Cărăuș de țigări ucrainean, scăpat de dosarul penal din România. Printre motive, războiul din Ucraina
Judecătoria Satu-Mare a confirmat o ordonanță de renunțare la urmărirea penală în cazul unui ucrainean prins când încerca să introducă în România un colet cu țigări de contrabandă, fiind oprit cu focuri de armă.
Un cărăuș de țigări a scăpat de dosarul penal din România din cauza războiului din Ucraina
Un ucrainean, cercetat de procurorii români pentru contrabandă cu țigări și trecerea frauduloasă a frontierei, a scăpat de dosarul penal deoarece procurorul a dispus renunțarea la urmărire penală. Instanța a confirmat ordonanța de urmărire penală, fiind invocat inclusiv războiul din Ucraina.
Cărăușul ucrainean a fost prins de polițiștii de frontieră în septembrie 2020, în timp ce încerca să introducă în România 500 de pachete de țigări (10.000 de țigarete). Potrivit datelor din dosar, o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul SPF Halmeu a observat două persoane care au trecut fraudulos frontiera Ucraina în România, fiecare dintre cele două persoane transportând câte trei colete voluminoase.
Polițiștii de frontieră români au pornit în urmărirea cărăușilor, trăgând mai multe focuri de avertisment în plan vertical. Unul dintre cărăuși a fost prins, iar celălalt a reușit să scape.
Cu ocazia anchetei, cărăușul de țigări a declarat că alerga pe un camp din apropierea frontierei când a fost abordat de un bărbat care i-a propus ca în schimbul sumei de 100 de euro să îl ajute să treacă o cantitate de ţigări pe teritoriul României. Cărăușul a declarat că a acceptat această propunere, urmând ca la întoarcere să primească banii.
Motivele renunțării la urmărirea penală
Procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală arătând că „infracțiunea a fost săvârşită în anul 2020 și deşi organele statului au intervenit prompt, contextual politico-militar în care este implicată Ucraina, țară a cărui cetăţean este inculpatul, ne determină a aprecia că continuarea cercetărilor penale în cauză ar duce la consumarea de resurse materiale şi umane ale unităţilor de parchet şi ale organelor de cercetare penală care ar depăşi prejudiciul cauzat”.
Procurorii au mai arătat că se impune renunțarea la urmărirea penală și pentru că ucraineanului nu i se poate asigura un proces echitabil.
„Prin raportare la prezenta speţă, inculpatului nu i se pot asigura astfel de garanţii atât vreme cât încunoştinţarea acestuia cu privire la acuzaţia penală formulată şi stadiul acestei este pusă sub semnul întrebării pentru o perioadă nedeterminată în timp, în condiţiile în care în Ucraina a fost adoptată Legea Marţială, care interzice persoanelor de sex masculin să părăsească teritoriul Ucrainei, populaţia civilă se refugiază în ţările vecine, iar zona în care îşi are domiciliul inculpatul a fost ţinta recentă a unor bombardamente militare”, se mai arată într-unul din documentele de la dosar.
De asemenea, procurorul a mai justificat renunțarea la urmărirea penală prin faptul că o continuare a cercetărilor „ar implica costuri disproporţionate generate de necesitatea recurgerii la instrumente de cooperare internaţională şi de traduceri ale documentelor, fără a fi garantată existenţa unui răspuns la aceste solicitări, dat fiind conflictul aflat în desfăşurare la acest moment în Ucraina”.
Judecătoria Satu-Mare a confirmat ordonanța de renunțare la urmărire penală, arătând că fapta „nu prezintă particularităţi care să îi atribuie un caracter grav, nefiind în prezenţa unei infracţiuni comise cu violenţă”. În plus, cărăușul nu este cunoscut cu antecedente penale, iar „continuarea cercetărilor penale în cauză ar duce la consumarea de resurse materiale şi umane ale unităţilor de parchet şi ale organelor de cercetare penală care ar depăşi prejudiciul cauzat”.
Sursa: adevarul.ro