Capetele încoronate care au murit pe toaletă. Cum a devenit privata un loc al morții
Mersul la toaletă pare una dintre cele mai intime și sigure obiceiuri ale oamenilor. Nu același lucru se poate spune despre o serie de personaje istorice care au murit după o simplă vizită la closet.
Edmund Ironside este unul dintre regii englezi care au murit pe toaletă FOTO wikipedia
Fiecare personaj faimos al istoriei, în special capetele încoronate , probabil și-au dorit o moarte pe măsura rangului lor, adică încărcată de glorie sau solemnitate. Nu de fiecare dată s-a întâmplat însă așa. O parte au sfârșit în locul unde de obicei oamenii merg să-și satisfacă nevoile fiziologice în ipostaze nu tocmai demne de amintit sau de văzut. Mai precis, este vorba despre regii sau personalitățile care au murit stând pe toaletă.
Privata, un loc periculos pentru regi
Mersul la toaletă pare un lucru sigur, intim și cât se poate de firesc. Pentru vechii regi, mai ales atunci când aveau și o mulțime de inamici, până și banala vizită la toaletă avea potențial mortal.
Un exemplu la îndemână este cel al regelui Edmund al II-lea al Angliei. Acesta a fost unul dintre cei mai faimoși regi saxoni din Britania. Se consideră că l-a egalat pe Alfred cel Mare, mai ales din punct de vedere militar. Edmund era fiul lui Athelstan și a domnit în perioada 990-1016. Era o perioadă tulbure marcată de războaie cu danezii, invadatori de temut, conduși de un mare rege, Canut cel Mare.
Edmund s-a remarcat prin talentul său de comandant militar, reușind să reziste cu succes invaziilor războinicilor danezi, ajungând să fie comparat cu Alfred cel Mare. Cu toate acestea, a avut parte de un sfârșit nefericit. Mai precis, a fost ucis în timp ce stătea pe o privată. Un războinic danez, în timpul unei campanii militare a reușit să se strecoare pe sub privată, și să-l înjunghie mortal pe Edmund, în timp ce defeca. Nu a fost, de departe, singurul caz de acest gen.
La fel a sfârșit și faimosul Godfrey al IV-lea, „cel cocoșat”, duce al Lorenei de Jos, zonă care coincidea cu Țările de Jos de astăzi. Godfrey a fost un personaj important al vremurilor sale, mai ales în perioada 1070-1076.
Provenea dintr-o familia ilustră și în ciuda diformității sale, mai precis o deviație a coloanei, s-a remarcat ca un important lider și un pivot în politica central Europeană, mai ales în luptele dintre papă și împăratul romano-german Henric al IV-lea.
Totodată s-a implicat în războaiele dintre Henric al IV-lea și Magnus ducele Saxoniei, evident de partea împăratului german. Mai apoi în 1076 s-a aliat cu episcopul de Utrecht împotriva contelui Dirk al V-lea al Olandei și a lui Robert de Flandra.
Pentru a-l elimina și a-l lăsa fără sprijin pe episcopul de Utrecht, inamicii lui Godrey au hotărât eliminarea sa. Au folosit un asasin care l-a surprins pe duce într-o ipostază mai intimă. Mai precis, ca și în cazul lui Edmund, ucigașul s-a strecurat pe sub privată și l-a înjunghiat pe ducele Lorenei în timp ce se afla pe toaletă. După o săptămână de chinuri, Godfrey a murit.
De cealaltă parte a lumii, în Extremul Orient, se practica același tip de asasinat, pe toaletă. În aprilie 1578, Uesugi Kenshin, un comandant japonez renumit, aflat în războaie cu alte facțiuni, a fost înjunghiat de un ninja în timp ce era pe wc. Luptătorul ninja a folosit același procedeu, s-a strecurat pe sub privată și a înfipt o suliță prin posteriorul marelui nobil japonez. O moarte cumplită, de altfel.
Regii faimoși morți după o vizită la toaletă
Alți regi cunoscuți au murit pe toaletă fără să fie uciși de nimeni, pur și simplu din motive medicale. Unul dintre aceștia a fost George al II-lea, un alt rege englez, de această dată din secolul al XVIII-lea. Acest rege german al Marii Britanii a domnit în perioada 1727-1760 și a unul dintre cei mai importanți suverani ai Angliei.
A fost născut și crescut în Hanovra și era considerat un om irascibil, cu un puternic accent german. Se spune că nu s-a adaptat niciodată obiceiurilor britanice și că a iubit cel mai mult tărâmurile sale natale. A fost un monarh curajos, inclusiv pe câmpul de luptă, fiind ultimul rege care și-a condus personal trupele la război, în luptele cu Franța pentru apărarea Hanovrei.
Faptul că era un om temperamental, coleric, i-ar fi adus probleme cu tensiunea arterială, odată cu trecerea anilor. De altfel în 1760, regele George al II-lea a murit după ce a suferit o disecție a aortei din cauza presiunii prea mari a sângelui. Mai precis, monarhul britanic, s-a trezit, și-a băut obișnuita cupă cu ciocolată după care s-a dus la toaletă pentru a-și face nevoile. În timpul procesului fiziologic i s-a făcut rău și a fost descoperit de servitori căzut pe jos. Regele murise.
Un alt suveran foarte cunoscut care a murit după ce a fost la toaletă a fost împărăteasa Rusiei, Ecaterina cea Mare. Ecaterina cea Mare era de origine germană și se numea de fapt Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zebst. A ajuns în Rusia ca soție a țarului Petru al III-lea.
Acesta era un lider total nepopular în Rusia, mai ales datorită sentimentelor sale pro-prusace și în plus era considerat imatur și uneori alienat. Pe deasupra se spune că-i plăcea să consume băuturi alcoolice în exces. Și-a izolat soția și trăia la Sankt-Petersburg cu amanta.
Caterina era însă o femeie deosebită de puternică și a reușit să orchestreze o lovitură de stat. A devenit țarină, iar perioada sa a fost marcată de o evoluție incredibilă, dar și de prosperitate, fiind considerată „o epocă de aur” a Rusiei.
Ecaterina a murit în anul 1796. A suferit un accident cerebral vascular în timp ce s-ar fi aflat la toaletă. A murit la o săptămână după, timp în care a stat în comă.
Sursa: adevarul.ro