Capacitatea României de a ajuta Moldova este limitată. Iohannis: Lipsa interconectărilor este o problemă

Capacitatea României de a ajuta Moldova este limitată. Iohannis: Lipsa interconectărilor este o problemă

Președintele a explicat că România poate să ajute Republica Moldovă doar în mod limitat, arătând că interconectările directe privind energia electrică, gazul și transportul terestru sunt insuficiente.

Președintele a explicat că ajutorul este limitat de lipsa interconectărilor directe FOTO Arhivă

Președintele a explicat că ajutorul este limitat de lipsa interconectărilor directe FOTO Arhivă

În ce priveşte interconectarea dintre România şi Moldova. Eu am spus-o şi a spus-o şi Guvernul. Evident că noi ajutăm Republica Moldova. Până în momentul de faţă am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut, însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar şi vreau să detaliez un pic. Interconectările directe din România şi Republica Moldova sunt total insuficiente”, a declarat președintele Klaus Iohannis cu privire la ajutorul pe care îl poate oferi România Republicii Moldova, în contextul în care statul vecin a fost afectat de o pană de curent cauzată de războiul din Ucraina.

Președintele a subliniat că „acest aspect a fost neglijat ani de zile”, iar în contextul actual, în care România ajută Republica Moldova și îi oferă electricitate, șeful statului a subliniat că „o parte semnificativă merge prin Ucraina”, fiind astfel expusă atacurilor venite din partea Federației Ruse.

Potrivit președintelui, „trebuie realizate inerconectari mai multe și mai bune directe între România și Republica Moldova”, același lucru fiind valabil și pentru gaz sau transportul terestru.

Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Noi suntem dispuşi să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment”, a mai spus președintele, arătând că există planuri și se lucrează la ele.

De asemenea, șeful statului a afirmat că are speranța că „în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar într-un timp relativ scurt aceste chestiuni să fie net îmbunătăţite, fiindcă în perspectivă pe termen mediu şi lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”.

Pană de curent în Republica Moldova

Rusia a lansat miercuri un nou raid masiv cu rachete asupra Ucrainei, lovind mai ales infrastructuri energetice și cauzând astfel o pană de curent de proporții în Republica Moldova.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat asigurări că furnizarea energiei electrice „poate fi restabilită” şi că „toate instituţiile statului lucrează în acest sens”.

Ca urmare, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost chemat la sediul MAE de la Chișinău pentru exprimarea protestului în legătură cu bombardarea Ucrainei, care dus la marile probleme legate de aprovizionarea cu energie electrică.

Ministerul din statul vecin a transmis „instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii noștri despre impactul major al acestei situații”.

Totodată, diplomația de la Chișinău a punctat că „Moldova rămâne de partea lumii libere iar acest război trebuie oprit cât mai repede”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!