Cărbunaru: Datoria Guvernului este să încurajeze libera exprimare

Cărbunaru: Datoria Guvernului este să încurajeze libera exprimare

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat într-o conferință internațională că datoria Guvernului României este să protejeze libera exprimare, potrivit Agerpres.

Briefing şedinţă de guvern - Dan Cărbunaru - 5 ian 2022 / FOTO Inquam Photos / George Călin

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru FOTO Arhivă

„Într-o ţară, într-o parte a Europei în care libera exprimare a avut atât de mult de suferit, datoria noastră, a Guvernului, este nu doar să o protejăm, ci şi să o încurajăm. Dar într-un mod responsabil”, a declarat Dan Cărbunaru în cadrul Conferinţei internaţionale Black Sea and Balkans Security Forum, relatează Agerpres .

Potrivit sursei citate, Cărbunaru a arătat că „acţiunile de dezinformare nu ţintesc o instituţie", ci „ţintesc încrederea în sin” și „încrederea cetăţenilor în capacitatea democraţiilor".

Dincolo de efectele dezinformării în sine, provocarea este de a schimba modul în care un stat democratic se raportează la propriii cetăţeni. (...) Având alături de noi mass-media, cu care ne-am întâlnit şi formal şi informal, la rândul ei ţintă a activităţilor de decredibilizare, să găsim cea mai bună formulă, fără a inventa un minister al adevărului, ceea ce este o altă capcană în care nu am dorit să intrăm, să informăm corect publicul într-un timp real şi să transformăm provocările pe care noi le gestionăm în oportunităţi de comunicare", a mai explicat purtătorul de cuvânt.

Ce au învățat comunicatorii în urma izbucnirii războiului din Ucraina

Lecţiile învăţate din războiul din Ucraina în materie de comunicare strategică au constituit tema dezbaterii, potrivit sursei citate.

La conferință au fost prezenţi comunicatorii Guvernului României, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Externe, precum şi jurnalişti şi experţi din Franţa, Polonia şi Croaţia, care au discutat despre dezinformările cu care s-au confruntat de la începutul războiului din Ucraina şi cum au trebuit să reacţioneze instituţional pentru a informa corect, într-un timp real, populaţia.

Astfel, despre lecţiile învăţate în urma izbucnirii războiul din Ucraina în materie de comunicare strategică au vorbit şi Andrei Ţărnea - director general al Departamenului Comunicare şi diplomaţie publică din Ministerul Afacerilor Externe, precum şi generalul de brigadă Constantin Spînu, şeful Departamentului de relaţii publice din Ministerul Apărării Naţionale, a mai arătat sursa citată.

Zona de comunicare publică, testată

Acesta din urmă a arătat că ceea ce se întâmplă în zona extinsă a Mării Negre şi în apropierea graniţelor României a testat capacitatea de organizare a autorităţilor, inclusiv în zona de comunicare publică şi în special în zona de contracarare a dezinformării.

„Coordonarea între instituţii este cheia, mai ales în situaţii de acest gen când atacurile din zona dezinformării nu vizează un domeniu anume, ci se situează la intersecţia dintre instituţii astfel încât să fie greu să se ştie care instituţie să explice. (...) Colegii din mass-media nu sunt întotdeauna mulţumiţi de ritmul comunicării noastre, dar facem tot posibilul să ne întâlnim undeva la mijloc”, a susținut Spînu.

Potrivit șefului departamentului de relațiile publice ale MApN, o atenție deosebită este investită și în educarea personalului propriu.

„Suntem disponibili la dialog. Încercăm să asigurăm, cel puţin la nivelul instituţiei militare, accesul persoanelor-cheie la mass-media, astfel încât să putem să explicăm pe calea cea mai scurtă ceea ce se întâmplă. (...) O atenţie deosebită acordăm şi educării propriului nostru personal. Avem campanii de educare în care să le oferim soluţii colegilor noştri din Armată, astfel încât la nivel individual să poată să detecteze dezinformarea", a mai precizat Constantin Spînu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”