Capcana pe care și-a întins-o Opoziția. Moțiunea otrăvită
Sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt in acest moment foarte mici. In varianta ideala in care PNL, USR, UDMR, PMP, Pro Romania si UDMR ar veni toti la vot si ar vota toti, iar deputatii minoritatilor s-ar grupa toti pentru motiune, tot nu ar ajunge voturile.
Zic ideala, pentru ca de la minoritati a semnat doar un deputat si doar 8 sunt cu potential de schimbare, restul sunt toti pesedisti, iar mobilizare 100% inca nu s-a vazut.
In mod real, lipsesc cam 30 de voturi. Asta daca nu cumva, dupa cum se zvoneste, PSD nu va mai reusi niste transferuri de ultim moment de la PMP.
Deci sansele nu sunt zero, dar nici foarte departe.
Teoretic, avem doua finaluri posibile:
1. Motiunea sa fie respinsa. Liderii Opozitiei au depus motiunea fara sa aiba toate voturile macar promise, ceea ce face din aceasta actiune o aventura care se poate transforma intr-un cadou pentru Viorica Dancila.
Sa nu ne amagim cu teorii, motiunea nu poate avea decat un singur castigator. Opozitia - daca ea trece, Guvernul - daca ea pica. O motiune picata devine o demonstratie de forta a Guvernului in functie, care iese intarit si, practic, reconfirmat.
2. Motiunea trece. Pentru asta, cum spuneam, e nevoie ca in jur de 20 de parlamentari ALDE si PSD sa o voteze. Viorica Dancila, cel putin, a anuntat deja ca PSD va asigura cvorumul de sedinta, ca sa nu lungeasca subiectul desigur, dar isi va tine parlamentarii in banci sau chiar ii va scoate din sala cu totul. De asteptat ca si ALDE sa faca la fel.
Deci, pe datele de acum, un parlamentar PSD sau ALDE nu va putea sa voteze motiunea in secret. Va trebui sa se desprinda fizic de colegii sai si sa defileze sub nasul lor spre urne. Am auzit voci care mizeaza pe lupta interna din partid, deci pe dorinta taberei antiDancila sa o inlature din lupta pentru sefia partidului.
Da, PSD este in lupta interna pentru putere, dar nu lupti pentru sefia PSD scotand explicit, la vedere, asumat, partidul de la guvernare. Asa ceva nu iarta nici macar ultimul pesedist din ultimul catun. Acolo se incheie, este un gest care va echivala cu o demisie din partid.
Deci nu faci acest gest decat daca ai garantia ca primesti ceva foarte important, in compensatie. Sa nu ne strambam si sa nu lesinam daca o sa-i vedem apoi pe acesti oameni, care l-au tinut in brate pe Dragnea pana in ultima clipa si au fost partasi la toate nenorocirile, plantati de "eliberatori" in tot felul de pozitii de putere si chiar pe listele electorale.
Daca vrei sa faca gestul politic extrem, ii iei cu imunitatile lor, cu nevestele, copiii, verisorii si amantele lor, cu firmele lor, cu foamea lor, ii asumi si le dai ce-ti cer.
Asa a facut Victor Ponta ca sa treaca motiunea din 2012. Si daca le dai teapa, nu mai ai fara ei majoritatea sa guvernezi.
Asta e pretul, tradatorii sunt scumpi.
Dar sa zicem ca platesti, ca sa scapi de Guvernul Dancila. Ce ar urma? Un guvern al Opozitiei, nici nu conteaza exact compozitia, ci sustinerea care trebuie sa vina din partea unei majoritati la limita alcatuita din bucatele care toate se vor simti indispensabile si, ce sa vezi?, chiar asa vor fi.
Sigur ca e posibil ca majoritatea sa creasca. Adica PNL sa se umfle cu ALDE, abia astept sa-i vad pe Zamfir sau pe Gerea, de ce nu si Anton Anton inapoi in noul PNL. Iar Pro Romania sa inghita halci din PSD, ceea ce Victor Ponta a si anuntat ca vrea, macar nu se fandoseste.
Deci daca tragem linia, ce ar iesi?
O guvernare imposibila, cu trei alegeri in care componentele majoritatii vor fi rivale. As vrea sa cred ca exista o varianta in care CDR-ul sa nu ajunga sa ni se para un rai al armoniei politice.
Marele castigator ar fi Victor Ponta, la care s-ar lipi cea mai mare parte din PSD. Adica noul PSD, rebranduit, care pana la alegerile parlamentare de peste un an si jumatate ar putea deveni o forta redutabila, fara pasivul lui Dragnea.
Asta in timp ce Opozitia actuala va iesi plina de sange din cauza incaierarilor politice, dar si a facturii pe care o lasa in urma PSD si care va trebui achitata de succesori.
Daca PSD isi va lasa parlamentarii sa voteze la motiune, este posibil ca fix acesta sa fie planul de salvare a pesedistilor care isi stiu brandul damnat.
Klaus Iohannis ar pierde si ultimul adversar care i-a ramas pentru campanie si ar deveni partas al decontului economic, dar ar primi in schimb referendumul in primul tur al prezidentialelor si ar putea spune ca in ceea ce-l priveste a livrat schimbarea avansata.
Aceasta motiune nu are nicio logica politica, pentru ca initiatorii ei nu ies bine nici daca pica si, mai ales, daca trece. La cum s-a prezentat dl Stirbu cand a citit motiunea, chiar parea un haz de necaz.
Dar aceasta e capcana pe care Opozitia si-a intins-o singura inainte de alegeri, cand chema oamenii la vot ca sa plece PSD de la guvernare. Si oamenii s-au dus la vot. Iar acum macar trebuie sa mimeze ca incearca sa dea jos Guvernul.
Corect ar fi fost sa explice ce este fezabil si care e parcursul normal pana la o reala schimbare care nu se poate intampla decat dupa parlamentarele din 2020. Pana atunci, nu pot exista decat obstacole pentru raul pus la cale de PSD, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .