Capitalele europene, tot mai furioase pe „regina” Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se confruntă cu tot mai multe critici în cadrul Uniunii Europene.În discuții private la Bruxelles, diplomați, legislatori și chiar membri ai propriei sale echipe din Comisia Europeană își exprimă frustrările, susținând că von der Leyen își depășește rolul, excluzând guvernele UE din procesul decizional și bazându-se pe un grup restrâns de consilieri.
Ursula von der Leyen se confruntă cu un val de critici. FOTO EPA-EFE
Criticile recente au atins punctul culminant atunci când aceasta a făcut o călătorie neanunțată în Israel, care a stârnit reacții puternice din partea diplomaților europeni, scrie Politico.eu .
Unii diplomați și-au exprimat nemulțumirea că, în timpul vizitei sale, aceasta nu a transmis apelurile lor pentru ca Israelul să respecte dreptul internațional, deși și-a exprimat solidaritatea cu victimele atacurilor Hamas.
Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a criticat-o public pe von der Leyen pentru că și-a depășit rolul de a reprezenta punctele de vedere ale UE în materie de politică externă. El a subliniat că deciziile de politică externă ar trebui să fie coordonate între țările membre.
Nathalie Loiseau, un deputat european, a pus la îndoială implicarea lui von der Leyen în chestiuni de politică externă, care nu intră în mandatul său.
Potrivit unui diplomat UE, care a vorbit sub protecția anonimatului, ”ea s-a comportat din ce în ce mai mult ca o regină”.
Incidentul legat de călătoria în Israel este doar un exemplu dintr-o listă tot mai mare de cazuri în care von der Leyen nu a reușit să consulte statele membre ale UE înainte de a lua decizii politice importante.
Criticii indică, de asemenea, acțiunile Ursulei von der Leyen în timpul călătoriei sale în Tunisia în iulie, unde a negociat un acord financiar substanțial cu președintele Kais Saied pentru a aborda problema migrației ilegale. Anunțul său privind o anchetă asupra subvențiilor chinezești pentru vehiculele electrice a stârnit și mai multe îngrijorări cu privire la abordarea sa.
Frustrarea din cadrul UE cu privire la stilul de conducere al lui von der Leyen, care a fost în mare parte limitată la discuții interne la Bruxelles și la nemulțumiri private între diplomați, ar putea escalada într-o problemă mai mare. O rebeliune din partea statelor membre ale UE ar putea pune în pericol candidatura sa pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei după alegerile pentru Parlamentul European din iunie anul viitor.
Deși von der Leyen nu a confirmat dacă va candida pentru un nou mandat, liderii grupului său politic conservator, Partidul Popular European, și-au exprimat sprijinul.
Deși niciun lider nu și-a retras în mod explicit sprijinul, nemulțumirea în rândul criticilor ei, în special în rândul liderilor socialiști precum Borrell și premierul spaniol Pedro Sánchez, ar putea reprezenta o provocare dacă ea va căuta un sprijin unanim pentru un al doilea mandat.
Sursa: adevarul.ro