Capacitatea de luptă pe care armata lui Putin a pierdut-o iremediabil. Analiza unui expert militar britanic

Capacitatea de luptă pe care armata lui Putin a pierdut-o iremediabil. Analiza unui expert militar britanic

Strategul militar din secolul al XIX-lea Carl von Clausewitz descria războiul ca fiind „tărâmul incertitudinii”. În Ucraina, războiul este învăluit într-o ceață care devine din ce în ce mai densă, scrie într-un editorial publicat de „The Telegraph” colonelul britanic în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fostul comandant al regimentului 1 tancuri al armatei Marii Britanii.

Ucraina a devenit un cimitir al tancurilor rusești FOTO Profimedia

Ucraina a devenit un cimitir al tancurilor rusești FOTO Profimedia

Este imposibil de evaluat situația reală a luptelor care se desfășoară în prezent în estul țării. Perspectiva unora este că apărarea eroică a Ucrainei împotriva noii ofensive rusești marchează un fel de victorie. Iar alții cred că, dimpotrivă, pierderile mari pe care le suferă Ucraina sunt un indiciu al capacității Rusiei de a se remobiliza și regrupa.

Totuși, dacă ar fi să dăm crezare celor mai recente informații din Rusia, Putin și generalii săi se află într-o situație mai gravă decât realizează multă lume. Într-o întorsătură bizară a situației, armata rusă pare să se transforme în Armata Roșie de odinioară, recent fiind observate trenuri transportând pe linia frontului tancuri T55 din anii 1950, pe care Rusia le-a scos în grabă din depozite, scrie fostul comandant al regimentului 1 tancuri al armatei Marii Britanii.

„Acesta este cel mai recent semn al unui deficit grav, poate fatal, de blindate în rândul forțelor lui Putin. În calitate de fost comandant de tancuri, nu pot nicidecum supraestima nebunia de a trimite pe front un armament greu atât de învechit - rușii trebuie să fie cu adevărat disperați. Ori asta, ori și-au pierdut mințile”, scrie colonelul britanic în retragere Hamish de Bretton-Gordon.

În secolul 21, aceste tancuri vechi nu sunt mai mult decât niște sicrie de oțel. O pușcă modernă le-ar putea străpunge blindajul; o dronă sau un tanc occidental modern le-ar putea provoca daune și mai serioase.

Pentru un "tanchist", sunt echivalentul unui biplan din Primul Război Mondial care se înfruntă cu un nou avion de luptă invizibil. Aceste tancuri sunt bune să stea într-un muzeu, și nu să fie trimise în luptă, pentru că un comandant de tanc nu ar avea ce face cu ele, remarcă Hamish de Bretton-Gordon.

Problema este că generalii ruși dau încă crezare propriei propagande, argumentează colonelul britanic în retragere. Mitul tancului sovietic indestructibil care străbate Europa este încă viu pentru ei. Înainte de invazie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în eforturile de reformare a armatei, a investit masiv într-o flotă de tancuri moderne. Totuși, eficiența lor a fost afectată de corupție, ca apoi o mare parte dintre ele să fie distruse în invazia inițială de anul trecut. Odată ce au fost pierdute, au dispărut definitiv și au fost imposibil de înlocuit.

„Am spus atunci că este greu să ne dăm seama cum își vor putea reveni vreodată; s-a dovedit că așa stau lucrurile. Departe de a le oferi rușilor vreo șansă de victorie, aceste relicve nu vor face decât să le grăbească înfrângerea”, scrie Hamish de Bretton-Gordon.

Criticii vor argumenta că ceea ce contează este cantitatea, nu calitatea; că până și aceste relicve în număr mare sunt o perspectivă descurajantă pe câmpul de luptă. Asta e o absurditate. Este suficient să studiem bătălia de la Kursk din 1943 - cea mai mare bătălie cu tancuri din istorie - pentru a înțelege nesăbuința de a trimite un număr mare de tancuri vechi împotriva unor modele superioare și a unui armament antitanc avansat. Rușii au pierdut sute de T34 în acea bătălie hidoasă, și iată că, 80 de ani mai târziu, vor să folosească tancuri învechite împotriva unei tehnologii încă și mai moderne. Este nebunie curată, apreciază fostul comandant de tancuri.

„În momentul în care Challenger 2 britanice vor ajunge în Ucraina, vor doborî T55 ca pe popice la bâlci tir. Chiar dacă aceste tancuri sovietice ar reuși cumva să lovească un Challenger 2, probabil că echipajul nici măcar nu ar observa. Un tanc britanic ar doborî probabil prin două sau trei dintre ele înainte de a rămâne fără energie. Acum capătă sens de ce rușii încearcă să clasifice proiectilele pe care le donăm ca fiind pericole biologice (fabricate cu uraniu sărăcit inofensiv). Ei știu că acestea vor decima «noile» lor batalioane de tancuri, care nu vor putea riposta”.

Colonelul britanic argumentează în continuare că este mai important ca oricând ca țările ce sprijină Ucraina să nu cadă în capcana propagandei lui Putin precum că Rusia este pregătită să mobilizeze cantități uriașe de muniție, soldați și material, și că în aceste condiții nu va putea fi oprită.

El spune că lucrurile nu stau deloc așa, că baza armatei ruse s-a năruit și este imposibil de recuperat - tancurile avansate ale Moscovei au devenit niște epave, în timp ce soldații săi sunt epuizați și incapabili să avanseze mai mult decât câțiva kilometri pe săptămână în noua lor ofensivă.

Rusia va avea nevoie de ani de zile să-și reclădească armata, un timp pe care nu îl are având în vedere că noua tranșă de arme occidentale sosește deja pe câmpul de luptă, conchide Hamish de Bretton-Gordon.

.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...