigurările de sănătate din țara vizitată, potrivit site-urilor de specialitate.
Ține cont de faptul că nu îl poți folosi în cazul în care te deplasezi într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a beneficia de un tratament medical, pentru o afecțiune preexistentă deplasării.
În ce țări poate fi folosit
Cardul european de sănătate poate fi folosit, dacă este cazul, în timpul unei șederi temporare, în oricare din cele 26 de state membre ale Uniunii Europene (în afară de România), în țările membre Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), pe teritoriul Confederației Elvețiene și pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Șederea temporară reprezintă deplasarea într-una din țările membre ale Uniunii Europene/ Spațiului Economic European/ Confederației Elvețiene/ Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de cel mult 6 luni, din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.
Cardul european de sănătate trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele informații vizibile:
- Numele și prenumele persoanei asigurate;
- Codul numeric personal al asiguratului;
- Data expirării cardului;
- Codul Organizației Internaționale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului;
- Numărul de identificare și acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul;
Cardul, emis gratuit de CNAS
Cardul european de sănătate îți este emis în mod gratuit de către Casa de asigurări de sănătate la care ești asigurat. În cazul în care ai pierdut cardul și soliciți un card european duplicat va trebui să achiți contravaloarea acestuia de 8,33 lei, fie la casieria Casei de asigurări de sănătate, fie prin transfer bancar.
Cardul european este valabil 24 de luni de la data eliberării și poți solicita unul nou cu maxim o lună înainte de expirarea lui urmând procedura detaliată mai jos.
Cardul european de sănătate poate fi solicitat de orice persoană care face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
Documente necesare pentru a obține cardul de sănătate
Pentru a obține un card european de sănătate va trebui să faci dovada calității de asigurat în România și va trebui să depui documentele de mai jos la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate de care aparții:
- Copie după actul de identitate
- Copie după un document care atestă calitatea de asigurat, în funcție de statut - salariat, pensionar, somer etc. Ai mai multe detalii pe website-ul CNAS.
- Cerere de eliberare card european de sănătate semnată și ștampilată. De aici poți descărca modelul de cerere pentru solicitanții asigurați CASMB.
Cum pot obține cardul european de sănătate
Pentru a obține cardul european de sănătate trebuie să urmezi pașii de mai jos:
- Completezi cererea de eliberare a cardului european de sănătate
- Depui la casa de asigurări de sănătate unde ești luat în evidență cererea, împreună cu documentele enumerate mai sus.
- Casa de asigurări de sănătate îți verifică calitatea de asigurat și apoi eliberează cardul de sănătate european.
Cardul de sănătate european se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare de la data la care ai depus și ți-a fost înregistrează cererea. Cardul îți va fi transmis prin Poștă la adresa înscrisă pe cererea de eliberare.
Cererea trebuie depusă de beneficiarul direct al cardului european de sănătate.
În cazul în care acesta nu se poate prezenta, persoana împuternicită va trebui să depună suplimentar următoarele documente:
- Copie după cartea de identitate;
- Declarație pe proprie răspundere – dacă este rudă de gradul I (părinte/ copil) cu beneficiarul;
- Procură notarială – în cazul în care nu este rudă de gradul I cu beneficiarul
Avantajele cardului european de sănătate – cum și unde îl putem folosi.
Odată obținut cardul european de sănătate persoana poate beneficia de serviciile medicale devenite necesare în timpul șederii tale temporare într-una din țările membre ale Uniunii Europene/ Spațiului Economic European/ Confederației Elvețiene/ Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în aceleași condiții ca și asigurații din țara respectivă.
Adică aveți acces la:
- Medici de familie, medici de specialitate sau medici dentiști ce își desfășoară activitatea la un furnizor de servicii medicale aflat în relații contractuale cu casa de asigurări de sănătate;
- Spitalizare continuă pentru urgențe, boli epidemiologice sau pentru naștere;
- Spitalizare de zi pentru situații de urgență, boli cu caracter epidemiologic sau pentru servicii de chimioterapie;
- Rețete compensate total sau parțial în baza unei prescripții medicale;
- Consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar;
Ține cont că, pentru anumite servicii medicale este posibil să fie necesară co-plata, chiar dacă ele în România sunt decontate integral.
Cardul european de sănătate nu poate fi folosit în cazul în care deplasarea în străinătate are drept scop obținerea unui tratament medical pentru o boală preexistentă.
Sursa: adevarul.ro