Capitala Angolei, Luanda, cel mai scump oraș pentru expați; Bucureștiul, în scădere, pe locul 178 (studiu)
Capitala României a coborât, în 2015, pe locul 178 în topul celor mai scumpe orașe pentru expați, ca rezultat al slăbirii monedelor locale față de dolarul american, la fel și majoritatea orașelor din Europa de Est și Centrală, care au coborât în clasament din aceeași cauză, conform unui studiu remis, miercuri AGERPRES.
Potrivit studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer, orașele asiatice și europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) și Geneva (5), domină topul celor mai scumpe orașe pentru expați. Pe primul loc se află, însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deși acest oraș nu este perceput ca fiind scump, bunurile importate și condițiile de siguranță și confort pentru expați sunt disponibile la prețuri ridicate.
Alte orașe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) și Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa și N'Djamena (10) din Africa.
Cele mai ieftine orașe pentru expați sunt Bișkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) și Karachi, Pakistan (205).
În afară de orașele din Anglia, cele din Europa de Vest au scăzut în clasament, în principal din cazul slăbirii monedelor locale față de dolarul american. În timp ce Londra (12) își păstrează poziția, Aberdeen (82) și Birmingham (80) urcă în clasament. Paris (46), Viena (56) și Roma (59) au scăzut cu 19, cu 24 și, respectiv 28 de locuri. Orașele germane Munchen (87), Frankfurt (98) și Berlin (106) au scăzut semnificativ, precum și Dusselforf (114) și Hamburg (124).
'În ciuda creșterii moderate a prețurilor în cele mai multe dintre orașele europene, monedele din Europa s-au depreciat față de dolarul american, ceea ce a făcut ca orașele din vestul Europei să meargă în josul clasamentului. În plus, și alți factori precum economia zonei euro, scăderea ratelor dobânzilor și creșterea șomajului au avut un impact în aceste orașe', spun realizatorii studiului.
Ca rezultat al slăbirii monedelor locale față de dolarul american, cele mai multe orașe din Europa de Est și Centrală au scăzut de asemenea în clasament. Praga (142), Budapesta (170) și Minsk (200) au scăzut cu 50, cu 35 și, respectiv, cu 9 locuri, cu toate că prețul chiriilor s-a menținut în aceste localități. Și Bucureștiul se află în această situație, trecând de pe poziția 169, de anul trecut, pe 178, în 2015. Sofia și Belgradul urmează trendul și ajung pe poziția 187, respectiv 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureștiul. Varșovia prezintă, de asemenea, o scădere a costurilor de întreținere și ajunge pe 175, de pe poziția 142, în 2014.
"Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se așteaptă ca numărul angajaților expatriați să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani pentru a răspunde nevoilor de business", a declarat Ilya Bonic, președinte și partener senior, Mercer Talent.
Studiul acoperă 207 orașe de pe cinci continente și măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse și servicii în fiecare dintre aceste localități. Acestea includ și costuri aferente transportului, spațiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice și serviciilor de divertisment. AGERPRES