Capacitatea de a lovi ținte în spatele Rusiei este crucială pentru Ucraina. 250 de ținte militare și paramilitare în raza de acțiune a rachetelor ATACMS

Capacitatea de a lovi ținte în spatele Rusiei este crucială pentru Ucraina. 250 de ținte militare și paramilitare în raza de acțiune a rachetelor ATACMS

Permisiunea din partea Occidentului pentru Ucraina de a lovi obiective militare în spatele liniei frontului, în Rusia, este de o importanță crucială pentru slăbirea potențialului militar al Moscovei, susțin analiștii Istitutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Rachete ATACMS/ FOTO:Arhiva

Rachete ATACMS/ FOTO:Arhiva

„Loviturile ucrainene cu rază lungă de acțiune asupra țintelor militare rusești din spatele Rusiei sunt cruciale pentru slăbirea capacităților militare rusești din întregul teatru de operațiuni, iar ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident ar permite forțelor ucrainene să lovească o gamă largă de ținte critice din inima efortului de război al Rusiei.”

„ISW estimează că Rusia are cel puțin 250 de ținte militare și paramilitare în raza de acțiune a rachetelor ATACMS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei. Cu toate acestea, Statele Unite interzic în prezent forțelor ucrainene să folosească rachete ATACMS pentru a lovi ținte militare din Rusia și permit doar lovituri cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană HIMARS furnizate de SUA, ceea ce permite Ucrainei să lovească doar 20 din cele 250 de ținte.

Doar 17 dintre aceste 250 de obiective sunt aerodromuri și este puțin probabil ca armata rusă să fi redislocat mijloace de la toate celelalte 233 de obiective.”

Un oficial de rang înalt din domeniul securității naționale al administrației Biden a declarat că loviturile ucrainene cu arme furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia nu ar fi eficiente deoarece armata rusă a redesfășurat aeronave militare de la bazele aeriene rusești din apropierea Ucrainei – însă această evaluare ignoră modul în care forțele rusești valorifică spațiul-sanctuar din zonele rusești de ariergardă pentru o gamă largă de infrastructuri, în afară de aerodromuri, pentru a sprijini operațiunile militare împotriva Ucrainei.

Analiștii subliniază faptul că, până în prezent, comentariile oficialilor americani axate pe redistribuirea avioanelor rusești au ignorat în mare măsură majoritatea țintelor din raza ATACMS pe care forțele ucrainene le-ar putea ataca dacă interdicțiile SUA ar fi ridicate.

Redistribuirea în masă a activelor din aceste facilități ar reprezenta o provocare semnificativă pentru logistica rusă

Un oficial de rang înalt din domeniul securității al administrației Biden a afirmat că oficialii ruși au mutat unele ținte în afara razei de acțiune a rachetelor Storm Shadow și ATACMS furnizate de Occident și că forțele ucrainene dispun doar de o rezervă limitată de astfel de rachete.

De asemenea, un oficial anonim al administrației americane ar fi declarat că forțele ruse au mutat 90% din aeronavele care efectuează lovituri cu bombe cu planare din spațiul aerian rusesc în afara aerodromurilor aflate în raza de acțiune a rachetelor Storm Shadow și ATACMS.

ISW a observat și confirmat relocarea avioanelor rusești către aerodromuri aflate în afara razei armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, iar scăderea activității aviației rusești în întregul teatru de operațiuni este în concordanță cu informațiile conform cărora forțele rusești și-au mutat aeronavele.

„Orice evaluare care spune că nu are rost să se permită Ucrainei să lovească ținte în Rusia pe baza exclusiv a redistribuirii mijloacelor aeriene ar fi incompletă fără a lua în considerare sutele de alte facilități care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei și, prin urmare, ar fi incorectă,” susțin anașiștii ISW.

Redistribuirea în masă a activelor din aceste facilități ar reprezenta o provocare semnificativă pentru logistica rusă în întregul teatru de operațiuni, iar sursele deschise și oficialii americani nu au indicat că forțele ruse s-au angajat în astfel de perturbări logistice.

Astfel de perturbări ale logisticii rusești în spatele adânc ar fi limitat, de asemenea, operațiunile ofensive rusești în desfășurare pe linia frontului, iar ISW nu a observat dovezi ale unor astfel de constrângeri logistice generalizate.

Cele 233 de obiective militare și paramilitare rusești aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS, care nu sunt aerodromuri, susțin lanțul de comandă și control (C2), activitățile de informații și recunoaștere, logistica și reparațiile de echipamente forțelor rusești care luptă în Ucraina și în regiunea Kursk, iar evaluarea conform căreia nu este util să se acorde Ucrainei capacitatea de a utiliza ATACMS în Rusia pe baza redistribuirii limitate a mijloacelor aeriene de pe unele aerodromuri ignoră aceste facilități, subliniază ISW.

Forțele ucrainene nu trebuie să lovească fiecare obiectiv militar și paramilitar rus din Rusia aflat în raza de acțiune a armelor furnizate de Occident pentru a începe să genereze presiuni operaționale semnificative asupra armatei ruse.

Ridicarea restricțiilor occidentale actuale ar genera o amenințare serioasă de atac ucrainean cu rază lungă de acțiune, care ar forța Kremlinul să ia o decizie și ar determina, probabil, comandamentul militar rus să reconfigureze în mod semnificativ forțele și mijloacele din ariergardă pentru a se proteja împotriva atacurilor ucrainene.

Utilizarea cu succes a HIMARS de către Ucraina împotriva facilităților logistice, C2 și aviatice rusești din Ucraina ocupată în vara și toamna anului 2022 a forțat în cele din urmă armata rusă să disperseze multe dintre aceste mijloace, provocând perturbări ale operațiunilor rusești în întregul teatru de operațiuni și contribuind în mod semnificativ la oprirea ritmului de avansare al Rusiei până la sfârșitul anului 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 SONDAJ Cine ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern

2 Cazul româncei dispărute în timpul vacanței din Turcia. Ultimul mesaj transmis prietenei sale

3 VIDEO Ucrainenii au capturat închisoarea de femei din regiunea Kursk, transformată de armata rusă în fortăreață

4 „Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile” / Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a for…

5 VIDEO „Sudja este Ucraina!” / Declarații neașteptate la o adunare a populației din regiunea rusească Kursk