Carantina anti-COVID-19 impusă în China îi lasă pe locuitori fără alimente și produse esențiale
Zeci de milioane de oameni, din cel puțin 30 de regiuni, au fost obligați să rămână în locuințe în condițiile unei carantine parțiale sau totale impuse de autoritățile din China sub pretextul strategiei „Zero COVID”. Prin urmare, cetățenii chinezi se plâng de lipsa de alimente și produse esențiale, relatează BBC .
China a înregistrat, luni, 949 de cazuri noi de persoane bolnave de COVID-19. Foto: Shutterstock
„Au trecut 15 zile, nu avem făină, orez, ouă. De câteva zile, am rămas fără lapte pentru copii", a declarat un locuitor din vestul regiunii Xinjiang.
Autoritățile chineze se străduiesc să limiteze focarele locale înainte de desfășurarea congresului Partidului Comunist, care va avea loc în luna octombrie.
Strategia „Zero COVID” necesită lockdown-uri stricte, în ciuda faptului că sunt raportate doar câteva cazuri. China a înregistrat, luni, 949 de cazuri noi de persoane bolnave de coronavirus.
Această politică a provocat o disidență publică rară din partea cetățenilor.
În regiunea Xinjiang, în prefectura autonomă kazahă Ili, situată în apropierea graniței cu Kazahstanul, un lockdown ce durează de câteva săptămâni i-a determinat pe locuitorii disperați să solicite ajutor pe rețelele de socializare.
Pe social media a apărut un videoclip cu un bărbat care a afirmat că cei trei copii ai săi nu au mâncat de trei zile.
În oraşul Yining, capitala regiunii Ili, a fost distribuit pe scară largă un document online cu peste 300 de solicitări urgente de alimente, medicamente şi tampoane sanitare.
„Nu mai am bani să cumpăr provizii. Soţia mea este însărcinată şi avem doi copii. Rămânem fără benzină. Soţia mea are nevoie de un control medical", a afirmat un alt locuitor.
Regiunea are o populaţie mixtă de rezidenţi chinezi Han, kazahi şi uiguri.
Într-un raport al ONU, publicat la începutul acestei luni, China era acuzată de „încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva uigurilor și a altor minorități în principal musulmane din regiunea Xinjiang. Grupurile pentru drepturile omului afirmă că peste un milion de uiguri au fost arestați împotriva voinței lor.
În sud-vestul provinciei Guizhou, autoritățile au închis fără avertisment o zonă din capitala provinciei Guiyang, lăsând 500.000 de locuitori acasă fără nicio șansă de a se pregăti.
Lifturile au fost oprite în clădiri pentru a împiedica oamenii să plece, a raportat ziarul The Guardian.
„Nu putem cumpăra lucruri online, deoarece nu se fac livrări, iar supermarketurile sunt închise. Ne tratează guvernul ca pe nişte animale sau vor doar să murim?", a scris un utilizator al platformei de microblogging Weibo, citat de The Guardian.
Chengdu, capitala provinciei Sichuan, este cel mai mare oraş care a intrat în izolare, după ce în Shanghai au fost impuse restricţii două luni, la începutul acestui an.
Celor 21 de milioane de locuitori li s-a interzis să intre sau să părăsească oraşul, doar locuitorii care pot prezenta dovada unui test COVID negativ puteau să iasă pentru a cumpăra produse necesare.
Măsura a fost luată în urma unui val de caniculă major în regiune şi după un cutremur, care a avut loc la începutul acestei luni, când locuitorii care au încercat să fugă din locuințele lor s-au confruntat cu ieşiri blocate.
Oficialii oraşului afirmă că intenţionează să ridice restricţiile în cinci zone ale oraşului începând de luni.
Multiplele lockdown-uri extinse vin înainte de desfășurarea Congresului Partidului Comunist, un eveniment care se desfășoară o dată la cinci ani, unde se reîntâlnesc cei mai importanţi membri politici pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei.
Oficialii partidului se află sub o presiune uriașă pentru a se asigura că evenimentul se desfăşoară fără probleme.
Presa chineză a relatat, luni, că un număr mic de cazuri au fost descoperite în campusurile universitare din Beijing, în timp ce studenţii se întorceau din alte provincii.
China este ultima mare economie din lume care încearcă să elimine complet focarele de COVID, susţinând că acest lucru este necesar pentru a preveni apariţia unor noi focare, care ar putea copleşi spitalele.
Conform Universităţii Johns Hopkins, China a înregistrat în mod oficial mai puţin de 15.000 de decese de la debutul pandemiei.
Sursa: adevarul.ro