Capii „rețelei Țăndărei” cer statului despăgubiri de 1,5 milioane de euro după ce au scăpat prin prescrierea faptelor
Capii „rețelei Țăndărei” cer statului despăgubiri de 1,5 milioane de euro după ce au scăpat prin prescrierea faptelor
Doi dintre membrii rețelei de traficanți de minori din Țăndărei care au fost achitați după ce s-au prescris faptele au dat statul în judecată și cer despăgubiri de 1,5 milioane de euro, scrie pressHub . Reamintim că cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, în decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş, după ce faptele s-au prescris. Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice.
Nelu Stoian a deschis, prin avocat, un proces împotriva statului român și cere 1 milion de euro deoarece a fost arestat și apoi judecat 10 ani fără a fi condamnat. Un alt fost inculpat, Ilie Radu cere 500.000 de euro despăgubiri civile de la ministerul de Finanțe după ce, susține el, "a fost trimis în judecată de două ori pentru aceleași fapte”. De asemenea, fiecare mai cere 50.000 de euro despăgubiri civile pentru deplasările la instanță de la Țăndărei sau Marea Britanie la Miercurea Ciuc, pentru cazare și pentru plata avocaților.
Conform actelor de la dosar, cei doi au invocat și condițiile de detenție pe durata arestului preventiv, cu camere insalubre, „fără cubajul necesar de aer în penitenciarele din București și Miercurea Ciuc, iar mâncarea nu era conformă” și că au trebuit să participe la 100 de ședințe de judecată.
Cei doi mai susțin că DIICOT nu a reușit să adune dovezi că au fost implicați în traficul de minori, deși s-au constituit echipe comune de polițiști și procurori, iar presa i-ar fi denigrat timp de un deceniu, deși trebuiau să beneficieze de prezumția de nevinovăție. În plus, „reputatia noastră a fost lezată în societatea civilă din Țăndarei unde ne-am născut și locuit”, se mai arată în documentele dosarului de la Curtea de Apel București, conform pressHub .
Procesul s-a judecat la Tribunalul Ialomița, unde au pierdut. Acum a ajuns la Curtea de Apel București, dar această instanță a suspendat momentan cauza. Motivul este acela că Stoian și Radu au cerut Tribunalului Harghita completarea dispozitivului sentinței de achitare din februarie 2019 cu mențiunea că măsurile preventive luate împotriva lor au caracter nelegal.
Statul român, prin ministerul Finanțelor Publice, a depus întâmpinare și a cerut respingerea acțiunii.
Cea mai mare grupare de traficanți de copii din Europa a scăpat de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris
Cei 25 de inculpați din dosarul Ţăndărei au fost achitați definitiv, în decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu Mureș.
Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.
În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost făcute zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.
Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Târgu Mureș. În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani.