Capcanele moțiunii de cenzură și zilele marelui jaf

Capcanele moțiunii de cenzură și zilele marelui jaf

Cea mai mare vulnerabilitate a acestei motiuni de cenzura este lipsa unei perspective ulterioare clare. Deocamdata nu se contureaza nici macar o varianta cat de cat viabila de viitor guvern, iar acest vid potenteaza campania de mituire si/sau amenintare la care se deda aripa Dancila a PSD, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

UDRM sustine ca de aceasta data va vota motiunea de cenzura si pentru ca se contureaza un viitor guvern in jurul PNL, cu Ludovic Orban premier, pe care Kelemen Hunor se arata gata sa-l sustina.

Pe dl Orban il refuza insa categoric Victor Ponta si, mai putin categoric, dar deloc incurajator, Eugen Tomac. Chiar daca USR, UDMR si ALDE (Varujan Vosganian spune ca "numele Orban nu e prohibitiv", dar o conditie pentru sustinere este mentinerea SS) vor sustine un guvern minoritar Orban, fara Pro Romania si PMP e greu sa treaca. Iar dl Orban a tot repetat apasat ca este singurul premier posibil din partea PNL.

Da, teoretic poate fi antrenata la sustinere aripa Stanescu din PSD, pentru pretul corect desigur, dar cine se bazeaza pe ea ii devine prizonierul pentru majoritate in continuare. Iar pretul sustinerii nu poate decat sa creasca.

De partea cealalta, Victor Ponta era previzibil sa strige deja adunarea pentru PSD: "Si daca se face un guvern PNL-USR o sa fim tot in Opozitie. Joi seara, la o ora dupa motiunea de cenzura, o sa fac o propunere oficiala catre toti fostii colegi de la PSD sa refacem o majoritate fara Dancila, Fifor, cu ALDE".

Isi imagineaza cineva ca Victor Ponta ar putea sa ii ofere PSD-ului, pe care vrea sa-l recupereze, scoaterea de la guvernare ca sa voteze in loc intrarea liberalilor cu Ludovic Orban in frunte? Nu pot sa cred ca e cineva atat de naiv.

Sigur ca imediat ce Viorica Dancila va fi istorie, dl Ponta se va insuruba in pozitia de lider al stangii ProRomania - PSD cu argumentul preluarii guvernarii, acum, mai putin probabil, sau dupa alegerile din 2020, adica dupa un an de guvernare liberala minoritara inevitabil chinuita in care PSD-urile vor avea timp sa se regrupeze, sa-si regleze conturile, in timp ce vor toca puterea.

Interesant este ca desi au candidat comun la prezidentiale, cel putin teoretic, ALDE si Pro Romania par a trece printr-o criza conjugala, la varf. Desi V. Ponta vorbeste despre guvernare impreuna cu PSD, Varujan Vosganian exclude varianta, dar nu si pe aceea a sustinerii lui Ludovic Orban.

Pozitionarea e teoretica, pentru ca la o adica, foarte putin probabil de altfel, nu stiu cati dintre cei ramasi in ALDE ar refuza sa se remufeze la banii publici.

Cheia e la Klaus Iohannis. Dar care este cheia? Si sunt convinsa ca in luna si jumatate ramasa pana la turul al doilea nu poate tergiversa folosirea ei.

In campanie fiind, nu poate sa incredinteze din nou guvernarea PSD, indiferent in ce combinatie, fara sa se sinucida electoral. Se poate gandi ca ar castiga astfel voturile pesedistilor in turul al II-lea, dar cred ca ar pierde masiv din propriul bazin.

In acelasi timp, le-a promis deja liberalilor ca vor fi la guvernare. Va fi greu sa treaca peste Ludovic Orban, care, insa cum spuneam, nu profileaza majoritate. Poate sa foloseasca propunerea de doua ori sub presiunea anticipatelor, dar exact perspectiva aceasta este tot ce poate fi mai rau pentru multi paramentari care stiu ca nu au sanse de realegere, unii pentru ca vor mai prinde loc pe liste, altii pentru ca locurile eligibile se vor restrange.

Riscul ca vor avea de ales intre Ludovic Orban si anticipate poate functiona pentru unii dintre parlamentari, chiar dintre adversarii Vioricai Dancila, ca un inhibitor puternic.

La asta de adauga mita pe care guvenrul Dancila o ofera. Cea publica e la vedere: 1,4 miliarde de lei pentru primarii, prin HG, dar numai dupa motiune, adica in functie de merite. Si dna Dancila nu s-a sfiit sa spuna lucrurile aproape pe fata la Adevarul live:

"Da, am discutat si cu parlamentari, am discutat cu primari, am discutat cu cetateni, Cred ca multi se vor razgandi, pentru ca atunci cand se vor intoarce in colegiul in care au fost votati vor da ochii cu primarii, vor da ochii cu cetatenii. Si ii vor intreba: 'bun, ati votat motiunea. Ce-a adus asta bun pentru noi, cei care v-am votat, care v-am sustinut sa ajungeti in Parlamentul Romaniei?' (...)

Atunci cand primarii nu-si vor mai primi fondurile lor pentru proiectele lor de dezvoltare locala si ma refer la PNDL1, PNDL2, am dat acum drumul la fondul de dezvoltare si investitii, cred ca acest lucru va crea o mare nemultumire. Cred ca sunt destui de multi parlamentari care se gandesc ca n-or sa stea numai in Parlamentul Romaniei. Vor merge acum in campanie, vor merge acasa, si cu siguranta oamenii vor reactiona".

Si mai sunt desigur abordarile om la om, inteleg ca pretul unui vot trece de 200 de mii de euro, basca functii sau alte doleante. Bani publici, adica un jaf de proportii.

Situatia e foarte delicata pentru toata lumea, in primul rand pentru dl Iohannis. Motiunea aceasta a fost necesara in acest moment, nu chiar fericit, dupa cum se vede, din punct de vedere tactic, pentru ca dl Iohannis avea nevoie sa iasa din spirala neputintei. Declaratii, incruntari, scrasnete, am inteles, dar de livrat, ce livrati?

A aparut o presiune pentru demiterea acestui guvern, desi pentru presedintele Iohannis nu exista candidat mai comod in turul al II-lea. Iar daca Viorica Dancila pica de la guvernare, sansele sale de a mai intra in finala, si asa mici, devin nule. Dar, probabil ca dl Iohannis spera sa compenseze aceasta pierdere cu bonusul succesului la motiune. Un succes pe care deja il revendica.

Dar asocierea aceasta cu motiunea a presedintelui este o sabie cu doua taisuri, pentru ca in caz de esec va fi primul care il va deconta si este posibil ca impotriva sa si a dnei Dancila sa se ridice in egala masura un val de furie, unul pentru ca reuseste nimic, alta pentru ca rezista.

Trebuie o exceptionala maiestrie politica pentru a depasi acest moment si ramane de vazut daca presedintele Iohannis va reusi sa o dovedeasca. Cel mai grav este ca jaful facut acum pentru a opri motiunea, adaugat jafului de pana acum comis de PSD, va trebui deocontat anul viitor, economic de Romania, politic de viitorul guvern. Adica o premisa foarte periculoasa pentru alegerile perlamentare din 2020.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii