Capodopera ''Rondul de noapte'', de Rembrandt, plasată temporar într-o vitrină care permite examinarea versoului tabloului

Capodopera ''Rondul de noapte'', de Rembrandt, plasată temporar într-o vitrină care permite examinarea versoului tabloului

Cea mai faimoasă pictură realizată de Rembrandt, ''Rondul de noapte'', expusă la Rijksmuseum din Amsterdam, a fost plasată temporar într-o vitrină care va permite, timp de câteva săptămâni în luna noiembrie, să fie examinată partea din spate a tabloului, informează DPA.

Capodopera, realizată în 1642, a fost coborâtă de pe perete şi scoasă din ramă. Pânza a fost plasată într-o vitrină din sticlă, care permite istoricilor de artă şi altor iubitori de artă să examineze partea din spate a acestei picturi de dimensiuni impresionante.

Demersul face parte dintr-un proiect amplu demarat în 2019 de Rijksmuseum, în scopul cercetării şi restaurării enigmaticei picturi semnate de Rembrandt, care înfăţişează portretul de grup al membrilor gărzii civile din Amsterdam.

''Când dai jos o pictură de pe perete şi o scoţi din ramă, arată deodată foarte vulnerabilă'', a precizat directorul muzeului, Taco Dibbits, într-un comunicat.

Foto: (c) ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA


''Poţi vedea pânza şi cadrul din lemn, care par atât de fragile. Ceea ce înseamnă că este extrem de palpitant să poţi vedea partea din spate a tabloului, un lucru care în mod normal este imposibil'', a mai spus el.

Muzeul precizează însă că vizitatorii nu vor vedea pânza originală, cea pe care a pictat Rembrandt, ci o ''pânză de susţinere'', instalată în urmă cu 46 de ani.

''Aşa cum se procedează în cazul multor altor capodopere olandeze din secolul al XVII-lea, o aşa numită 'pânză de susţinere' a fost montată pe versoul 'Rondului de noapte' pentru a consolida pânza pictată'', a precizat muzeul în comunicat.

Foto: (c) ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA


Cercetătorii urmează să stabilească dacă modalitatea de prindere dintre cele două pânze este încă adecvată, se mai precizează în comunicat.

Pe 23 noiembrie, ''Rondul de noapte'' va reveni la locul său pe peretele muzeului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron