Capsula pentru sinucidere asistată, folosită pentru prima dată. Cadrele medicale implicate au fost arestate în Elveția

Capsula pentru sinucidere asistată, folosită pentru prima dată. Cadrele medicale implicate au fost arestate în Elveția

Capsula sinucigașă Sarco a fost utilizată pentru prima dată, au confirmat creatorii săi, o femeie americană în vârstă de 64 de ani fiind considerată prima persoană care a murit în dispozitiv, „sub un coronament de copaci”, în Elveția.

foto capsula sinucigașă sarco din elveția

„Capsula sinucigașă” din Elveția a fost folosită pentru prima dată FOTO X/@memeticsisyphus

Poliția din nordul Elveției a declarat că mai multe persoane au fost reținute luni și că procurorii au deschis o anchetă pentru suspiciuni de incitare și complicitate la sinucidere .

Potrivit creatorilor săi, capsula sinucigașă „Sarco” este concepută pentru a permite unei persoane aflate în interior să apese un buton care injectează azot gazos în camera sigilată. Persoana ar trebui apoi să adoarmă și să moară prin sufocare în câteva minute, potrivit Daily Mail.

Procurorii din cantonul Schaffhausen au fost informați de o firmă de avocatură că o sinucidere asistată care a implicat utilizarea capsulei Sarco a avut loc luni în apropierea unei cabane din pădurea Merishausen, a declarat poliția.

Femeia care a murit în capsulă ar fi suferit de „o boală foarte gravă care implică dureri severe” și ar fi dorit să moară de „cel puțin doi ani”.

The Last Resort, firma elvețiană din spatele Sarco, a declarat într-o notă oficială: „Luni, 23 septembrie, la aproximativ 16.01 CEST, o femeie în vârstă de 64 de ani din vestul mijlociu al SUA a murit folosind dispozitivul Sarco”.

Potrivit firmei elvețiene care stă în spatele creării acestui dispozitiv, copreședintele organizației, Florian Willet, a fost singura persoană prezentă la deces, contrar rapoartelor poliției.

Potrivit Last Resort, Willet a declarat că moartea femeii a fost „pașnică, rapidă și demnă”, având loc „sub un coronament de copaci, într-un refugiu forestier privat din cantonul Schaffhausen, aproape de granița elvețiano-germană”.

Organizația a precizat că femeia „suferea de mai mulți ani de o serie de probleme grave asociate cu un compromis imunitar sever”.

Inventatorul Sarco, Philip Nitschke, a declarat că dispozitivul său „a funcționat exact așa cum a fost proiectat”, spunând că a oferit „o moarte pașnică, fără medicamente, la momentul ales de persoană”.

Poliția, inclusiv echipele de criminaliști, s-au deplasat la fața locului după ce au fost notificate de o firmă de avocatură că a avut loc o sinucidere asistată cu ajutorul dispozitivului.

Ei au confiscat capsula Sarco și au arestat o serie de persoane din zona Merishausen, care au fost plasate în custodia poliției.

Institutul de Medicină Legală din Zurich (IRMZ) va efectua acum o autopsie asupra persoanei decedate.

Dispozitivul a fost utilizat în aceeași zi în care ministrul elvețian de Interne, Elisabeth Baume-Schneider, a declarat în fața Consiliului Național că ea consideră ilegală utilizarea Sarco în Elveția.

Capsula sinucigașă Sarco nu este legală în două privințe. Pe de o parte, aceasta nu îndeplinește cerințele legii privind siguranța produselor și, ca atare, nu trebuie pusă în circulație. Pe de altă parte, utilizarea corespunzătoare a azotului nu este compatibilă cu articolul privind scopul din legea privind substanțele chimice”, a spus Baume-Schneider.

Legea elvețiană permite sinuciderea asistată atât timp cât persoana își ia viața fără „asistență externă” și cei care o ajută să moară nu o fac pentru „niciun motiv personaI”, potrivit unui site guvernamental.

Elveția este printre singurele țări din lume în care străinii pot călători pentru a-și pune capăt vieții în mod legal și găzduiește o serie de organizații care se dedică ajutorării persoanelor să se sinucidă.

Unii legislatori din Elveția au susținut că legea este neclară și au încercat să elimine ceea ce ei numesc lacune juridice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Sex în Duma de stat a Rusiei / Un deputat căsătorit a fost filmat, în birou, în companiei Dianei, o escortă de lux

2 Câteva secrete ale Mossad...

3 Încă o poveste de dragoste din lumea mondenă a ajuns la final

4 O nouă zi, o nouă minciună a lui Mircea Geoană

5 Așa începe să arate „măreția” Rusiei...