Carantină împotriva gripei aviare în Portul Constanța

Carantină împotriva gripei aviare în Portul Constanța

Directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Dan Tivilichi, a anunțat marți, printr-un comunicat de presă, instituirea unor măsuri speciale de biosecuritate în bazinul portuar ca urmare a confirmării celui de al doilea caz de gripă aviară la o pasăre moartă descoperită în zona adiacentă a Terminalului de Pasageri.

'Confirmarea prezenței virusului gripei aviare la probele prelevate de la păsări găsite în Portul Constanța determină CNAPM să adopte măsuri speciale de siguranță, dispuse de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA)', se menționează în comunicat.

Directorul general al Portului Constanța, Dan Tivilichi, susține că dispeceratul central va colecta toate informațiile referitoare la noile suspiciuni de îmbolnăvire, semnalate la păsările sălbatice care habitează în port, pe uscat sau în acvatoriu, și va alerta DSVSA.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al DSVSA, dr. Cristina Linte, a confirmat pentru AGERPRES că sunt menținute măsurile de biosecuritate decise de pe data de 28 noiembrie și aplicate la instituirea carantinei pentru prevenirea și limitarea proliferarea cazurilor de gripă aviară în Portul Constanța.

'Astfel, specialiștii epidemiologi au impus necesitatea stabilirii a două zone de restricții sanitare veterinare în jurul locului unde este identificată o pasăre moartă la care se confirmă prezența virusului gripei aviare H5N8, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 km și o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km, care include zona de protecție', a declarat dr. Cristina Linte, pentru AGERPRES.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat luni, 5 decembrie, un focar secundar de influență aviară prezent în Portul Constanța, după ce a fost certificată prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cadavru de cormoran. Cadavrul cormoranului a fost recoltat recent de la circa 300 m de locul unde fusese identificat cadavrul lebedei de iarnă, la care s-a confirmat prezența virusului influenței aviare, pe 28 noiembrie, respectiv în Zona Danei 0 din acvatoriul portuar.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruștei)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”